Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Užití Thaletovy kružnice
Advertisements

Matematika Povrchy těles.
POVRCH KVÁDRU - VÝPOČET
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
ROVINNÉ ÚTVARY A JEJICH OBVODY
 Základní údaje obdélníka  Obdélníkové tvary  Základní údaje kvádru  Kvádrové tvary Obdélník, kvádr.
Objem a povrch válce Autor: Mgr. Jolana Sobotková
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
Pythagorova věta v prostoru
Válec.
Vzájemná poloha dvou kružnic
KRUŽNICE KRUH Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Geometrická tělesa kolem nás Geometrie v rovině a prostoru
Třídíme podle dvou kritérií Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Užití Thaletovy kružnice
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Kvádr Síť, povrch, objem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Kam letí letadlo? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Zelenina a stín Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Krychle Síť, povrch, objem
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
BAREVNÉ TVARY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Radomíra Kučerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Tělesa –testy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Tělesa –Válec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Povrch kvádru Vypracovala: Mgr. Martina Belžíková.
Povrch krychle Vypracovala: Mgr. Martina Belžíková.
Kruh, kružnice Základní pojmy
Kruh, kružnice Základní pojmy
Tělesa –S krychle Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Části kruhu Matematika 8 – I.díl
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
Rotační válec Síť, povrch, objem
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Objem a povrch kvádru a krychle
těleso, skládající se ze dvou shodných, rovnoběžných podstav a pláště
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
POVRCH KVÁDRU - VÝPOČET
Poznávačka - sudokopytníci a lichokopytníci
PROSTOROVÁ ORIENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Třídíme podle dvou kritérií
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Počítáme obvod geometrických útvarů
ZÁKLADNÍ TVARY Zopakuj si:
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Najdi dva stejné obrázky
Název učebního materiálu
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
WHAT IS YELLOW? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
MLÁĎATA ZVÍŘAT PUZZLE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
Matematika pro automobilní obory 15. Autor: RNDr. Zdeněk Bláha
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Rotační válec Síť, povrch, objem
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Zvířata na statku. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
POVRCH A OBJEM KRYCHLE A KVÁDRU
M O T Ý L Í L O T O 2 Najdi stejného motýla!
Rotační válec Síť, povrch, objem
Tělesa NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 Autor: Eva Valentová NÁZEV: VY_32_INOVACE_301_Tělesa Téma: Geometrie.
Slož popletené obrázky.
Válec.
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Před, Nad, Za, Pod 1) Vybarvi obrázek, který je: a) hned před jahodou
Už to umím ! ZÁKLADNÍ TVARY Zopakuj si:
Transkript prezentace:

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. POVRCH TĚLES KRYCHLE KVÁDR VÁLEC Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

GEOMETRICKÁ TĚLESA Geometrické těleso je prostorový geometrický útvar. Jeho povrch tvoří známé rovinné útvary, ale také různé složitější plochy.

KVÁDR Kvádr je těleso, které má šest stěn obdélníkového tvaru, z nichž vždy dvě protější jsou rovnoběžné a stejně velké.

KVÁDR a - délka a b b - šířka c - výška c Kvádr má tři rozměry.

KVÁDR - SÍŤ Rozložením kvádru vznikne síť kvádru, jež se skládá ze šesti obdélníků. Autor © Jarmila Hájková.

POVRCH KVÁDRU s = 2./ a .b + b . c + a . c/ s = c b a 2 . a . b Povrch kvádru se vypočítá sečtením obsahů obdélníků, jež kvádr tvoří. a . b a . c b . c a . c b . c c b a a . b s = 2 . a . b + 2 . b . c + 2 . a . c s = 2./ a .b + b . c + a . c/ Autor © Jarmila Hájková.

KRYCHLE Těleso, které má šest stejně velkých stěn čtvercového tvaru, z nichž vždy dvě protější jsou rovnoběžné.

KRYCHLE Všechny strany krychle mají stejnou délku. a a a

KRYCHLE - SÍŤ Rozložením krychle vznikne síť krychle, která se skládá ze šesti čtverců. a a a a a a a a a Autor © Jarmila Hájková.

POVRCH KRYCHLE s = 6 . a . a a . a a . a a . a a a . a a . a a a . a a Povrch krychle se vypočítá sečtením obsahů všech čtverců, jež kvádr tvoří. a . a a . a a . a a a . a a . a a a . a a s = 6 . a . a S = a . a + a . a + a . a + a . a + a . a + a . a Autor © Jarmila Hájková.

VÁLEC Válec se skládá ze dvou podstav a jednoho pláště. Podstavy válce jsou dva shodné kruhy. Autor © Jarmila Hájková.

Pro výpočet povrchu válce potřebujeme tři rozměry. VÁLEC Pro výpočet povrchu válce potřebujeme tři rozměry. r 1) v - výška válce je vzdálenost středů jeho podstav v 2) r – poloměr válce 3) Ludolfovo číslo π = 3,14

VÁLEC - SÍŤ Síť válce se skládá ze dvou kruhů a jednoho obdélníku. Autor © Jarmila Hájková.

POVRCH VÁLCE S = 2 . π . r(r + v) r π . r . r 2π .r . v π . r . r Autor © Jarmila Hájková.

Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2010-09-06] Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2010-09-06]. Dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.wikimedia.org. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cube_Animation.gif http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pyramid.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cone_(geometry).png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cuboid_01.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Necker_cube.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brno,_%C5%98e%C4%8Dkovice,_Parn%C3%AD_v%C3%A1lec.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cylinder.gif Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2010-09-06]. Dostupné pod licencí Public domain na http://www.wikimedia.org. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pentagonal_frustum.svg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Volume_cylindre_parallelepipede_rectangle.svg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cuboid.base.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cylinder.svg Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2010-09-06]. Dostupné pod licencí Public domain na http://www.clker.com. http://www.clker.com/clipart-4600.html http://www.clker.com/clipart-1771.html http://www.clker.com/clipart-database-1.html http://www.clker.com/clipart-4396.html http://www.clker.com/clipart-4620.html http://www.clker.com/clipart-23556.html http://www.clker.com/clipart-14377.html Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2010-09-06]. Dostupné pod licencí Public domain na http://www.pdclipart.org. http://www.pdclipart.org/displayimage.php?album=29&pos=148 Autorem obrázků na snímcích 5, 6, 9, 10, 11, 13 a 14 je Jarmila Hájková. Použitá literatura: TRÁVNÍČKOVÁ, M. MATEMATIKA 9.Praha: SEPTIMA , 2004. ISBN 80-7216-200-4. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.