Pěstitelství Živá a neživá příroda IV

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Léčivé rostliny Znáš léčivé rostliny a jejich účinky?
Advertisements

LÉČIVÉ ROSTLINY. ZAJÍMAVOSTI Je taková rostlina, která svými obsahovanými látkami. Příznivě ovlivňuje stav organizmu. Metoda užívající k léčivých rostlin.
MÁK SETÝ (Papaver somniferum).
LÉČIVÉ BYLINY v naší zahradě
Jetel luční Trifolium pratense.
Hana a Petr Ulrychovi Použití třezalky je velmi rozsáhlé: působí antibioticky, čistí krev, má účinky protizánětlivé, dobře působí na ekzémy, odstraňuje.
Lilkovité.
Petržel Petroselinum crispum.
Prezentace - Jarmila Kirvejová
Jaro Jarní květiny.
Cibule obecná.
Léčivé rostliny VY_32_INOVACE_332, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník
Léčivé rostliny I..
Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to.
Třída DVOUDĚLOŽNÉ rostliny -
Konvalinka vonná.
LÉČIVÉ ROSTLINY bříza bělokorá.
Česnek Allium sativum. Popis Jedná se o vytrvalé (vzácněji dvouleté) podzemní byliny, převážně s cibulemi různých vlastností. Někdy jsou jednoduché, jindy.
Hana a Petr Ulrychovi Použití třezalky je velmi rozsáhlé: působí antibioticky, čistí krev, má účinky protizánětlivé, dobře působí.
Přesličky  Equisetum zahrnuje asi 25 druhů  Vytrvalé, výtrusné byliny  V zemi mají plazivé oddenky  Stonky jsou duté, rýhované a přeslenitě větvené.
ŽIVÁ PŘÍRODA - ROSTLINY
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Henna?. Co je henna? je keřík do výšky 2m (Lawsoniainermis) s malými, zelenými, vonnými lístky Lawsonia Inermis, Lawsonia Alba a Lawsonia Spinoza – známé.
Používá se v kuchyni,v medicíně i jako droga
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Léčivé byliny Kód VM:
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název:VY_32_INOVACE_468_JARNÍ_BYLINY_1 Téma: Výklad jarních.
Léčivé rostliny a byliny - sběr a způsoby přípravy Sběr Pro sběr je důležité nejen rostliny dobře znát, ale i dbát na to, aby se sbíraly ve správný čas,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Léčivé rostliny II..
aralkotvaré, krtičníkotvaré, hvězdnicotvaré, plod, řád, čeleď
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Obor: H/01 Zemědělec – farmář.
Miříkovité.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Společenstvo polí a sídel
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Hluchavkovité (Lamiaceae)
MATEŘÍDOUŠKA OBECNÁ Thymus serpyllum
Téma: Vybrané zahradnické plodiny špenátová zelenina, špenát zelný
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Zelí hlávkové Brassica oleracea (brukev zelná) Čeleď – brukvovité
KRTIČNÍKOVITÉ SCROPHULARIACEAE.
BYLINKY aromatická (kořeninová) zelenina
Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
Koření.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_15_EKO8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Léčivé rostliny.
Kouzlo bylinek:. Vratič obecný: Účinky: antibiotické protirevmatické odpuzuje hmyz Sběr: nať, květ Příklady použití: Mast-na nehojící se rány jako antibiotikum.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Ch_076_Léčiva Ch_076_Léčiva a návykové látky_Léčiva Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
Léčiva Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
LÉČIVÉ BYLINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt.
Z ČEHO TO DOOPRAVDY JE ??? Vypracovala : Petra Pavelková Obor: Technické lyceum Třída: 1.L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Školní rok:
Název školy: Základní škola Městec Králové
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_147_ Půda
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_32_Inovace_ Druhy rostlin Člověk a jeho svět 3. ročník
VY_32_INOVACE_04-57 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Živá a neživá příroda IV
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
CHEMIE - Léčiva SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Květinové jarní probuzení VY_32_ INOVACE_01_03
BOTANIKA: dvouděložné rostliny
Transkript prezentace:

Pěstitelství Živá a neživá příroda IV Charakteristika jednotlivých skupin užitkových organismů Přednáška č. 7 Léčivé rostliny a bylinky Ing. Helena Jedličková Mgr. Hiklová Ivana

