EKOINKUBÁTOR PODNIKOVÁ EKONOMIKA ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
Advertisements

Řízení jakosti, standardy
Integrovaný systém řízení (ISŘ)
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
Vlivy vnějšího a vnitřního prostředí
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Systémový přístup k ochraně životního prostředí- 2. část František Janecký TTZO
Environmentální značení produktů. ENVIRONMENTÁLNÍ ZNAČENÍ PRODUKTŮ Ing. Marie Tichá 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci.
Komplexní hodnocení možností inovací udržitelné spotřeby a výroby v podnicích Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. EMPRESS, Na Rovnosti 1, Praha 1
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled Souhrn metodiky vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a.
Podnikatelské prostředí: Mikroprostředí
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
Jiří Hradec. ŽP v Evropě i u nás Ještě v 90. letech všichni věděli, že základním zadáním je ochrana životního prostředí:  znečištění je zjevné -> zadání.
Environmentální management. Osnova přednášek: Úvod do předmětu. Environmentální politika a environmentální strategie. Trvale udržitelný rozvoj. Makroekonomické.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY 1. část: TRENDY, POJMY, PRINCIPY.
Enviros s.r.o. | Vlasta Švejnohová | Národní kontaktní místo čistší produkce Projekt ActClean – ENVIROS, s.r.o. Česká republika 11. dubna 2011 Vlasta Švejnohová.
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
1 M.Krčma Ircon, s.r.o. 24. května 2006, Brno Hodnocení životního cyklu a Life Cycle Thinking, vztah k EMAS.
Systém managementu jakosti QMS
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
PROINCOR – Inovační audit Liberec – PROINCOR - Inovační audit 2 INOVACE Změna je jedinou jistotou dnešního světa Předpoklad udržení zákazníka.
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
Ekolabeling a ekologicky šetrné výrobky
Marketingové prostředí
Analýza poptávky. Poptávka po produkci firmy jako významný parametr rozhodování firmy. Faktory determinující poptávku a odhady poptávkových funkcí. Alternativní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Ing. Petra Andrlová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Možnosti podniků v péči o životní prostředí
1 Výsledek sběru dat monitorujících úrovně certifikace škol v oblasti systému řízení Dotazníkové šetření realizované v rámci projektu - Kvalitní management.
Řízení jakosti výrobků Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Czech bcsd Představení pracovní skupiny pro udržitelnou spotřebu a výrobu (USV) Workshop vedoucích PS CBCSD PwC, City Green Court, Bohumil Černík.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
Hospodářský mechanismus
1 Problémy s aplikací zákona č. 76/2002 Sb. o integrované prevenci z pohledu ČIŽP Ing. Antonín Kroupa Česká inspekce životního prostředí – ředitelství.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
Filozofická hlediska inovací Inovace, evoluce a civilizace Oldřich Syrovátka Katedra společenských věd FM VŠE.
Systém řízení moderního podniku Management system of modern company
ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ V Praze 6. května 2015.
ÚVOD A STRUČNĚ Z HISTORIE 1. část
Společenská odpovědnost firem Ing. Silvia Aguilar Bobadilla VŠE-Kostelecké horky
RNDr. Jana Kotovicová, Ph.D. MZLU v Brně prezidentka
CENA A CENOVÁ POLITIKA V EU. cena a cenová politika - ovlivňující faktory interní faktory: podnikové cíle marketingové cíle marketingový mix náklady cena.
Faktory ovlivňující využívání ložisek. Faktory – rizika, vnitřní faktory interní (geologická rizika) externí (technologická, ekonomická, strategická,
CENA A CENOVÁ POLITIKA V EU. cena a cenová politika - ovliv ň ující faktory interní faktory: podnikové cíle marketingové cíle marketingový mix náklady.
PRACOVNÍ SKUPINA NOVÉ METODICKÉ TRENDY UDRŽITELNOSTI
Vysoká škola polytechnická Jihlava – veřejná vysoká škola (vznikla v červnu 2004 na základě zákona č. 375/2004 Sb.) – neuniverzitní vysoká škola (celosemestrální.
Sdružení poradců Požadavky ISO 9001:2015 a ISO 14001:2015
Environmentální účetnictví jako cesta k předcházení vzniku odpadů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. 2. ročník národní konference PŘEDCHÁZENÍ VZNIKU ODPADŮ,
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Dobrovolné nástroje ochrany životního prostředí Pavel Růžička Ministerstvo životního prostředí.
„Programová podpora vstupního hodnocení udržitelné spotřeby a výroby v ČR“ Zkušenosti z programu Ing. Josef Pikálek ENVIROS, s.r.o. Na Rovnosti
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Zbožíznalství, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
N ÁSTROJE ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ŘÍZENÍ ÚŘADU Společenská odpovědnost úřadu.
Dobrovolné nástroje jako možná cesta k předcházení vzniku podnikových odpadů Daniel Hájek odbor finančních a dobrovolných nástrojů.
Služby Enterprise Europe Network s důrazem na design 1. prosince 2015Ing. Petr Hladík, Ph.D.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu LOGISTIKA A OBSLUŽNÉ SYSTÉMY. Inovuje výuku použitím multimediálních.
Integrated and Planned Enforcement of Environmental Law Phare Twinning Project CZ03/IB/EN/01 1 EMS jako součást Integrovaného povolování a inspekce Rob.
Dobrovolné nástroje v_působnosti MŽP Ing. Jan Kříž náměstek pro řízení sekce fondů EU, finančních a dobrovolných nástrojů.
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
SPECIFIKA SLUŽEB Ekoinkubátor Podniková ekonomika Ing. Eva Štěpánková
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT
Digitální učební materiál
Nástroje ochrany ŽP Jana Soukopová.
Presentation Title 1st September 2002
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

EKOINKUBÁTOR PODNIKOVÁ EKONOMIKA ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT Ing. Eva Štěpánková ESF MU Katedra podnikového hospodářství

 Environmentální management je aktivita spojená s produkty a procesy, které mají nebo mohou mít dopad na životní prostředí, přičemž cílem environmentálního řízení je eliminace tohoto dopadu.  Organizace musí identifikovat a sledovat své environmentální dopady a dosahovat kontinuálního environmentálního zlepšení.  Historie  CSR (Corporate Social Responsibility) ENVIRONMENTÁLNÍ MANAGEMENT

 Přínosy (finanční, image, legislativa, zlepšení kontroly a řízení)  Náklady (finanční, čas, lidské zdroje…) Efekty EM závisí na mnoha faktorech (činnost podniku, velikost, kulturní kontext atd.)

 Ekolabelling  EMS – dle ISO nebo EMAS  Čistší produkce NÁSTROJE ENVIRONMENTÁLNÍHO MANAGEMENTU

 Produkty šetrnější k životnímu prostředí i ke zdraví spotřebitele v celém svém životním cyklu.  Cíle ekolabelingu  Požadavky na ekoprodukci  Ekolabeling X „zelené“ symboly  V ČR – dvě značky:  Ekologicky šetrný výrobek  Biopotraviny EKOLABELLING

 Ekologicky šetrný výrobek  Biopotraviny EKOLABELLING

 „The Flower“  Produkty i služby EKOLABELLING

 Německo  Skandinávie EKOLABELLING VE SVĚTĚ

 ŠpanělskoFrancie  Švédsko Itálie EKOLABELLING VE SVĚTĚ

 Slovensko  Biopotraviny - EU EKOLABELLING VE SVĚTĚ

 KanadaUSABrazilie  AustraliaNový Zéland EKOLABELLING VE SVĚTĚ

 Rostoucí poptávka  Ekologický aspekt je vnímán pozitivně.  Spotřebitel je ochoten platit za ekologickou produkci více než za tradiční produkt.  Spotřebitelé nakupují ekologickou produkci příležitostně. VNÍMÁNÍ EKOLOGICKÉ PRODUKCE

 Mezinárodní standard kodifikující Systém environmentálního managementu.  Systémy environmentálního managementu poskytují soubor nástrojů a principů řízení, které mohou pomoci začlenit environmentální zájem do každodenního chodu podniku.  od r. 1996;  univerzální, dobrovolný;  stanovuje jen základní požadavky;  zaměřen na procesy. Počet ISO v ČR neustále narůstá  44% podniků výroby (2007)  27% podniků služeb (2009) ISO 14000

 Evropský standard Systému environmentálního managementu.  Přísnější požadavky ve srovnání s ISO  Interní i externí kontrola. EMAS

 Preventivní strategie podporující efektivnější využívání vstupních zdrojů.  Nejedná se jen o environmentální strategii, ale zabývá se také ekonomickou stránkou výroby.  čistší výroba, čistší výrobní procesy nebo čistší finální produkty.  Investiční – neinvestiční opatření ČISTŠÍ PRODUKCE

VEBER, J., et al. Management kvality, environmentu a bezpečnosti práce. Praha : Management Press, s. ISBN Česká informační agentura životního prostředí [online] Dostupný z WWW:. RITSCHELOVÁ, I. et al. Výkladový slovník vybraných pojmů z oblasti environmentální ekonomie. Ústí nad Labem : UJEP, s. ISBN SMOLÍK, D., POLÁCH, J. Ekologické rozhodování podniků I. Zlín : Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, s. ISBN The ISO Survey of Certifications ISBN HAWKEN, P.; LOVINS, A.; LOVINSOVÁ, H. Přírodní kapitalismus : Jak se rodí další průmyslová revoluce. Praha : Mladá fronta, s. Literatura