Opěrná (kosterní) soustava

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KOSTERNÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Advertisements

BIOLOGIE ČLOVĚKA KOSTRA LIDSKÉHO TĚLA
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: KOSTRA VY_inovace_32_PR89_20
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Chrání vnitřní orgány (plíce, srdce, mozek) Umožňuje pohyb
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Lidské tělo KOSTRA.
Kostra 2.
Pří_093_Člověk a jeho zdraví_Kostra Autor: Mgr. Marie Boučková
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Opěrná soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci opěrné.
KOSTERNÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.
Biologie člověka Kostra.
OPĚRNÁ (KOSTERNÍ) SOUSTAVA
Opěrná soustava kostra.
Kosterní soustava Přírodopis Autor : Mgr. Irena Hudcová
KOSTRA 5. ročník.
KOSTERNÍ SOUSTAVA.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Kostra.
Opakování opěrná soustava
SOUSTAVA KOSTERNÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vřetenní kost (radius)
POHYBOVÝ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Stavba kostry člověka Kostra= osová kostra =páteř, žebra, hrudní kost, lebka + kostra končetin LEBKA: chrání mozek a smyslové orgány, tvoří ji mozková.
Opěrná (kosterní) soustava
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Číslo v digitálním archivu školy
Opěrná (kosterní) soustava
Opěrná soustava Kostra hlavy a trupu.
KOSTRA LIDSKÉHO TĚLA tvoří oporu těla upínají se na ni kosterní svaly udává tvar těla postava člověka (díky kostře) je tedy vzpřímená a páteř je.
Opěrná soustava Funkce: opora, tvar těla chrání vnitřní orgány
Kostra = opěrná soustava (Výklad učiva) Počet hodin: 1 5. ročník
Stavba kosti.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
KOSTRA KONČETIN = spojena s osovou kostrou pletenci:
Kostra - skládá se přibližně z 233 kostí.
VY_32_INOVACE_04-06 Ročník: VIII. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis Tematický okruh: Biologie člověka Téma: Soustava opěrná.
Opěrná (kosterní) soustava Soustava kostí, kostních spojení a vazů „Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_PŘ8_BO.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
OP VK Využívání ICT Sada č. 3 - Př - 8. ročník VY_32_INOVACE_05 – Kostra končetin.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Lidská kostra – určování kostí Název sady:Přírodopis – lidské tělo Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: Př 8/09 Předmět: přírodopis Ročník: 8.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Hana Turoňová Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_KOSTRA.
než začnete prohlížet prezentaci ...
Lidské tělo - kostra.
Opěrná (kosterní) soustava
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Lebka - Cranium Funkce: chrání mozek, smysly (zraku, sluchu…)
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_01_KOSTRA TÉMA: KOSTRA
SOUSTAVA KOSTERNÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_30_ Hrudník, končetiny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Opěrná (kosterní) soustava
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Tvar a pohyb těla Lebka a kosti.
Opěrná soustava pokračování.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
  ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, HOŘICE, HUSOVA 11 VY_32_INOVACE 9_01
Opěrná (kosterní) soustava Kostra lidského těla
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Transkript prezentace:

Opěrná (kosterní) soustava obr. 1 Opěrná (kosterní) soustava Soustava kostí, kostních spojení a vazů „Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“

Funkce: Pohyb Opora těla Tvar a rozměry těla Ochrana orgánů Krvetvorba

Kost Stavba kosti Růst a vývin kosti Kost se skládá z látek Kost vzniká z chrupavky nebo vaziva tzv. osifikací (kostnatěním). Růst kosti do délky umožňují růstové chrupavky, které kolem 20. roku kostnatějí, a tak se růst kostí zastavuje. Ke kostnatění jsou nutné látky jako vápník, fosfor, vitamin D, jód … kostní tkáň houbovitá obr. 2 okostice Kost se skládá z látek anorganických (neústrojných) organických (ústrojných) – umožňují pružnost, v mládí převažují kostní tkáň hutná kostní dřeň (morek)

Spojení kostí Stavba kloubu Pevné – vazivem (např. švy lebky) – chrupavkou (např. žebra s kosti hrudní) – srůstem kostí (např. kost křížová) Pohyblivé – kloubem (např. lopatka s kosti pažní) Stavba kloubu kloubní chrupavka obr. 3 kloubní jamka kloubní pouzdro (vazivové) kloubní dutina kloubní hlavice Autor © Martina Houšková

Kostra lidského těla obr. 5 obr. 4 Kostra člověka tvoří pevnou oporu těla, je pasivním hybným aparátem a tvoří ochranný obal pro jiné orgány. Tvoří ji 210–233 kostí (u dítěte 300). Osový skelet tvoří lebka, páteř a kostěný hrudník. Kostra končetin se skládá z kostí volné horní a dolní končetiny a z pažního a pánevního pletence, které připojují volné končetiny k osovému skeletu.

Kostra hlavy – lebka mozková část – temenní, spánková, čelní, týlní, klínová a čichová kost obličejová část – horní a dolní čelist, lícní, nosní a slzní kost (+ radličná a patrová kost) jazylka (nedotýká se žádné jiné kosti, na svém místě ji drží svaly a šlachy) obr. 6 temenní kost čelní kost klínová kost nosní kost slzní kost čichová kost lícní kost týlní kost horní čelist spánková kost jazylka dolní čelist

čelní kost temenní kost klínová kost slzní kost spánková kost obr. 7 čelní kost temenní kost klínová kost slzní kost spánková kost nosní kost lícní kost čichová kost horní čelist dolní čelist V kosti čichové, klínové, čelní a horní čelisti se nacházejí čtyři páry dutin vyplněné vzduchem. Vedlejší dutiny nosní pomáhají lebku celkově odlehčit a fungují také jako rezonanční komory, dodávající hlasu každého člověka individuální charakter.