Obsah: Úvod Dějiny pěstování léčivých rostlin Klíčové pojmy Sběr a sušení léčivých rostlin Využití léčivých rostlin Homeopatie Modeloví zástupci léčivých rostlin

Dějiny pěstování léčivých rostlin a léčitelství –zajímavosti: Nejstarší zprávy o pěstování rostlin pocházejí z starověkého Egypta – znali již 65 druhů léčivých rostlin. Dochovala se řada kreseb na stěnách v chrámech a pyramidách. Z východních oblastí měla pro evropské lékařství značný význam Indie. Léčiva se rozlišovala jednak podle účinku,podle chuťových kvalit i podle mechanismu působení. Znamenitými obchodníky s drogami a kořením byli Féničané. Pak nastoupila éra známých řeckých a římských filozofů, přírodopisců a lékařů – Hippokrates, Aristoteles ad. Zakladatelem lékařské botaniky byl Řek Theofrastos. Pevný základ lékařství postavil Galenos. Měl ve velké oblibě léčivé rostliny a přípravky z nich. Napsal 131 lékařských spisů. Arabský lékař Ibn Sína, který je znám pod jménem Avicenna. Jeho dílo přetrvalo století a má nevyčerpatelný zdroj lékařské moudrosti. Z botaniků 16. stol. měl největší význam Petr Ondřej Mattioli - sepsal lidový bylinář, který pak z němčiny do čeština přeložil Tadeáš Hájek z Hájku. Z českých bylinářů a lidových léčitelů jsou nejvýznamnější: Jan Černý, Vincenc Priessnitz, Charlotta Hanselová aj.

Klíčové pojmy Léčivá rostlina - bylina, která buď přímo nebo po určité úpravě, a to celá nebo její části jsou užívány jako droga s biologicky aktivními účinky na náš organismus. - rostlina rostoucí volně v přírodě nebo z ní vyšlechtěný kultivar, jež obsahuje terapeutické látky používané k léčení. Léčivá rostlina je léčivá pouze tehdy užíváme-li ji v době kdy jsme nemocní ! Droga – za rostlinnou drogu považujeme sušenou rostlinu nebo její část (listy, kořen, plody, květy. Čerstvá rostlina drogou není. Konzervace – zachování obsahu a složení účinných látek v usušené rostlině.

Léčivé rostliny jako základ lidového léčitelství Základem lidového léčitelství je rostlina.Celkem je známo přes 4000 druhů léčivých rostlin. V dnešní době se u nás využívá asi 250 druhů. Řada rostlin má protichůdné vlastnosti a proto je nelze bez znalostí vzájemně kombinovat. Při nesprávném použití některé léčivé rostliny se může nejenom zhoršit zdravotní stav, může dojít i k vážnému poškození organismu, otravě, či úmrtí. Nutná je dobrá znalost: - rostlin samotných - i jejich účinků - dávkování.

Třídění léčivých rostlin Podle délky vegetace: Podle účinku: Jednoleté Byliny Dvouleté Léčivé rostliny Víceleté Jedovaté rostliny Valeologická stupnice 1. zelenina 2. ovoce 3. polní plodiny 4. bylinky 5. koření 6. léčivé rostliny 7. jedovaté rostliny Léčivé rostliny můžeme také dělit na: 1. jedovaté (blín, durman, ocún ad.) obsahují prudce účinné látky – alkaloidy 2. nejedovaté (řebříček, heřmánek ad.)  ♥

Pěstování léčivých rostlin Pěstují se ve speciálních osevních postupech, kde se střídají jen léčivé rostliny. Pěstování - přímým výsevem na stanoviště (jitrocel) - předpěstovanou sadbou (meduňka) Podle nároků na hnojení můžeme rozlišit velmi náročné, středně náročné, méně náročné léčivé rostliny. Hnojením se ovlivňuje obsah účinných látek. Podle délky vegetace: jednoleté – heřmánek pravý dvouleté – divizna velkokvětá vytrvalé – meduňka lékařská Pěstování léčivých rostlin ZŠ na speciální části školního pozemku s vhodnými ukázkami zástupců, nesmí se pěstovat alergenní a jedovaté rostliny (náprstník, rulík ad.)

