MUDr.Kateřina Kapounková

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚNAVA A ZOTAVENÍ.
Advertisements

Sportovní trénink 6 Taktika František Langer FTK UP Olomouc.
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
ORGANIZAČNÍ FORMY V TĚLESNÉ VÝCHOVĚ
Technika. TECHNICKÁ PŘÍPRAVA V tréninku techniky jde především o opakované provádění učeného pohybu, při kterém dochází k opravování a zpřesňování jeho.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
PSYCHOLOGICKÁ PŘÍPRAVA - ÚVOD
Pohybová aktivita všedního dne K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Teorie atletické přípravy dětí a mládeže
TRÉNINKOVÉ ZATÍŽENÍ Michal Lehnert Osnova přednášky:
Školení trenérů III. třídy Brno 2007 Česká unie Dento Karate-do Teorie sportovního tréninku Milan Haška.
ABY ŠPORT NEBOLEL Bratislava,  Výživa bude efektivní pouze ve spojení s kvalitní tréninkovou přípravou sportovce  Výživa je závislá na typu.
Klinická propedeutika
Přednáška č. 2 Kinezioterapie v kontextu rehabilitace, dělení kinezioterapie, metody kinezioterapie.
Technická, taktická a psychologická příprava
Metodický list Výuka probíhá diskusní formou. Hledáme odpověď na otázku – proč je užitečné věnovat se sportovní činnosti či jiné intenzivní pohybové činnosti.
Regenerace ve sportu pedagogické prostředky MUDr.Kateřina Kapounková.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Sportovní výkon, sportovní výkonnost
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ
Regenerace ve sportu I MUDr.Kateřina Kapounková
Regenerace jako součást tréninku Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Sportovní trénink jako proces bio-psychosociální adaptace
Tělesné sebepojetí.
Potřeba spánku a odpočinku
Psychologie koučování
Tréninkový proces ve sportovních hrách Předmět: Teorie sportovních her (KUT/SHT) Přednáší: Doc. PhDr. D. Tomajko, CSc.
Osnova přednášky: 1.Charakteristika tréninkové jednotky (TJ), typy TJ. 2.Struktura TJ – úvodní, hlavní a závěrečná část. Obsah a význam jednotlivých částí.
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Kondiční příprava a plánování ve volejbale
Fyziologie zátěže 2. ročník
Regulační prostředky v psychologické přípravě sportovce
TALENT ..
VÝCHODISKA SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Rychlostní disciplíny MUDr.Kateřina Kapounková
TEORIE SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
Regenerace ve sportu seminář 1
Název a kód: FYZIOLOGIE ASEBS Rozsah: Konzultační hodiny: Ukončení: ???? Mgr. Bernaciková – pouze po domluv ě mailem 8x p ř ednáška + 8x seminá ř za semestr.
PLÁNOVÁNÍ SPORTOVNÍHO TRÉNINKU
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Regenerace Školení trenérů Praha Pojem regenerace  Děje vedoucí k návratu tělesných a psychických sil zátěž – únava – zotavení (regenerace)  Fyziologické.
Definice, základní pojmy
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů.. SPORTOVNÍ TRÉNINK OB21-VVP-HUM-TV-JAN-M-SUPL-002.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Organizační formy práce v tělesné výchově
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Regenerace Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Pohybové projevy Pohybová aktivita (souhrn celého pohybového chování jedince - mnohostranná pohybová činnost člověka, která se realizuje jeho pohybovými.
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
jen pro vnitřní potřebu
Rozhodování jako manažerská funkce
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Specifické didaktické formy ve vyučovací jednotce
OSNOVA PŘEDNÁŠKY: Charakteristika R, R jako důležitý faktor sportovních výkonů. Biologické základy R. Členění rychlostních schopností – druhy R. Tréninkové.
Neurofyziologie a pohybový systém 8.seminář
Kondiční příprava ve sportu
Bolestivé stavy pohybového aparátu
Psychologie koučování
VYTRVALOST Michl Lehnert.
KONDIČNÍ PŘÍPRAVA Michal Lehnert.
PERIODIZACE Michal Lehnert.
TRÉNINKOVÁ JEDNOTKA Michal Lehnert.
Transkript prezentace:

MUDr.Kateřina Kapounková Regenerace ve sportu MUDr.Kateřina Kapounková

Doporučená literatura: Máček, M., & Máčková, J. (1997). Fyziologie tělesných cvičení. Brno: Masarykova univerzita. Havlíčková, L. et al. (1991). Fyziologie tělesné zátěže. Praha: Univerzita Karlova Jirka,Z.,(1990). Regenerace a sport. Praha:Olympia

Definice regenerace Regenerace je veškerá činnost, která vede k plnému a rychlému zotavení všech tělesných i duševních procesů, jejichž klidová rovnováha byla nějakou předcházející činností narušena a posunuta do určitého stupně únavy Regenerace je trvalou a neoddělitelnou součástí naší existence a prolíná trvale naší činností

Komplexní regenerace má pozitivní vliv na zdatnost, výkonnost i výkon – ovlivňuje většinu limitujících faktorů

Zotavení / regenerace / = biologický proces obnovy přechodného poklesu funkčních schopností organismu formy regenerace : pasivní r./ činnost organismu během zátěže a po ní, kdy se vychýlená rovnováha všech fyziologických funkcí vrací na úroveň výchozích hodnot, eventuelně nastane superkompenzace likvidace metabolické acidózy obnova energetických substrát přesuny iontů vyrovnání teplotních změn likvidace katabolitů reparace poškozených buněk vyrovnání el. potencionálů v NS zintenzivnění činnosti trávicího a vylučovacího ústrojí aktivní r.– vnější zásahy, metody , procedury použité plánovitě a cíleně k urychlení celého pochodu pasivní regenerace / hlavní účel / potřebu r. si nemusí sportovec uvědomovat

regenerace x rehabilitace Často záměna obou pojmů Používají obdobnou techniku / fyzikální a pohybová terapie / Neexistuje ostrá hranice

regenerace x rehabilitace zdravý člověk urychlení zotavovacích procesů plánovitá likvidace akutní a chronické únavy Rehabilitace urychlení a doplnění léčby zkrácení doby rekonvalescence

Regenerace Nesportovec Běžný životní rytmus Dostatek časového prostoru na pasivní i aktivní regeneraci Nemusí být promyšlená Sportovec Zahrnuta do komplexní přípravy Málo časového prostoru Velký význam, musí být promyšlená

Proč regenerace ? Chceme zvýšit výkon !!!!! krok : zvyšujeme kvantitu tréninkové přípravy / časový problém / krok: změna kvality zátěže / pomoc regenerace / Regenerace může zvýšit intenzitu tréninkového procesu až o 15%

Kdy je nutná promyšlená regenerace ? Celková doba zatížení týdně Počet tréninkových jednotek týdně

Momentální vnitřní a vnější dispozice Výkon Výkonností Vůle k podání výkonu Genetické vlastnosti Technika pohybu, dynamické stereotypy Celkový zdravotní stav F-ční zdatnost a ideální adaptace metabolických funkcí Momentální vnitřní a vnější dispozice Exogenní vlivy /počasí, klima, stav sportoviště / Stav sportovní výstroje Zdravotní stav Morální a volní psychická situace Motivace k výkonu

Technika pohybu – dynamické stereotypy

Celkový zdravotní stav

funkční zdatnost a ideální adaptace metabolických funkcí

momentální zdravotní situace

morální volní a psychická situace

motivace k výkonu

Vhodná regenerační metoda prokazatelně snižuje: Většina složek je ovlivnitelná účelnou komplexní regenerací Regenerace musí být součástí tréninkových plánů Vhodná regenerační metoda prokazatelně snižuje: výskyt makrotraumat výskyt mikrotraumat výskyt chronických poškození / max. zatížení až přetížení / V komplexní regeneraci- problém adaptace / negativní efekt adaptability organismu /

Formy regenerace časná regenerace pozdní regenerace -REKONDICE Součástí každodenního režimu, prolíná tréninkovým procesem nebo na něj navazuje Cíl : rychlá likvidace akutní únavy 2 fáze : I. do 1 až 1,5 hod po zátěži II. od konce I. Fáze do začátku dalšího zatížení pozdní regenerace -REKONDICE součást přechodného období celková psychická a fyzická regenerace nejde o úplný klid / aktivní forma /- relaxační lázeňský pobyt Hl. úkol : A, udržet výkonnost na určitém stupni B, zotavit se z předcházející celoroční náročné fyzické činnosti C, relaxace psychická