Dítě z pohledu mezinárodního práva soukromého

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRAMENY A PRAVIDLA OBCHODNÍHO PRÁVA
Advertisements

Úvod do mezinárodního práva rodinného
Nařízení Brusel II Příslušnost (pravomoc) soudů
Nařízení Brusel IIa – 2201/2003/ES
Mezinárodní insolvenční právo– základní principy v EU
BRUSEL Ia Tomáš Břicháček Seminář ČAK Uznávání a výkon.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_RODINNÉ.
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
KUPNÍ SMLOUVA S MEZ. PRVKEM
PROČ MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ KOLIZE PRÁVNÍCH ŘÁDŮ Čech uzavře smlouvu s Rakušanem Ukrajinka se provdá za Němce Francouz zemře v Čechách a zanechá tu.
Rodinné právo – vybrané otázky
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Kapitoly z rodinného a trestního práva přednáška
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
O BČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ I. - obecné náležitosti každého podání soudu - soudní poplatky - ustanovení zástupce a) soudem b) Českou advokátní komorou.
Rodinné právo II Milana Reichlová.
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
Mezinárodní právní pomoc – práce s Evropským soudním atlasem a internetem Praxe MPS a MPO Mgr. Petra Novotná LL.M.
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
Nařízení Brusel IIbis Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ PŘEDNÁŠKA Č. 6.
Přeshraniční únosy dětí
PŘEDNÁŠKA Č. 6 POUŽÍVÁNÍ CIZÍ KOLIZNÍ NORMY
APLIKAČNÍ VZORY ÚVOD. OBECNÉ KROKY 1. KONSTATOVÁNÍ PRAVOMOCI SOUDU STÁTU A 2. KVALIFIKACE SKUTKOVÉ OTÁZKY A KONSTATOVÁNÍ PRÁVNÍHO INSTITUTU ČI OTÁZKY.
Smluvní určení řešení sporu a rozhodného práva Bitva kolizní a přímé metody Tereza Kyselovská.
Mezinárodní obchodní transakce
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
Rodinně právní vztahy s mezinárodním prvkem rozhodné právo, mezinárodní příslušnost soudů, uznání a výkon soudních rozhodnutí Mgr. Jana Turoňová.
Právní režim obchodních transakcí s mezinárodním prvkem.
Výkon rozhodnutí – obecná část
PŘEDNÁŠKA Č. 7 ROZHODČÍ SMLOUVA V MEZINÁRODNÍM STYKU
Praxe MPS a PMO Přednáška Rodinný případ - výživné Petra Bohůnová
Soudy jako subjekty civilního procesu Občanské právo procesní I JUDr. Ing. Radovan Dávid.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Mezinárodní právo soukromé
EVROPSKÝ JUSTIČNÍ PROSTOR PŘEDNÁŠKA Č. 1 DOBRÝ DEN.
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 2 BRUSEL I. OSNOVA ÚVOD – MATERIÁLY KE STUDIU ÚVOD – MATERIÁLY KE STUDIU HISTORIE ÚPRAVY, INTERPRETAČNÍ ZDROJE, POVAHA NAŘÍZENÍ.
Rodinné právo v evropských nařízeních
PŘEDNÁŠKA Č. 9 KOLIZNÍ PROBLEMATIKA OBECNÉ ČÁSTI MEZINÁRODNÍHO PRÁVA SOUKROMÉHO.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Zvláštní část MPS – mimosmluvní závazkové vztahy Klára Svobodová.
Řešení majetkových sporů s mezinárodním prvkem před obecnými soudy JUDr. Tereza Kyselovská.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Celní správa České republiky ZMĚNY V PROVÁDĚCÍCH PŘEDPISECH – CELNÍ HODNOTA (Stručný přehled k IA a DA k UCC)
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
Přeshraniční spor rodičů příklad špatné praxe (Jihlava, ) Markéta Nováková.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Práva a povinnosti mezi manželi
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Občanskoprávní rámec problematiky domácího násilí
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
BI201K Úvod do práva ICT I.
BI201K Úvod do práva ICT I.
Mezinárodní právo soukromé – 6.seminář
Mezinárodní pravomoc – Brusel I.
MEZINÁRODNÍ PRÁVO SOUKROMÉ
Dopravní nehoda v EMPS Zdeněk Nový.
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Občanské soudní řízení I.
Rodinné právo – vybrané otázky
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
Rodinné právo Občanská nauka 1. M.
Rodinné právo – vybrané otázky
Transkript prezentace:

