Olomoucký kraj Petr Novotný Jan Beránek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moravskoslezský kraj Tomáš Rubek David Meca.
Advertisements

Ján Chládek Vít Nakládal
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_18.
Jaroslav Novotný 9.třída
OLOMOUCKÝ KRAJ.
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Olomoucký kraj M.
Jihomoravský kraj.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Liberecký kraj.
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Barča Janková Markét Nedělová
Základní údaje Krajské město: Olomouc Rozloha: km²
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Česká republika: Zlínský kraj Hospodářský zeměpis
Zlínský kraj.
Charakteristika kraje
Moravskoslezský kraj.
-Blansko Brno-město Brno-venkov Břeclav Hodonín Vyškov Znojmo
STŘEDOČESKÝ KRAJ Veronika Herzánová Zdroje: wikipedie.
Zlínský kraj Přírodní poměry
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
kraj syrečků, chmelu Turistický ruch:
Olomoucký kraj Romana GAZDOVÁ.
Jihomoravský kraj.
Jihomoravský kraj.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Jihomoravský kraj.
Veronika Janotová Vasilisa Grišina
OLOMOUCKÝ KRAJ.
Pardubický kraj.
- Socioekonomická sféra -
MORAVSKOSLEZKÝ KRAJ je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku  Celé jeho území leží v Severomoravském kraji Z větší části leží v Českém.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Darek Matwikow Jan Jelínek
Olomoucký kraj kraj podél řeky Moravy tvořen 2 částmi:
Socioekonomické poměry
SLOVINSKO.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Olomoucký kraj – procvičování
Olomoucký kraj přírodní poměry
LITVA.
Vysočina Vysočina Obsah Základní informace Základní informace Základní informace Základní informace Hospodářství Hospodářství Hospodářství Havlíčkův.
OLOMOUCKÝ KRAJ Andrea Klášterecká.
Fyziogeografická sféra
Základní data Rozloha kraje –7 561 km² Srovnání krajů - ???
Olomoucký kraj.
Jihomoravský kraj.
Karlovarský k kk kraj. Mapa,vlajka a znak Obecné informace krajské město: Karlovy Vary rozloha: 3314 km² počet obyvatel: hustota zalidnění: 92.
Pardubický kraj. Základní údaje Rozloha: km2 Počet obyvatel: (k ) z toho: cizinců s přechodným pobytem cizinců s.
Jihomoravský kraj. Základní údaje Území kraje patří k nejteplejším oblastem ČR. Severní část vyplňuje Drahanská vrchovina, jejíž součástí je CHKO Moravský.
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_17_Olomoucký_kraj Šablona číslo: X Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 17 Autor: Mgr. Radomíra Fišerová.
Kraj Moravskoslezský Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu: VY_32_INOVACE_CS13 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho.
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Petra Hejlová ČísloVY_32_Inovace_3420 NázevPůdy a zemědělství ČR Téma hodinyZemědělství ČR PředmětVlastivěda.
Česká republika Moravskoslezský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Moravskoslezským krajem.
Moravskoslezský kraj. Základní údaje Krajské město: Ostrava Počet obyvatel: Rozloha: 5445 km 2.
Jihočeský kraj Tereza Lérová Martina Závodná. Symboly kraje:  Vlajka  Znak.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Česká republika - opakování VY_32_Inovace_20KR-7
Antonín Košíček Sára Šobková
OLOMOUCKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-37 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
OLOMOUCKÝ KRAJ.
Olomoucký kraj Název školy: ZŠ Salvátor
Olomoucký kraj. Olomoucký kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
RUMUNSKO BULHARSKO SRBSKO MAKEDONIE.
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Petr Drnec
OLOMOUCKÝ KRAJ.
Transkript prezentace:

Olomoucký kraj Petr Novotný Jan Beránek

Poloha Olomoucký kraj se nachází na severovýchodě ČR. Sousedí s Pardubickým krajem na západě, Jihomoravským na jihozápadě, Zlínským na jihovýchodě a Moravskoslezským na severovýchodě

Obecné údaje Rozloha: 5 268 km2 Počet obyvatel: 639 423 (k 1. 1. 2005) z toho 3413 cizinců s přechodným a 3644 s trvalým pobytem Hustota zalidnění: 121,4 obyv./km2 Počet obcí: 397, z toho 27 měst Administrativní centrum: Olomouc (100,8 tis. obyvatel, k 1. 1. 2005) Další větší města: Prostějov (47,2 tis.), Přerov (46,9 tis.), Šumperk (28,5 tis.)