Páteř 7 krčních obratlů 12 hrudních obratlů 5 bederních obratlů nosič (atlas) – 1. krční ob. Páteř představuje pevnou, ale také ohebnou osu, která nese hlavu a udržuje trup v přímé poloze. Přitom rovněž umožňuje otáčení a ohýbání krku i zad. obr. 8 čepovec – 2. krční ob. 7 krčních obratlů Páteř je složena ze 33 prstencovitých kostí – obratlů, které jsou navzájem spojené řadou pohyblivých kloubních spojů. V každém z nich je mezi obratli vložena meziobratlová ploténka, která zvyšuje pohyblivost a tlumí nárazy. obr. 9 12 hrudních obratlů 5 bederních obratlů Páteř se u člověka přizpůsobila vzpřímenému držení těla. Má dvojí esovité zakřivení, které přispívá k její pružnosti. 5 křížových obratlů srostlých v křížovou kost 4 kostrční obratle srostlé v kostrč

Kostra hrudníku pravá žebra Kostra hrudníku chrání životně důležité orgány a je místem úponů svalů zad, hrudi a ramen. Skládá se z 12 hrudních obratlů, 12 párů žeber a hrudní kosti. obr. 10 pravá žebra hrudní kost (rukojeť + tělo + mečovitý výběžek) Kostra hrudníku je dostatečně lehká a pružná na to, aby se pohybovala při dýchání. Při vdechu se při pohybu žeber vzhůru hrudník viditelně rozšiřuje. Hrudní kost se posouvá dopředu, a tím se dále zvětšuje objem dutiny hrudní. nepravá žebra volná žebra chrupavčité připojení

8 kůstek zápěstních (každá má své jméno) Horní končetiny obr. 11 klíční kost ramenní kloub pletenec lopatkový lopatka kost pažní horní volná končetina (kostra paže, předloktí a ruky) loketní kloub kost vřetenní 8 kůstek zápěstních (každá má své jméno) kost loketní 5 kůstek záprstních zápěstní kloub kostra ruky 14 článků prstů

Dolní končetiny pletenec pánevní kost pánevní stehenní kost obr.12 pletenec pánevní (pánevní kost je srostlá ze 3 kostí – kyčelní, sedací a stydké) kost pánevní kyčelní kloub stehenní kost kolenní kloub volná dolní končetina (kostra stehna, bérce a nohy) čéška holenní kost lýtková kost Kostra nohy má podélnou a příčnou klenbu, která dovoluje pružné našlapování a chrání cévy a nervy chodidla. Pokles klenby způsobuje plochou nohu. 7 kůstek zánártních (každá má své jméno, největší je kost patní) kostra nohy 5 kůstek nártních 14 článků prstů vnější kotník vnitřní kotník

Fakta o kostře Celkový počet kostí – dospělý 210–233 – dítě 300 (během růstu se některé kosti spojí) Počet kostí lebka a krk 23 každé ucho 3 páteř 26 hrudník 25 ruka včetně dlaně 32 noha včetně kyčle a chodidla 31 Hmotnost kostry dospělé osoby vážící 50 kg 7 kg Nejdelší kost stehenní 27 % výšky v dospělosti Nejširší kost pánev šířka těla v kyčli Nejmenší kost třmínek 0,5 cm dlouhý

Vady, nemoci a poranění  vrozené – rozštěp páteře – rozštěp patra – vykloubení kyčlí zlomenina (fraktura) zakřivení páteře (lordóza, kyfóza, skolióza) osteoporóza (řidnutí kostí) vykloubení artritida – souhrnný název pro několik různých onemocnění kloubů, která způsobují bolest, otok a omezenou pohyblivost  PREVENCE – pravidelná tělesná aktivita, správná výživa (vápník, vitamin D).

Zdroje: DOBRORUKA, Luděk a kol. Přírodopis III., 2.vyd. Praha: Scientia, spol. s. r. o., 2001. ISBN 80-7183-246-4 PARKER, Steve, Lidské tělo. 1. vyd. Praha: Euromedia Group,k.s. – Knižní klub, 2007. ISBN 978-80-242-2211-0 WHITFIELD, Philip. Hranice poznání – Lidské tělo. 1. vyd. Praha: Knižní klub, 1997. ISBN 80-7176-461-2 Všechny použité odkazy [cit. 2010-08-20]. Dostupné pod licencí Public domain na http://www.wikimedia.org. obr. 1 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Primatenskelett-drawing.jpg obr. 4 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Human_skeleton_front.svg_-_no_labels.svg obr. 5 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Human_skeleton_back_en.svg obr. 6 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Human_skull_nolables.svg obr. 7 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Human_skull_front_bones_numbered.svg obr. 8 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gray_111_-_Vertebral_column-coloured.png obr. 9 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brustwirbel_oben.png obr. 10 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gray112.png obr. 11 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Human_arm_bones_diagram.svg obr. 12 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Appendicular_skeleton_diagram_blank.svg Všechny použité odkazy [cit. 2010-08-20]. Dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.wikimedia.org. obr. 2 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bone_cross-section-pl.svg obr. 3 Autor © Martina Houšková „Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.“