Jednotlivé obory kultury 4. Přednáška. 3. Trh práce v oblasti kultury  Specifika na straně nabídky práce  Jak umělci maximalizují užitek? Hledají optimální.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Advertisements

Státní statistická služba za oblast kultury
Pohled do historie vydávání odborné literatury v Českých zemích
Jak změnit obecní knihovnu v informační centrum obce Metodický návod výstup z projektu Knihovna – informační centrum obce.
Dotační programy odboru umění, literatury a knihoven kulturní aktivity v oblasti profesionálního umění program státní podpory stálých profesionálních divadel,
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Ochrana osobních údajů v České republice
Typologie muzeí VIII. běh Školy muzejní propedeutiky
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Obnova a využití klášterních komplexů Plasy a Kladruby
Sekce 05 - Odbor Účetnictví a audit
Odbor kultury a památkové péče Oddělení kultury Zásady Zastupitelstva kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu společenských a kulturních aktivit.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Rozpočty územních samosprávných celků
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Právo na informace Tereza Danielisová,
Jednotlivé obory kultury 4. Přednáška. Obory kultury, dle MK ČR Muzea a galerie Literatura a knižní kultura –Veřejné knihovny Profesionální umění –Audiovizuální.
Archivnictví a spisová služba
Elektronická publikace
21 dobrých důvodů pro dobré knihovny – Příspěvek Goethe-Institutu k odbornému dialogu a k výměně mezi knihovníky ve Střední a Východní Evropě a v Pobaltí.
Informační kulturní portál
Informace jsou základním předpokladem úspěšného podnikání.
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Centrum pro prezentaci kulturního dědictví Národní muzeum Informační portál eMuzeum.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Státní správa Petr Machala.
Současnost a vize Integrovaného registru znečišťování životního prostředí Úsek informační podpory, oddělení IRZ/CO.
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
MÍSTNÍ SPRÁVA III. ..
Moderní personalistika Úvod
Specializovaná elektronická média pro veřejnou správu Solón Deník veřejné správy.
Odměňování pedagogických pracovníků
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Koncepce rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji v letech Porada ředitelů pověřených knihoven JMK, Mgr. Adéla Dilhofová.
Distribuce umění a kulturního dědictví. Faktory ovlivňující distribuci Místo, budova, sídlo organizace Odvětví nebo hlavní předmět činnosti organizace.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Městská knihovna Čelákovice a její historie. Městská knihovna v Čelákovicích byla založena jako obecní zařízení v prosinci 1920 na podkladě zákona o knihovnictví,
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Muzejní pedagog jako klíčový nástroj v komunikaci s veřejností Mgr. Zdeňka Kulhavá, Muzeum východních Čech v Hradci Králové.
Zajištění regionálních funkcí knihoven v roce 2013 PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR Tel. 603–223–627,
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
Jednotlivé obory kultury 4. Přednáška. Obory kultury Muzea a galerie Literatura a knižní kultura –Veřejné knihovny Profesionální umění –Audiovizuální.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
MIKROEKONOMIKA Ekonomika neziskových organizací. Společenský význam neziskových organizací Nezisková organizace (nonprofit, nověji not-for-profit) = organizace,
Správa sociálního zabezpečení
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Subjekty a objekty veřejných politik
Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Jednotlivé obory kultury
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
Informační zdroje české veřejné správy
Archivní správa sídlo: Ministerstvo vnitra, Milady Horákové 133, Praha 6 1. Oddělení řízení, metodiky a kontroly archivů a spisové služby 2. Oddělení řízení,
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Příprava občanů k obraně státu …
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Účastníkům konference ČES v Kroměříži předkládá PhDr. Pavla Dvořáková
Transkript prezentace:

Jednotlivé obory kultury 4. Přednáška

3. Trh práce v oblasti kultury  Specifika na straně nabídky práce  Jak umělci maximalizují užitek? Hledají optimální kombinaci peněžních a nepeněžních odměn  Umělci mají preferenci tvorby  Subvencování umělců vede ke zvýšení počtu umělců – viz holandská zkušenost  Přebytek nabídky práce způsobují umělecké školy