Obecné údaje - srovnání

Administrativní členení Dělí se na 5 okresů: Jeseník,Šumperk,Olomouc,Prostějov,Přerov

Obyvatelstvo Počet obyvatel - 639 857(6.2% ČR) Průměrný věk – 39.8 Hustota obyvatel – 121.4 obyvatel/km2 V kraji převládá mírný přirozený úbytek obyvatelstva

Obyvatelstvo Obyvatelé Olomouckého kraje žijí v 397 obcích, z nichž má 27 obcí přiznaný statut města. V těchto městech bydlí 57,5 % obyvatel. Statutárním městem je krajské město Olomouc, které k 31. 12. 2005 mělo 100 381 obyvatel

Přírodní poměry Geograficky je kraj členěn na severní hornatou část s pohořím Jeseníky s nejvyšší horou Praděd (1492 m n. m.). Jižní část kraje je tvořena rovinatou Hanou.Přerov je nejníže položený bod kraje (190 m n. m.)

Přírodní poměry Podnebí:Teplé,Mírně teplé,Chladné(ovlivněno hlavně nadmořskou výškou) Vodstvo:úmoří Černého a Baltského moře;řeky:Morava,Haná,Bečva Chráněné území přírody:CHKO Jeseníky, CHKO Litovelské Pomoraví

Přírodní poměry Olomoucký kraj nabízí velké množství přírodních zajímavostí. Turisty je hojně navštěvovaná Chráněná krajinná oblast Jeseníky s nejrozlehlejším moravským rašeliništěm Rejvíz, s pětačtyřicetimetrovým Vysokým vodopádem, vodní nádrží a elektrárnou Dlouhé Stráně na vrcholu kopce a dalšími přírodními scenériemi.

Přírodní poměry V Olomouckém kraji leží i řada jeskyní - Javořičské, Mladečské a Zbrašovské aragonitové jeskyně.

Přírodní poměry V Olomouckém kraji leží nejhlubší propast v Česku, Hranická propast (−274,5 m).

Socioekonomická sféra společně s Ústeckým a Moravskoslezským krajem patří mezi kraje s nejvyšší nezaměstnaností(10.6%) Nejvíce obyvatel pracuje v průmyslu (zpracovatelsko-strojírenský, kovodělný, elektrické a optické přístroje). Plochy zemědělské půdy jsou rozsáhlé, přesto se zaměstnanost v zemědělství neustále snižuje.

Socioekonomická sféra

Socioekonomická sféra Průměrná mzda-14 824(celkový podprůměr-ale je značně ovlivněna vysokou průměrnou mzdou v Praze) Hrubý domácí produkt na 1 obyvatele je 148 455 Kč a podíl na HDP České republiky byl 4,9 %

Průmysl Přestože průmyslová výroba zaujímá dominantní postavení v ekonomické struktuře, ukazatel tržeb z průmyslové činnosti je výrazně pod celorepublikovým průměrem (68 %) patří také mezi území s mírně podprůměrnou podnikatelskou aktivitou. Průměrná intenzita je pouze v okrese Olomouc a Jeseník. Tradiční jsou obory potravinářského průmyslu zpracovávající místní suroviny ( cukrovary, sladovny,..). Nejsilnějším odvětvím je však i zde strojírenství, významný je i průmysl oděvní.

Průmysl Přerov – Meopta ( optické přístroje) Olomouc – Farmakon ( léčiva) Prostějov – Agrostroj ( zemědělské stroje) Moravské údolí u Olomouce – Mora ( sporáky) Olomouc, Lutín, Hranice – Sigma ( čerpadla)

Zemědělství I zde se projevují značné rozdíly mezi severní hornatou částí a jižní převážně nížinou. Zemědělská půda zaujímá celkem 2 777 km2 z rozlohy kraje (5 268 km2). Z toho je přibližně ze 77 % půda orná.

Zemědělství Severní část: Pro severní část je typický horský typ zemědělství. Je to chladná oblast s průměrnými srážkami okolo 1000 – 1400mm a průměrnými teplotami 2 – 6°C. Málo úrodné půdy většinou štěrkovité až kamenité horské podzoly, hnědé a horské lesní půdy, místy pak rašeliništní půdy. Pěstují se zde především málo náročné plodiny jako je např. oves, brambory, pícniny, len.

Zemědělství Jižní část: Jižní část patří k nejúrodnějším oblastem ČR a řadí se k řepařskému typu zemědělství. Je to mírně teplá až teplá oblast s průměrnými srážkami kolem 600mm a teplotami 8 – 9°C. Jsou zde jílovité či jílovitohlinité hnědozemě a černozemně. Při tocích řek také nivní půdy. Pěstuje se zde pšenice, ječmen, cukrová řepa, řepka, brambory, pícniny, ovoce a zeleniny. Mimo chovu prasat, který se vyznačuje nejvyšší intenzitou u nás, je rozšířen i chov drůbeže.

Zdroje Český statistický úřad Wikipedia