Dítě z pohledu mezinárodního práva soukromého Jana Herboczková

Česká republika je vázána cca 12 mezinárodními úmluvami o ochraně dětí a rodičovské zodpovědnosti Dnešní přednáška se bude týkat jen otázek výchovy a výživy

Příklad 1 Nezletilý Marek Kross žije se svou matkou Lydií Kross v České republice. Otec nezletilého Jan Kross žije v Estonsku. Manželé Krossovi se chtějí rozvést, předtím však musí být vyřešeny poměry rodičů vůči dítěti, tedy otázky výchovy (tj. péče o dítě a styk s dítětem) a výživy vůči nezletilému Markovi. Zde budeme tyto otázky řešit ve vztahu mezi Markem a jeho otcem Janem

Otázky Který soud bude o těchto otázkách rozhodovat? Jakým právem se budou tyto otázky řídit? Podle jakého práva příslušný soud tyto otázky rozhodne?

Rozbor První otázka – procesní normy -> Aplikační test I Druhá otázka – kolizní normy - > Aplikační test II

Aplikační test I – procesní normy Potřebuji zjistit, u soudu kterého státu podám podnět k zahájení řízení Možnosti: u českého nebo estonského soudu Otázka: Určí se příslušný soud pro rozhodnutí o výchově podle stejných pravidel jako pro rozhodnutí o výživném? - NE

Aplikační test I (1) – otázky výchovy Aplikuji nařízení Brusel II bis (nařízení Rady č. 2201/2003) Hledám konkrétní ustanovení: čl. 8 – příslušný je soud v místě obvyklého bydliště dítěte. Závěr: návrh na zahájení řízení ve věcech výchovy nezletilého Marka podám u českého soudu

Aplikační test I(2) – otázky výživy Aplikuji nařízení Brusel I (nařízení Rady č. 44/2001) Hledám konkrétní ustanovení, které se hodí pro náš případ. Mám na výběr: Čl. 2 –soud v místě bydliště žalovaného Čl. 5 odst. 2 - soud v místě bydliště osoby oprávněné k výživě (Marka)

Aplikační test I(3) – otázky výživy Aplikuji-li čl. 2 – mohu podat návrh u estonského soudu Aplikuji-li čl. 5 odst. 2 – mohu podat návrh u českého soudu Závěr: navrhovatel se může obrátit na kterýkoliv z těchto soudů, ale vzhledem k příslušnosti stanovené pro otázky výchovy je vhodnější obrátit se rovněž na český soud

Aplikační test I(4) – otázky výživy pozor! od 18.6. 2011 nabude účinnosti nařízení Rady (ES) č. 4/2009 o příslušnosti, rozhodném právu, uznávání a výkonu rozhodnutí a o spolupráci ve věcech vyživovací povinnosti. Toto nařízení mj. upravuje otázky příslušnosti soudů ve věcech výživného Konkrétní ustanovení: čl. 3 Nahradí nařízení Brusel I při určování příslušnosti soudů ve věcech výživného

Aplikační test II – kolizní normy Nyní je nutné posoudit, podle jakého práva bude příslušný soud otázky výchovy a výživy rozhodovat. Možnosti: Podle estonského nebo českého práva Otázka: Budou se otázky výhovy a výživy posuzovat podle stejných pravidel? - NE

