Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název předmětu: Stavba a provoz strojů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název předmětu: Stavba a provoz strojů"— Transkript prezentace:

1 Projekt: UČÍME SE V PROSTORU Oblast: Strojírenství / Stavebnictví / Elektrotechnika
Název předmětu: Stavba a provoz strojů Název a ID tématu: Tekutinové mechanizmy III ST41 Zpracoval(a): František Volek

2 Servomechanizmy Servomechanizmus lze chápat jako zařízení konstruované tak, aby jeho výstupní veličina sledovala přesně a rychle směry vstupní veličiny. Při tom se stále srovnává hodnota vstupní a výstupní veličiny a jejich rozdílem je ovládána činnost servomechanizmu tak, aby byl tento rozdíl udržován na minimální hodnotě. Servomechanizmus je charakterizován přítomností řiditelného zdroje energie a přítomností zpětné vazby. V technické praxi servomechanizmy využívají možnosti hydraulických, pneumatických a elektrických zařízení zesilovat jednoduchými prostředky malé řídicí síly. Základní části servomechanizmů jsou : - řídicí část (např. páka, sledovací dotyk, regulátor otáček apod.) - zesilovací systém - pracovní část - pohon - zpětná vazba, která porovnává pohyb řídicí a pracovní části a v požadované poloze zastavuje např. pracovní část.

3 Polohové servomechanizmy
U programově řízených strojů jsou např. servomechanizmy využívány jako regulační pohony posuvů k řízení pohybu suportů, stolů apod. V běžné strojírenské praxi se nejčastěji používají servomechanizmy polohové. Sledovanými veličinami jsou u nich obvykle mechanický posuv nebo natočení hřídele, tedy změna polohy.

4 Servomechanismus s hydromotory
Nedílnou součástí nebo jako konečný člen servomechanizmu mohou být použity hydromotory. Jsou určeny převážně pro rotační pohyby, ale mohou s výhodou v některých případech nahradit válec. U těžkých motorových vozidel, zejména terénních a půdních hydraulické řízení nahrazuje mechanické spojení mezi volantem a řízenými koly nebo nápravami.

5 Servomechanizmus s pneupohony
Pneumatické pohony se vyznačují jednoduchým provedením, čistotou provozu, vysokou spolehlivostí, velkými přestavnými silami a poměrně krátkými přestavnými dobami.

6 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Název předmětu: Stavba a provoz strojů"

Podobné prezentace


Reklamy Google