ROBOTIKA BUCHTA Jan.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řízení výtahu po AS-i sběrnici
Advertisements

Dopravní systém studeného konce
Robotika a Roboti.
Začínáme s LEGO MindStorms
Pohony pro mobilního robota
Infuzní technika – principy a aplikace
Digitální učební materiál
Zjednodušené blokové schéma napájecího zdroje
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Tato prezentace byla vytvořena
Spolehlivost a diagnostika (vsd)
Řemenový dopravník Prezentace pro Den strojařů
Elektrotechnika Automatizační technika
Přístroje nízkého napětí
6. Řízení a monitoring procesů. Řízení, regulace, měření, monitoring, automatizaceve farmaceutickém průmyslu Řídicí systémy Měřicí a monitorovací systémy.
Přehazovaná je míčová hra, která nahrazuje klasický volejbal a současně je k němu vhodnou průpravou. PRAVIDLA HRY ZŠ HORŠOVSKÝ TÝN 1.CÍL HRY: - účelem.
Elektrické přístroje STYKAČE a RELÉ
Dominik nedzbala Svět TECHNIKY A JÁ Můj pohled na věc
Svět techniky a já.
Řízení mobilního robotu
Traktorové stroje pro zemní práce.
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
Inerciální měřící systémy
Návrh a realizace autonomního robota Jan Čermák.
Návrh a implementace lokalizačního modulu pro autonomní mobilní robot
Elektrotechnika Automatizační technika
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Digitální učební materiál
Vestavné mikropočítačové systémy
Tablety (mobilní zařízení)
Karel Čapek a Josef Čapek
Automatizační technika
Elektrický generátor Elektrický generátor je elektrický stroj, sloužící k přeměně jiných druhů energie na energii elektrickou. Nejčastěji se jedná o rotační.
Generátory elektrického napětí
Inovace roku Výukový systém Merkur robotika kolem nás.
Robotika a historie informatiky
Autonomní robot ovládaný pomocí Bluetooth
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Datová fúze satelitní navigace a kompasu
NAIL028. Úvod  Kdo David Obdržálek  Co algoritmy software hardware  Jak přednáška, cvičení 2/2 Z+Zk.
Název předmětu: Stavba a provoz strojů
Světelná technika Automatizace světla.
Dynamo, alternátor, elektromotor
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
prezentuje prof. Ing. Václav Hlaváč, CSc. Katedra kybernetiky FEL ČVUT
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
Vypracoval: Jan Trutna Třída: 5.A.  Je to letadlo bez posádky, které může být řízeno na dálku, nebo létat samostatně.  Bezpilotní letadla se používají.
Automatizační technika
Elektrotechnická fakulta ČVUT KATEDRA KYBERNETIKY Vedoucí prof. Ing. Vladimír Mařík, DrSc. KATEDRA KYBERNETIKY ELEKTROTECHNICKÁ.
Kvasinky Zbyněk Kačírek Václav Hujíček Josef Hanzl.
Servopohony. Servopohon Co je to servopohon ? *jsou to motory, u kterých lze nastavit přesnou polohu osy, a to pomocí zpětné vazby nebo koncového spínače.
Česká asociace pro hydrauliku a pneumatiku (CAHP) Vybrané aplikace tekutinových mechanismů v automobilech 1. března 2016.
Elektromotorky A Vypracoval: Ing. Bc. Miloslav Otýpka Kód prezentace: OPVK-TBdV-IH-AUTOROB-AE-3-ELP-OTY-004 Technologie budoucnosti do výuky CZ.1.07/1.1.38/
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Josef Čapek a Karel Čapek Ilustrace Anotace: Seznámení s ilustracemi a dílem bratří.
Online testování subsystémů pro automobilový průmysl
Stejnosměrné stroje Stejnosměrné stroje jsou elektrické točivé stroje, které mají na vyniklých pólech statoru umístěno budící vinutí a vývody cívek.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_23-05
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Technologie – souřadné systémy CNC strojů
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Práva dítěte Výchova k občanství
Měniče napětí.
HLEDEJ VÝROBKY K RŮZNÝM PROFESÍM.
Provedení motorového vývodu
Ostatní přístroje nízkého napětí
Strom a jeho využití PODOBLAST.
PRÁCE V HOMOGENNÍM ELEKTRICKÉM POLI.
Transkript prezentace:

ROBOTIKA BUCHTA Jan

ROBOT Robot je samostatně pracující stroj, vykonávající určené úkoly. Slovo robota bylo známo již v 17. století, ve významu otrocká práce podaných. Mírně pozměněné jej poprvé ve významu stroj použil český spisovatel Karel Čapek v divadelní hře R.U.R. Slovo mu poradil jeho bratr Josef Čapek, když se ho Karel ptal, jak umělou bytost pojmenovat. Původně zamýšlený labor zněl autorovi příliš papírově.

DĚLENÍ ROBOTŮ stacionární – nemohou se pohybovat z místa na místo (například průmyslové manipulátory) mobilní – mohou se přemisťovat

STACIONÁRNÍ ROBOTI Průmyslové manipulátory jsou dnes hojně využívány v mnoha odvětvích. V dnešní době je lze aplikovat do většiny výrobních procesů. Pro pohyb svého těla využívají většinou 6 os ale i více. 7. osa může být např. použita pro pohyb po koleji, kdy robot popojíždí vedle výrobku, synchronizován s dopravníkem a po vykonání úlohy se vrací zpět nebo pro sevření kleští při bodovém sváření.

MOBILNÍ ROBOTI autonomní – na základě instrukcí samostatně vykoná nějakou úlohu, často využívá prvků umělé inteligence dálkově ovládané – pracuje podle průběžných pokynů operátora, který získává zpětnou vazbu například pomocí virtuální reality

PODVOZKY MOB. ROBOTŮ diferenciální podvozek synchronní podvozek trojkolový podvozek s řízeným předním kolem Ackermanův podvozek trojúhelníkový podvozek s třemi nezávisle poháněnými koly podvozky se všesměrovými koly pásové podvozky kráčející podvozky

DRUHY ELEKTROMOTORŮ stejnosměrný motor (DC motor) – nejjednodušší použití střídavý motor (AC motor) – oproti DC motorům mají menší rozměry při dosažení stejného výkonu servomotor – integrovaná převodovka a inkrementální enkodér

NAVIGACE MOB. ROBOTŮ Dead reckoning Sledování vodicí čáry (guidepath following) Inerciální navigace GPS navigace pomocí taktilních (dotykových) a proximitních (bezdotykových) senzorů

WALL-E

SEZNAM ZDROJŮ

DĚKUJI ZA POZORNOST BONUS

MOBY - FLOWER