Aplikační test II (1) – otázky výchovy Zkoumám v úvahu připadající prameny MPS: Existuje komunitární nařízení, které by tuto otázku upravovalo? NE Existuje mezinárodní smlouva, která tuto otázku upravuje? ANO Haagská úmluva o péči o děti 1996

Aplikační test II(2) – otázky výchovy Otázka: Zavazuje tato úmluva ČR i Estonsko? – ANO Hledám konkrétní ustanovení: čl. 15 - Při výkonu pravomocí (přijímá opatření pro ochranu osoby a majetku dítěte) použijí orgány smluvních států své vlastní právo. Příslušný soud bude aplikovat lex fori, tedy české právo

Aplikační test II(3) – otázky výchovy Pokud by Haagská úmluva o péči o děti 1996 nezavazovala ČR a Estonsko, použily by se normy MSP (kolizní normy) příslušného soudu. V našem případě článek 24 odst. 1 ZMPS: právo státu, jehož příslušníkem je nezletilý Marek.

Aplikační test II (4) – otázky výživy Zkoumám v úvahu připadající prameny MPS: Existuje komunitární nařízení, které by tuto otázku upravovalo? NE Existuje mezinárodní smlouva, která tuto otázku upravuje? NE

Aplikační test II (5) – otázky výživy Řešení: Použijí se normy MPS (kolizní normy) příslušného soudu. V našem případě se použije článek 24 odst.1 ZMPS - právo státu, jehož příslušníkem je nezletilý Marek, tedy české právo

Aplikační test II(6)- otázky výživy pozor! od 18.6. 2011 nabude účinnosti nařízení Rady (ES) č. 4/2009 o výživném Toto nařízení mj. upravuje otázky rozhodného práva ve věcech výživného Článek 15 nařízení odkazuje na Haagský protokol o právu rozhodném na vyživovací povinnosti 2007 Podle článku 3 Protokolu se rozhodné právo určí podle místa obvyklého bydliště oprávněného dítěte. Bude se tedy aplikovat české právo

Příklad 2 Nezletilý Ondřej Holub žije se svým otcem Janem Holubem v České republice, matka Katrin Holub žije ve Švýcarsku. Před rozvodem musí manželé Holubovi vyřešit poměry k nezletilému Ondřejovi, tedy otázky výchovy (práva péče o dítě a práva styku s ním) a výživy. Zde budeme řešit tyto otázky jen ve vztahu matky a nezletilého Ondřeje.

Otázky Který soud bude o těchto otázkách rozhodovat? Jakým právem se budou tyto otázky řídit? Podle jakého práva příslušný soud tyto otázky rozhodne?

Rozbor První otázka – procesní normy -> Aplikační test I Druhá otázka – kolizní normy - > Aplikační test II

Aplikační test I – procesní normy Potřebuji zjistit, u soudu kterého státu podám podnět k zahájení řízení Možnosti: u českého nebo švýcarského soudu Otázka: Určí se příslušný soud pro rozhodnutí o výchově podle stejných pravidel jako pro rozhodnutí o výživném? - NE

Aplikační test I (1) – otázky výchovy Je možná aplikace komunitárního nařízení? ANO – nařízení Brusel II bis Existuje mezinárodní smlouva, která by tyto otázky upravovala? ANO – Haagská úmluva o péči o dítě 1996

Aplikační test I(2) – otázky výchovy Který předpis má přednost?: Brusel II bis Hledám konkrétní ustanovení: čl. 8 – příslušný bude soud místa obvyklého bydliště dítěte V našem případě bude příslušný český soud

Aplikační test I(3)- otázky výchovy Kdyby dítě mělo obvyklé bydliště ve Švýcarsku a žalovaný rodič v České republice, pak by se nařízení Brusel II bis nedalo použít. Existuje Haagská úmluva o péči o dítě 1996. Otázka: Zavazuje Švýcarsko i ČR? ANO Hledám konkrétní ustanovení: Podle článku 5 by byl příslušný soud obvyklého bydliště dítěte, tedy švýcarský soud.

