GASTRONOMIE SLAVNOSTNÍ STOLOVÁNÍ ZAKLÁDÁNÍ PŘÍBORŮ U BANKETU Ing. PETRA ŠKRÁŠKOVÁ www.zlinskedumy.cz Free Powerpoint Templates
Anotace. Materiál poukazuje na možnosti založení Anotace Materiál poukazuje na možnosti založení příborů používané při slavnostním stolování. Je vhodné jej doplnit výkladem. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. Autor Ing. Petra Škrášková (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 65-51-H/01 Kuchař – číšník ŠVP Číšník, barman, servírka-barmanka ŠVP Kuchař – číšník pro pohostinství ŠVP Kuchař Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova masový, dezertní, rybí, moučníkový příbor Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina 17 - 19 let Vazby na ostatní materiály je součástí Slavnostního stolování
ZAKLÁDÁNÍ PŘÍBORŮ
ZAKLÁDÁNÍ PŘÍBORŮ rozhodující pro založení příborů je skladba slavnostního menu založení musí být přesné a bezchybné jako základní příbor zakládáme příbor k hlavnímu chodu – masový, vidličku vlevo, nůž vpravo ostřím k talíři
ZAKLÁDÁNÍ PŘÍBORŮ maximální počet založených příborů: vlevo 3 vidličky, vpravo 3 nože a polévková či dezertní lžíce nad klubový talíř zakládáme příbor na moučník speciální a malé příbory zakládáme až s příslušným chodem
ZAKLÁDÁNÍ PŘÍBORŮ
ZAKLÁDÁNÍ PŘÍBORŮ základní sestava ve směru od slepého talíře: masový, rybí a dezertní příbor nad klubový talíř zakládáme příbory dle druhu a dělitelnosti moučníku
ZAKLÁDÁNÍ PŘÍBORŮ vzdálenost mezi příbory je 3-5 mm, nesmí se vzájemně dotýkat příbory, které nelze založit do tabule připravíme na tácky s ubrousky na příruční stůl
POUŽITÁ LITERATURA SALAČ, Gustav. Stolničení. Praha: Fortuna, 2001. ISBN 80-7168-752-9. SALAČ, Gustav, MVDr. Milan PRIBULA a Hana SEDLÁČKOVÁ. Technika obsluhy a služeb: pro 2. ročník středních hotelových škol. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1994. ISBN 80-04-26-586-3. ČERNÝ, Jiří a Antonín SRKALA. Moderní obsluha. Praha: IQ 147, s.r.o., 1997. ISBN neuvedeno.