Obory kultury, dle MK ČR  Památková péče  Muzea a galerie  Literatura a knižní kultura  Veřejné knihovny  Profesionální umění Audiovizuální produkce vč. filmu v rámci masmédií

Muzea a galerie  Období let – velké změny. K těm nejdůležitějším patří: přijetí zákona č. 122/2000 Sb., o ochraně sbírek muzejní povahy a o změně některých dalších zákonů, rozsáhlé změny majetkové i organizační spojené s reformou veřejné správy  A to na základě zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu věcí, práv a závazků z majetku České republiky do majetku krajů, a zákona 290/2002 Sb., o přechodu některých dalších věcí, práv a závazků České republiky na kraje a obce, občanská sdružení působící v oblasti tělovýchovy a sportu a o souvisejících změnách a o změně zákona č. 157/2000 Sb., o přechodu některých věcí, práv a závazků z majetku České republiky, ve znění zákona č. 10/2001 Sb., a zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů, přijetí Státní kulturní politiky na léta

Zákon č. 122/2000 Sb., o ochraně sbírek muzejní povahy  ukládá základní povinnosti vlastníkům a správcům sbírek muzejní povahy, tedy zejména muzeím a galeriím, ve vztahu k uchovávání a správě sbírek muzejní povahy.  Navazuje na oborovou legislativu existující od roku 1960, ale povinnosti vlastníků a správců sbírek stanoví konkrétně a závazně a umožňuje vymáhání jejich dodržování.  Pro obor muzejnictví je zřízeno pět specializovaných muzeologicko-metodických pracovišť, která poskytují informace a služby vlastníkům a správcům sbírek muzejní povahy a dalším zájemcům, vydávají metodické pokyny a texty a také poskytují konsultace. Jedná se o centrální evidence sbírek (CES), která jsou informačním systémem přístupným veřejnosti.CES  V historii českého muzejnictví (téměř 200 let) poprvé existuje přehled o sbírkách muzejní povahy, o jejich oborové struktuře a o jejich vlastnících a správcích.

Zákon č. 122/2000 Sb., o ochraně sbírek muzejní povahy  V CES bylo v r zapsáno 335 sbírek, strukturovaných na oborových částí („podsbírek“), obsahujících miliony evidenčních čísel sbírkových předmětů, podle nichž lze tyto předměty identifikovat ve sbírkové evidenci vlastníků a správců.  CES je průběžně aktualizována.  Zákon také umožňuje mezinárodní výměnu kulturních hodnot, jíž je zejména vystavování sbírkových předmětů v zahraničí. V letech se takových vývozů na zahraniční výstavy uskutečnilo celkem 271, týkaly se více než 5,5 tisíce sbírkových předmětů.

Reforma VS v muzejnictví  zasáhla do organizační struktury českého muzejnictví,  přinesla razantní změny majetkové. Až do roku 2001 všechna větší muzea a všechny galerie (muzea výtvarného umění) státní a také většina obecních muzeí spravovala státní sbírky. Počínaje rokem 2001 a následně pak v roce 2003 přešlo více než 90 sbírkově velmi bohatých muzeí a galerií do majetku a působnosti krajů.

ČR – dle zřizovatele Ministerstvo kultury183% Jiné ministerstvo51% Kraj9417% Město nebo obec26246% Církev či náboženská společnost102% Památkový ústav81% Vysoká škola51% Nevládní nezisková organizace5910% Podnikatelský subjekt488% Soukromá osoba448% Jiný zřizovatel122% Celkem565100%

Nutno dořešit  druhou etapu materiálního a prostorového zabezpečení tzv. národních muzeí a galerií,  druhou etapu rehabilitace památníků  důsledně naplňovat koncepci rozvoje muzejnictví, na níž by měly navazovat koncepce krajské.  Kvalitativně nový přístup ke správě sbírek, vyplývající ze zákona č. 122/2000 Sb., bude třeba využít k její modernizaci a především jej směrovat i k moderním formám využívání sbírek pro veřejnost, včetně postupného vytváření katalogu vybraných sbírkových předmětů v digitální podobě.  Velkým úkolem pro následující období je zvyšování úrovně managementu muzeí a galerií a další otevírání se muzeí a galerií veřejnosti.  Limitujícím faktorem úspěšného rozvoje českého muzejnictví v dalším období zůstávají nízké platy odborných zaměstnanců muzeí a galerií.

