Informační politika – poslední příležitost 13.12. 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociologické problémy soudobé společnosti SEMINÁŘ POŽADAVKY K ZÁPOČTU
Advertisements

Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Politika výběru elektronických zdrojů publikovaných v prostředí Internetu Mgr. Ludmila Celbová
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Mechanismy evaluace kulturních služeb
PŘÍKLAD * SOUČÁST POMŮCKY
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Identita a anonymita na internetu Jan Vobořil Iuridicum Remedium, o.s. Cross
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Scope2 INDEX 1. Internet mktng and sales 2. Marketing Strategy 3. International M. 4. Tenders and public procurement 5. Q & A E-commerce (Elektronické.
Internet jako nástroj vlivu ? Dana Bérová
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
Distanční vzdělávání v ČR, současnost a budoucnost II. národní konference Jindřichův Hradec
Univerzita Karlova v Praze Pedagogická fakulta Ústav profesionálního rozvoje pracovníků ve školství (od října 2001) ředitelka: PhDr. Jana Kohnová Ústav.
Informace a Informatika. Terminologie Informatika – anglicky information science Zabývá se zpracováním informací nejen na počítačích. Informatika (počítačová.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
[ 1 ] Ing. Aleš Špidla ICT ve zdravotnictví © 2012 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kybernetické hrozby ve zdravotnictví Ing. Aleš Špidla Vedoucí.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
VY_32_INOVACE_51_20 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Možnosti simulace kybernetických útoků
GovNet Ing. Zbyněk Škopán. Strana 2 KI ISVS Služby GovNet I. Centrální podpora Uživatelů.
Specifičtí uživatelé – firmy, stát
Účetní systémy na PC (MPF_USPC)
Ekonomika ve zdravotnictví Ze Sylabu: Předmět seznamuje studenty se systémem zdravotního pojištění, se seznamem výkonů a platnou legislativou pro úhrady.

Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Marketing v EU Ing. Alena Klapalová, Ph.D. č.d.634.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Ekonomika veřejného sektoru
Marketing v EU Ing. Alena Klapalová č.d.634.
INFORMAČNÍ POLITIKA – POSLEDNÍ PŘÍLEŽITOST. CHCETE SE K NĚČEMU VRÁTIT?
Marketing v EU Ing. Alena Klapalová, Ph.D. č.d.634.
BSC 1992 Robert S. Kaplan a David P. Norton článek navrhující měření výkonnosti organizací – BSC – Vyrovnaný přehled výsledků kniha The Balanced.
 Vztahy s veřejností můžeme zaznamenat už v dávné historii. V Mezopotámii, Asýrii, Persii a Egyptě, stejně jako v antickém Řecku a Římě se používalo.
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
Předmět Marketing BP522 Kontaktní údaje: Ing. Šárka Dvořáková, Ph.D. Středa.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
9. Stát, politický systém, demokracie 10. Nástroje veřejné politiky Prameny: Dvořáková, Vladimíra – Kunc, Jiří Demokracie a ústavnost. Praha: Karolinum.
Internet Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny.
ATTITUDES TO RELIGION AND SPIRITUALITY IN BRNO Filip Lamparter 3.A.
Ekonomika veřejného sektoru František Svoboda, Konzultační hodiny: čtvrtek, 13-15, kancelář 414
Informační kriminalita Informační kriminalita l kpt. Mgr. Pavel Zmrhal 2 Dvě věci jsou nekonečné – vesmír a lidská hloupost. Tím prvním.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Bezpečný počítač.
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Je kybernetická bezpečnost dostačující?
Bezpečnost v IP firmy a státu
Topologie počítačových sítí
Zdravotnický management
Internet - historie.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Zdravotnický management
Zdravotnický management
Ekonomika veřejného sektoru
Ekonomika veřejného sektoru
Ekonomika veřejného sektoru
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Pravidla citování v absolventské práci
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Transkript prezentace:

Informační politika – poslední příležitost

Chcete se k něčemu vrátit? Pokud ne, tak… … co je podle Vás informační politika? … jaká témata IP řeší? … jaká témata už znáte a jaká ne dost? … jaké úspěchy a jaké neúspěchy IP znáte? … nějaké dotazy ke zkoušce?

