Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

kraj syrečků, chmelu Turistický ruch:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "kraj syrečků, chmelu Turistický ruch:"— Transkript prezentace:

1 kraj syrečků, chmelu Turistický ruch:
Olomoucký kraj kraj syrečků, chmelu Turistický ruch: Markéta Pluhařová, Adéla Vídeňská 9.B 1.12

2 Charakteristika kraje:
Rozloha: 5159 km Počet obyvatel: Krajské město: Olomouc Hustota zalidnění: 121obyv/km Nejvyšší bod: Praděd (1 491 m) Velké Losiny- papírna Velké Losiny- zámek

3 Fyzickogeografická charakteristika:
Olomoucký kraj vznikl v roce Rozkládá na území Střední Moravy. Jeho severní část je hornatá, pokrývá jí pohoří Jeseníků s nejvyšší horou Praděd. Jižní část je naopak tvořena velmi úrodnou nížinou. Olomoucký kraj je pomyslně rozdělen na dva regiony - v turistickém regionu Střední Morava - Haná můžete poznat kulturní a folklórní tradice, je zde velmi úrodná nížina, naopak hornatá severní část mikroregion. Od severu k jihu krajem protéká řeka Morava, do jejíhož povodí patří většina území kraje. Morava se na Rakousko-slovenské hranici vlévá do Dunaje, který její vody odvádí do Černého moře. Okrajové části kraje na severu (za hradbou Jeseníků) a severovýchodě odvodňuje řeka a Odra do Baltského moře.

4 Socioekonomická charakteristika:
k roku obyv. asi k obyv. obyv. červen obyv. obyv. Nejvíce obyvatel pracuje v průmyslu (zpracovatelsko-strojírenský, kovodělný, elektrické a optické přístroje). Plochy zemědělské půdy jsou rozsáhlé. Nejznámější podniky: Solné Mlýny Olomouc, Moravské železárny Olomouc, AL Invest Břidličná,…

5 Turistický ruch: Přestože je na území Olomouckého kraje mnoho historických památek a velké přírodní bohatství, návštěvnost kraje je velmi malá ( jen 4,8 % úhrnu ČR), zvláště kvůli špatné organizaci nabídky. Největší význam pro turistiku má chráněná krajinná oblast Jeseníky. Masív Jeseníků pokrývají husté lesy, na hřebenech můžeme najít početné skalní výchozy modelované mrazem do tvaru izolovaných skal - např. Vozka, Petrovy kameny. V lyžařské sezóně jsou nejvyhledávanějšími středisky Červenohorské a Ramzovské sedlo.

6 Zajímavosti a speciality kraje:
Pro severní část je typický horský typ zemědělství. Je to chladná oblast s průměrnými srážkami okolo mm a průměrnými teplotami 2 - 6°C. Málo úrodné půdy většinou štěrkovité až kamenité horské podzoly, hnědé a horské lesní půdy, místy pak rašeliništní půdy. Pěstují se zde především málo náročné plodiny jako je např. oves, brambory, pícniny, len. Jižní část: Jižní část patří k nejúrodnějším oblastem ČR a řadí se k řepařskému typu zemědělství. Je to mírně teplá až teplá oblast s průměrnými srážkami kolem 600mm a teplotami 8 - 9°C. Jsou zde jílovité či jílovitohlinité hnědozemně a černozemně a při tocích řek také nivní půdy. Pěstuje se zde pšenice, ječmen, cukrová řepa, řepka, brambory, pícniny, ovoce a zeleniny. Mimo chovu prasat, který se vyznačuje nejvyšší intenzitou chovu prasat u nás, je rozšířen i chov drůbeže.

7 Shrnutí: Olomoucký kraj Rozloha: 5159 km Počet obyvatel: 635 126
Hustota zalidnění: 121obyv/km Olomoucký kraj je tvořen okresy Šumperk, Olomouc, Prostějov, Přerov a Jeseník. Průmysl:potravinářského průmysl, strojírenství, oděvní Zemědělství:Zemědělská půda zaujímá celkem km2 z rozlohy kraje. Z toho je přibližně ze 77 % půda orná.

8 Zdroje: Kniha: Moje vlast


Stáhnout ppt "kraj syrečků, chmelu Turistický ruch:"

Podobné prezentace


Reklamy Google