Koncepce rozvoje muzejnictví  významným nástrojem prosazování Kulturní politiky státu v oblasti péče o movité kulturní dědictví.  Počet muzeí a galerií i počet veřejnosti přístupných expozic neustále mírně rostl,  počet návštěvníků expozic, výstav a muzejních programů se stabilizoval kolem 10 milionů návštěvníků ročně.  Návštěvnost muzeí a galerií byla v letech stabilizovaná, v tomto období navštívilo muzea a galerie celkem návštěvníků, v průměru návštěvníků ročně. Od roku 2003 lze zaznamenat rostoucí trend návštěvnosti muzeí a galerií.

Podpora rozvoje oblasti muzeí a galerií  naplňování programu Integrovaný systém ochrany movitého kulturního dědictví účelové dotace na vybavení objektů, v nichž jsou uloženy předměty movitého kulturního dědictví, elektrickými zabezpečovacími systémy, požárními zabezpečovacími systémy a mechanickými zábranami  výkupy předmětů kulturní hodnoty mimořádného významu. přístup správci všech sbírek muzejní povahy ve vlastnictví České republiky, krajů a obcí, zapsaných v CES.  dotace na ochranu proti nepříznivým vlivům prostředí, konkrétně dotace na vybavování restaurátorských, konzervátorských a preparátorských pracovišť  dotace na vybavování depozitářů a expozic a dotace na náročné restaurování, konzervaci a preparaci sbírkových předmětů, přístup vlastníci, resp. správci, všech sbírek muzejní povahy zapsaných v CES.

Muzeum – hospoda na mýtince nebo společenské centrum?  aby muzeum mohlo plnit svou úlohu ve společnosti, musí docílit, aby veřejnost chápala jeho účel a uměla využívat služeb, které jí poskytuje: veřejnost musí muzea umět/chtít navštěvovat musí umět/být kompetentní pracovat s informacemi, které jí muzeum poskytuje musí se do muzea umět/chtít vracet  muzeum se musí snažit efektivně poznat potřeby svých klientů/publika

Klient  odkud čerpáme informace o uživatelích/návštěvnících/klientech? skladba návštěvníků z prodaných vstupenek (pokud je odstupňované vstupné) informace vzniklé analýzou návštěvní knihy sociologické průzkumy – zdroj informací po tvorbu marketingové strategie – má možnost překročit zakořeněné představy

Charakteristické znaky návštěvníků muzeí (Slovensko, r. 2001) Identifikace charakteristických znaků lidí, kteří muzea navštěvují  více žen než mužů (ale není rozhodující převaha)  51% lidí do 29 let, nejpočetnější skupina let;  ve věku let další největší skupina – 33%  muzea navštěvují zejména mladí lidé a lidé ve středním věku  zejména lidé se středním a vysokoškolským vzděláním  zejména studenti a zaměstnanci

Literatura a knižní kultura  Základním právním předpisem, který přímým způsobem upravuje vydavatelskou činnost, je zákon č. 37/1995 Sb., o neperiodických publikacích, vyhláška č. 252/1995 Sb., kterou se provádí některá ustanovení zákona č. 37/1995 Sb., o neperiodických publikacích (ve znění vyhlášky č. 156/2003 Sb.).

MK - oddělení literatury a knihoven jako součást odboru umění a knihoven  Jeho legislativní a správní činnost zahrnuje oblast vzniku literárního díla, jeho publikování, šíření a jeho propagaci jako součásti státní kulturní prezentace.  Tím se rozumí i vztah MK k profesním organizacím v této sféře a jejich vzájemná spolupráce.  Celkový počet vydavatelů od r až do roku 2001 rostl, v roce 2002 mírně poklesl. Nyní činí zhruba subjektů, z uvedeného počtu však soustavněji vydává jen jejich menší část. cca 70 vydavatelů vydá ročně 25 – 100 titulů, více než 100 titulů pak vydává, jestliže pomineme vydavatelství vysokých škol, jen asi 20 vydavatelských subjektů.

Podpora státu v oblasti literatur a knižní kultury - jedná se o:  státní příspěvky na pořádání odborných akcí,  rozvoj spolkové a zájmové činnosti na profesním základě,  podpora vydávání literárních sborníků a periodik, (což představuje jen v této oblasti kolem 120 projektů asi 90 žadatelů.)

Další státní podpora je určena na vydávání:  děl původní české umělecké tvorby včetně autorů literatur národnostních menšin,  děl literární vědy a kritiky,  překladů uměleckých děl do češtiny,  původní české ilustrované tvorby pro děti a mládež,  české literatury v zahraničí.

Statistiky Národní knihovny Struktura naší knižní produkce v posledních letech zásadně nemění: V roce 2008 celkem titulů Převažují knihy v češtině (90 %). V cizojazyčné produkci knih českých nakladatelů výrazně dominuje angličtina, dále pak němčina a francouzština. V Národní knihovně ČR zaznamenali v posledních dvou letech výrazný nárůst titulů vydaných ve slovenštině. Poměr překladů k původní české literatuře zůstává již po několik let na stejné úrovni, překlady tvoří zhruba jednu třetinu celkové české knižní produkce. Podíl beletrie na celkové knižní produkci ČR činí v posledních letech něco kolem 25 %, což odpovídá průměrnému trendu většiny ostatních evropských literatur. Přestože u vydávání dětské literatury naopak pokračuje setrvalý trend nárůstu počtu vydávaných titulů, zůstává podíl této knižní produkce oproti celku zhruba 4 %.

Veřejné knihovny  komplexní legislativní úprava oblasti knihovnictví, zákon č. 257/2001 Sb., o knihovnách a podmínkách provozování veřejných knihovnických a informačních služeb (knihovní zákon),  a příslušných prováděcích předpisů: vyhláška č. 88/2002 Sb., k provedení knihovního zákona, nařízení vlády č. 288/2002 Sb., kterým se stanoví pravidla na poskytování dotací na podporu knihoven. novelizace zákona č. 37/1995 Sb., o neperiodických publikacích, včetně prováděcího předpisu zákon č. 46/2000 Sb., o právech a povinnostech při vydávání periodického tisku (tiskový zákon), jež určuje vydavateli povinnost bezplatně odevzdat z každého vydání periodického tisku stanovený počet exemplářů vybraným knihovnám.

Funkce a systém knihoven v ČR  Funkce: informační, vzdělávací a kulturní v tom nejširším slova smyslu; v mnoha menších místech jsou často jedinými organizátory kulturního života. V posledních letech se knihovny stávají moderními informačními institucemi, vybavenými výpočetní technikou a přístupem na internet.  Systém - dělení dle Zřizovatele  MK (3 knihovny)  Kraje (regionální fce)  obce Knihovního fondu  Základní  specializované Dostupnosti služeb pro veřejnost

Statistické údaje:  Knihovny zřízené dle zákona č. 257/2001 Sb., jsou zapsány v evidenci knihoven.  Databáze evidence je veřejně přístupným informačním systémem dostupným na webových stránkách MK.  Obdobná situace nastala také u poboček knihoven. Od roku 2003 počet čtenářů a návštěvníků knihoven klesá, V roce čtenářů, v roce Mezi roky došlo k poklesu počtu knihoven z na V knihovnách prudce roste počet uživatelů internetu.