Aplikační test I (4) – otázky výživy Je možná aplikace komunitárního nařízení? ANO – nařízení Brusel I Existuje mezinárodní smlouva, která by tyto otázky upravovala? ANO – Haagská úmluva o uznávání a výkonu rozhodnutí o vyživovací povinnosti 1973

Aplikační test I(5) – otázky výživy Který předpis má přednost?: Brusel I Hledám konkrétní ustanovení: čl. 5 odst. 2 – příslušný bude soud místa obvyklého bydliště dítěte V našem případě bude příslušný český soud

Aplikační test I (6) – otázky výživy Kdyby dítě mělo obvyklé bydliště ve Švýcarsku a žalovaný rodič v České republice, pak by stále bylo možné použít nařízení Brusel I. Hledám konkrétní ustanovení: čl. 2 stanoví příslušnost soudu v místě obvyklého bydliště žalovaného Příslušný by byl opět český soud

Aplikační test I(7) – otázky výživy pozor! 18.6.2011 nabude účinnosti nařízení Rady (ES) č. 4/2009 o výživném. Toto nahradí nařízení Brusel I ve věcech výživy a příslušnost soudů se dále bude určovat podle něj. V dohledné době by ES mělo přistoupit k Haagské úmluvě o mezinárodním vymáhání výživného dítěte a jiných forem výživného 2007. Její jurisdikční pravidla jsou nepřímá, před českým soudem se nepoužijí. Přednost stále bude mít nařízení Brusel I, poté nařízení o výživném.

Aplikační test II – kolizní normy Nyní je nutné posoudit, podle jakého práva bude příslušný soud otázky výchovy a výživy rozhodovat. Možnosti: Podle švýcarského nebo českého práva Otázka: Budou se otázky výhovy a výživy posuzovat podle stejných pravidel? - NE

Aplikační test II(1) – otázky výchovy Zkoumám v úvahu připadající prameny MPS: Existuje komunitární nařízení, které by tuto otázku upravovalo? NE Existuje mezinárodní smlouva, která tuto otázku upravuje? ANO Haagská úmluva o péči o děti 1996

Aplikační test II(2) – otázky výchovy Otázka: Zavazuje tato úmluva ČR i Švýcarsko? – ANO Hledám konkrétní ustanovení: čl. 15 - Při výkonu pravomocí (přijímá opatření pro ochranu osoby a majetku dítěte) použijí orgány smluvních států své vlastní právo. Příslušný soud bude aplikovat lex fori, tedy české právo

Aplikační test II(3) – otázky výchovy Pokud by Haagská úmluva o péči o děti 1996 nezavazovala ČR a Švýcarsko, použily by se normy MSP (kolizní normy) příslušného soudu. V našem případě článek 24 odst. 1 ZMPS: právo státu, jehož příslušníkem je nezletilý Ondřej

Aplikační test II(4)- otázky výživy Zkoumám v úvahu připadající prameny MPS: Existuje komunitární nařízení, které by tuto otázku upravovalo? NE Existuje mezinárodní smlouva, která tuto otázku upravuje? NE

Aplikační test II(5) – otázky výživy Řešení: Použijí se normy MPS (kolizní normy) příslušného soudu. V našem případě se použije článek 24 odst.1 ZMPS - právo státu, jehož příslušníkem je nezletilý Ondřej, tedy české právo

Aplikační test II(6) – otázky výživy pozor! Existuje Haagský protokol o právu rozhodném na vyživovací povinnosti 2007 V brzké době jej přijme Evropské společenství. Pokud by jej přijalo i Švýcarsko, v daném případě by se použil. Podle článku 3 Protokolu se rozhodné právo určí podle místa obvyklého bydliště oprávněného dítěte. Aplikovalo by se tedy české právo

Další informace: Evropské mezinárodní právo soukromé: Elektronická publikace Evropské mezinárodní právo soukromé: http://is.muni.cz/do/1499/el/estud/praf/js09/mps/web/index.html