Negativní stránka informační společnosti Předchozí přednášky pozitiva – teď druhá stránka Ohroženi všichni Občané – viz předmět Informační bezpečnost Organizace – ICT stále podstatnější, růst konkurence i v neziskovém sektoru – nutné chránit informace => informační politika instituce – viz předmět Informační management Stát – hrozba informační války

Kdy je státní správa cílem? Státní správa největší správce OÚ Množství počítačů a techniky k ovládnutí Cílem mohou být zaměstnanci jako jiní uživatelé, ale i zesměšnění státní správy či (h)acktivismus INFORMAČNÍ VÁLKA

Co je informační válka Podoba války dle cíle – dnes klíčové ICT => informační Informační válka = bojová činnost využívající informace či ICT nebo proti informacím či ICT Zohledňováno i ve „vojenských/policejních“ dokumentech, např. Joint Vision 2020 v USA (2000), Politika EU pro boj proti terorismu: dosažené úspěchy a budoucí úkoly (2010) Cíle: kritické infrastruktury = informační a komunikační systémy, dodávky energií, vody, nouzové služby, zásobování potravinami, státní správa a samospráva…

Specifika informační války Výrazný vliv na vítězství i konvenčně slabší armády (Relativně) nízké náklady X prevence velmi drahá, nutné stále udržovat, i když k ničemu nedojde Útok někdy těžké rozpoznat – denně tisíce útoků bez ambice Lze zasáhnout cíl nehledě na geografii (dříve fronta X týl), tím i stírání rozdílu civilní X vojenské cíle, kvůli menší chráněnosti lze napadnout i civilní infrastrukturu

Typy informační války (dle Libického) Command-and-Control Warfare – zničení vedení či komunikace s ním Intelligence-Based Warfare – zpravodajská válka Electronic Warfare – antiradarová, antikomunikační (signály) nebo kryptografie (správně kryptologie) Psychological Warfare – manipulace proti národní morálce, velitelům, vojákům, kultuře Hacker Warfare – výhradně činnost hackerů, ale prostředky i fyzické Economic Information Warfare – informační blokáda nebo imperialismus pro ekonomickou převahu Cyberwarfare – čistě v kyberprostoru; dělení: informační terorismus, sémantické útoky, simulované boje v kyberprostoru, Gibson warfare (ve virtuálních světech)

Metody informační války - manipulace Nutný správný výběr komunikačních kanálů, záleží na cíli Tradiční média pasivní – pro ty, kteří je ovládají (stát) Internet obousměrný – rychlá a levná manipulace i malými skupinami (IRA, Al Qaeda, neonacisté…), monitorování státem nákladné až nemožné, po zablokování či zničení snadné migrovat a pokračovat Techniky manipulace (dle Boháčková, s ): účelová selekce informací, řazení informací, využití emocí, výběr komentátorů, kontext sdělení, nesrozumitelné zprávy, podprahové techniky, kombinace uvedených Př. ve válce ve Vietnamu pobouření americké veřejnosti televizními záběry => stažení vojsk, tím prohra (zvláštní, většinou každý stát svá média pro svůj prospěch)

Úkol č. 10 Vyplňte do (příp. na druhý termín ) dotazník na adrese: Snažte se o konstruktivní kritiku Odpovědi nebudou mít vliv na hodnocení za předmět Úkol splněn za vyplnění všech odpovědí Odpovědi zásadní pro otestování funkčnosti výzkumného nástroje + přenos poznatků do jiných předmětů a mé výuky Po průchodu kontrola vyplnění (pro uznání úkolu), ale v dotazníku neuvádíte jméno

Použitá literatura BASTL, Martin. Kybernetický terorismus: studie nekonvenčních forem boje v kontextu soudobého válečnictví. Brno, s. Disertační práce. BITTMAN, Ladislav. Mezinárodní dezinformace: černá propaganda, aktivní opatření a tajné akce. 1. vydání. Praha: Mladá fronta, s. ISBN Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií. BOHÁČKOVÁ, Gabriela. Kvalita a objektivita informací v médiích: pravda versus manipulace a dezinformace. Brno, s. Diplomová práce. Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, Ústav české literatury a knihovnictví. Europe ‟ s Information Society Thematic Portal [online] [cit ]. Critical Information Infrastructure Protection – a new initiative in Dostupné z: HAENI, Reto E. Information Warfare: an introduction [online]. Washington DC: The George Washington University, 1997 [cit ]. Dostupné z: JANCZEWSKI, Lech; COLARIK, Andrew. Managerial Guide for Handling Cyber-Terrorism and Information Warfare. London: IGI Global, s. ISBN JIROVSKÝ, Václav. Kybernetická kriminalita: nejen o hackingu, crackingu, virech a trojských koních bez tajemství. 1. vydání. Praha: Grada Publishing, s. ISBN Joint Vision 2020 [online] [cit ]. Dostupné z: LIBICKI, Martin. What Is Information Warfare? [online] [cit ]. Dostupné z: Ministerstvo vnitra České republiky [online] [cit ]. Pojmy. Dostupné z: MLEZIVA, Emil. Diktatura informací: jak s námi informace manipulují. 1. vydání. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, s. ISBN MOTEFF, John; COPELAND, Claudia; FISCHER, John. Critical Infrastructures: What Makes an Infrastructure Critical? [online] [cit ]. Dostupné z: