Využití pokusných zvířat v experimentu Vztah člověka ke zvířatům: Antropocentrické pojetí: hodnota zvířete je podřízena lidským cílům Biocentrické pojetí:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
metody založené na specifické kombinační návaznosti (tj
Advertisements

Nikola Malá, 3.A Gymnázium U Balvanu březen 2013
Mgr. Iva Martincová UBO AVČR v.v.i. Studenec Masarykova univerzita
SOUSTAVA KOŽNÍ Stavba a funkce kůže Kůže tvoří ochranný kryt těla
Pokusy na laboratorních zvířatech jsou nedílnou a nenahraditelnou součástí biomedicínských experimentů Musí se zachovávat pravidla hry (zákony) Dodržování.
Plemenářská práce v chovu prasat
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Bakteriologie Určování bakterií.
Výběr vhodného plemene: Plemena přizpůsobená prostředí, nejlépe místní. Plemena odolná proti nemocem, parazitům, stresu a se snadnými porody.
Oběhová soustava Adam Klimeš.
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
Z ČEHO SE POČÍTAČ SKLÁDÁ
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Obecná biologie.
GenetickymodifikovanéorganizmyGenetickymodifikovanéorganizmy KVÍZ.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
BUŇKA JAKO ZÁKLAD VŠEHO ŽIVÉHO
Krmná dávka - jen kukuřice Veškerá kukuřice jen GMO Hypotetický příklad: brojler.
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
Pokusy na zvířatech -dle zákona (č. 246/92, 311/97 Sb.) a prakticky
Biopotraviny ve školním stravování
Průmyslová toxikologie (C867)
Eva Žampachová virologie České Budějovice
Toxicita hasiv Toxicita je vlastnost chemických sloučenin, spočívající ve vyvolání otravy osob nebo zvířat, které látku požily, vdechly nebo absorbovaly.
Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011.
GENETIKA Genetika je vědní disciplína, která se zabývá studiem dědičnosti a variability organismů.
Základy přírodních věd
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Datum vytvoření: VY_32_INOVACE_BIO.S6.11.
Experiment v medicíně a etické aspekty experimentu na zvířeti MUDr. Michal Jurajda ÚPF Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity v Brně.
PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Domestikace.
Využití pokusných zvířat v experimentu
1.ročník šk.r – 2012 Obecná biologie
Testování na zvířatech
Biologie.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
METODY TESTOVÁNÍ GENOTOXICITY
Úvod do zoologie. charakteristické znaky a vlastnosti buňka velikost tvar stavba: fagocytóza eukaryotní 10 – 100 μm, nejčastěji 10 – 20 μm různý – podle.
Inovace je změna daného stavu a lze ji aplikovat ve všech směrech lidských aktivit. Tyto změny mají sedm řádů, sedm faktorů a sedm zdrojů. Inovační proces.
Chov hlodavců Michaela Kizurová
Příbuzenská, liniová a čistokrevná plemenitba
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
Ochrana rostlinného a živočišného genofondu
ETOLOGIE a DOMESTIKACE
Růst těla – Růst kostí ( do délky, do šířky) ontogenetický, prenatální vývoj (stádia morula, blastuly, gastruly, neuryly) zvětšování embrya a plodu Zábranská.
Genetické riziko chemických látek prof. Ing Václav Řehout, CSc.
Metodologie 2 Lekce 1 Lenka Slepičková.
MUDr. Michal Jurajda ÚPF Lékařská fakulta Masarykovy Univerzity v Brně
Experiment v medicíně a etické aspekty experimentu na zvířeti
Laboratorní diagnostika PRRS: rutina nebo umění ? Jiří Smola a Vladimír Celer Ústav mikrobiologie a imunologie.
Vliv a význam bezobratlých v systémech intenzivního chovu ryb Lukáš Mareš Tento výzkum je podpořen interním grantovým projektem č. IP 12_2016.
Je celková antioxidační kapacita potravin kritériem jejich biologické hodnoty ? Z. Zloch Ústav hygieny Lékařské fakulty UK, Plzeň.
Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
Životaschopnost (= vitalita = viabilita) počet živých buněk
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Environmentální toxikologie (KBB/ENVTX)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
STÉLKA předchůdce pletiv a orgánů chromista, rostliny, houby
SYLABUS K PŘEDMĚTU GENETICKÁ EKOTOXIKOLOGIE
SYLABUS K PŘEDMĚTU GENETICKÁ EKOTOXIKOLOGIE
seminář a praktika z chemie
Lucia Gallová 2. ročník MBB
Geneticky modifikované organizmy
Srovnání prokaryotické a eukaryotické buňky
4. Buňky.
Nativní preparát, vitální barvení
Živočichové.
Izolace na stavbě RADON.
Transkript prezentace:

Využití pokusných zvířat v experimentu Vztah člověka ke zvířatům: Antropocentrické pojetí: hodnota zvířete je podřízena lidským cílům Biocentrické pojetí: všechny žijící bytosti mají svou vnitřní hodnotu Zoocentrické pojetí: opak antropocentrického pojetí 1959 – Russel, Burch – publikovali ve své knize „The principles of humane experimental technique“ tzv. zásadu tří „R“: představuje v současné době prosazovaný odpovědný a rozumný přístup k používání zvířat v experimentu zásadu tří „R“: představuje v současné době prosazovaný odpovědný a rozumný přístup k používání zvířat v experimentu Replacement Reduction Refinement Replacement Reduction Refinement Náhrada Redukce počtu Zjemnění Náhrada Redukce počtu Zjemnění

Počty laboratorních zvířat Celosvětově: 48 miliónů Celosvětově: 48 miliónů Evropa: 11,6 miliónů Evropa: 11,6 miliónů Československo: 0.3 miliónů Československo: 0.3 miliónů Zastoupené druhy: Zastoupené druhy: Na co nejvíce: -farmacie, nové léky -testování vakcín - testy toxicity -onkologický výzkum -základní výzkum, výuka

Legislativa Zákon 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání Zákon 246/1992 Sb., na ochranu zvířat proti týrání - Zvířetem se rozumí obratlovec kromě člověka, nikoliv však plody nebo féty - Pokusným zvířetem zvíře, které je použito k pokusným účelům, je s ním manipulováno a jsou vytvářeny podmínky a navozovány procesy, které v přirozených podmínkách neexistují Zařízení: chovná – chována a množena zvířata pro pokusné účely dodavatelská – dodává za úplatu zvířata určená k pokusným účelům uživatelská – zvířata používána k pokusným účelům Vyhláška 311/1997 Sb., o chovu a využití pokusných zvířat Vyhláška 311/1997 Sb., o chovu a využití pokusných zvířat -Typy objektů a prostor v zařízeních – systémy chovu: -Typy objektů a prostor v zařízeních – systémy chovu: Otevřený –– konvenční zvířata vstup i výstup zvířat, osob i materiálu je bez bariéry Bariérový – SPF (specific pathogen free) zvířata ochrana před průnikem nežádoucích vlivů z vnějšího prostředí Izolátorový – gnotobiologická zvířata prostor pro zvířata trvale a úplně oddělen od vnějšího prostředí a osob, které se zvířetem manipulují

Genetika laboratorních zvířat Z genetického hlediska rozlišujeme dvě základní skupiny: Geneticky definovaná – isogenní Inbrední kmeny – produkt příbuzenské plemenitby mezi bratrem a sestrou po více než 20 generací. Homozygotnost uvnitř kmene více než 98%. Geneticky nedefinovaná – neisogenní Potomci skupiny zvířat geneticky heterogenních. Minimální příbuzenská plemenitba. Vlastnosti a využití: větší, odolnější, více plodní, levnější, toxikologické a farmakologické studie – kde potřebujeme vzorek „divoké populace“. Větší n.

Laboratorní myš Manipulace: Manipulace: - Rozdíly mezi kmeny – nutno znát! - Uchopovat uprostřed ocasu, položit předními končetinami na drsnou podložku, chytit kůži na krku a hřbetní straně a ocásek - Odběr krve: z ocasu, orbitálního sinu, karotidy, srdeční punkce Aplikace látek: Aplikace látek: - Perorálně – pinzetou na kořen jazyka, tekuté kapátkem, sondou do žaludku - Subkutánně – pod volnou kůži na hřbetě za krkem - Intramuskulárně – do stehenní svaloviny - Intravenozně – do postranní ocasní žíly - Intraperitoneálně – jednoduché, pomalejší resorbce, vstřebávání velkou plochou peritonea

Alternativní metody Nejvíce využívány při testování toxicity Nejvíce využívány při testování toxicity Buněčné a tkáňové kultury – rostlinné, živočišné (lidské) př. Buněčné a tkáňové kultury – rostlinné, živočišné (lidské) př. - Testy na fotosenzitivitu a fototoxicitu na fibroblastech - Testy na citlivost rakovinných buněk vůči cytostatikům - Neutral Red Assay- sledovaná toxická látka se přidává spolu s kontrastní barvou, která obarví pouze živé buňky – princip vitálního barvení - Kultury buněk lemujících zuby- testy na dráždivost zubní výplně -Model lidské kůže – rekonstruovaná epidermis s stratum corneum – sledovaná toxická (leptající) látka musí proniknout přes stratum corneum a poškodit buňky hlubších vrstev - sníží se jejich životnost. Existují komerčně dostupné sety na tato stanovení – EPISKIN Bakterie a kvasinky Bakterie a kvasinky

Další možnosti alternativních metod Počítačové modely Počítačové modely Neinvazivní zobrazování(CT, MNR, Neinvazivní zobrazování(CT, MNR, Kuřecí embrya – testy terotogenity Kuřecí embrya – testy terotogenity Placenty (model pro mikrochirurgii, transport léků) Placenty (model pro mikrochirurgii, transport léků) Výzkum populace (strava – ateroskleróza) Výzkum populace (strava – ateroskleróza) Využití bezobratlých Využití bezobratlých – nítěnky – toxicita LD 50, hodnotí se pohyb živočicha – nítěnky – toxicita LD 50, hodnotí se pohyb živočicha Vajíčka drápatek na testy teratogenity Vajíčka drápatek na testy teratogenity

Alternativní metody s použitím zvířat Modifikace klasického testu orální toxicity Modifikace klasického testu orální toxicity Původně minimálně 30 potkanů, nyní pouze 6 Původně minimálně 30 potkanů, nyní pouze 6 Kožní dráždivost nikoli na živém zvířeti ale na terčících kůže z potkanů Kožní dráždivost nikoli na živém zvířeti ale na terčících kůže z potkanů Kombinované studie toxicity a vlivu látek na reprodukci Kombinované studie toxicity a vlivu látek na reprodukci Bez použití zvířat: Bez použití zvířat: Draize test dráždivosti oka: původně na králících, jejich oko je ale citlivější než lidské – větší plocha a méně slz. Draize test dráždivosti oka: původně na králících, jejich oko je ale citlivější než lidské – větší plocha a méně slz. Alternativní testy: - sledovaná látka se kape do proteinového roztoku získaného z fazolí - místo králíků model kuřecích zárodků