Sběr léčivých rostlin Při sběru léčivých rostlin dbáme několika pokynů Nejlepší léčivé účinky mají léčivé rostliny čerstvě nasbírané. Při sběru léčivých rostlin dbáme několika pokynů 1. Léčivé rostliny sbíráme v době, kdy obsahují největší množství účinných látek: KVĚTY - na začátku vykvétání LISTY - nejlépe před, ale i po odkvetení KOŘENY - časně z jara nebo na podzim PLODY - v jejich zralosti

Další zásady sběru 2. Sbíráme za suchého slunného počasí. 3. Sbíráme jen zdravé a čisté rostliny bez jakýchkoliv příměsí. 4. Pokud sbíráme ve volné přírodě, nevysbíráváme všechno. 5. Nesbíráme na chemicky hnojených polích a loukách, na železničních náspech a v blízkosti dopravních cest, průmyslových podniků. Při sběru nestlačujeme listy a květy, nepoužíváme sáčky a tašky z plastických hmot - může dojít k zapaření a následnému zčernání při sušení.

Sušení rostlin Sušení – proces odnímání vody při vhodné teplotě, za účelem znemožnění činnosti nežádoucích mikroorganismů, které způsobují poškození a zkázu sklizeného rostlinného materiálu. Při sušení by se měla zachovat původní barva, vůně a chuť. Nesušíme na přímém slunci, ale v kůlnách, půdách, v místnostech, které lze dobře provětrávat. Nasbírané rostliny můžeme volně rozložit na plachtu nebo na nepotištěný bílý papír. Teplota by neměla překročit 35°C. Nové způsoby konzervace – zmrazování, silážování atd.

Využití léčivých rostlin Ideální způsob přípravy rostlinných léčiv je z čerstvých rostlin.To není ve většině případů možné – proto se rostliny konzervují (suší) a dále používají různými způsoby: 1. Nejužívanější léčebný prostředek – ČAJ Čaj připravujeme 3 způsoby: macerát (studený výluh) nálev (výluh za tepla) odvar (výluh za varu) 2. Prášky 3. Šťávy – ze surového rostlinného materiálu 4. Tinktury – výtažky z rostlinných materiálu 5. Sirupy – koncentrované roztoky cukru ve vodě 6. Masti, likéry, obklady, náplasti, koupele ad.

Homeopatie Zakladatelem je německý lékař Ch.F.S. Hahnemann Pojem homeopatie vznikl z řeckých slov „homios“= podobný a „pathein“= cítit, trpět. Homeopatie - léčení podáváním nepatrných dávek léků vycházející ze zásady léčení podobného podobným. Ch.F.S. Hahnemann Homeopatické léky se připravují z původní substance rostlinného či živočišného původu, která se předepsaným způsobem ředí a promíchává.

Jednoleté léčivé rostliny Heřmánek pravý (Matricaria recutita) Sbíraná část: květ Pěstování: veškeré půdy, výslunné stanoviště vysévá se každý rok Využití: Je „všelékém“ zvlášť u malých dětí. Napomáhá pocení, mírní křeče, působí protizánětlivě, dobrý vliv na nervový systém regenerační účinky Významné je uplatnění v kosmetice.

Divizna velkokvětá (Verbascum densiflorum) Dvouleté léčivé rostliny Divizna velkokvětá (Verbascum densiflorum) Sbíraná část: květ Pěstování: V jednom roce vytvoří listovou růžici v druhém roce vyroste lodyha s květem (až 3 m) Využití: při zánětlivých chorobách průdušek, astmatu potopudný prostředek při nachlazení

Meduňka lékařská (Melissa officinalis) Vytrvalé bylinky a léčivé rostliny Meduňka lékařská (Melissa officinalis) Sbíraná část: list a nať Pěstování: náročná ne teplo. množí se dělením trsů Využití: Snižuje nadýmání Snižuje krevní tlak Uvolňuje křeče žaludku

Máta peprná (Mentha piperita) Sbíraná část: list a nať Pěstování: vyžaduje teplo, odstatečně vlhké a stíněné prostředí množí se vegetativně z řízků Využití: Při léčbě žaludečních potíží inhalace při chorobách dýchacích cest Účinnou látkou máty je silice s obsahem asi 50% mentolu

Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) Sbíraná část: list a nať Pěstování: nenáročná, slunné teplé stanoviště množí se dělením trsů Využití: Působí antibakteriálně a protizánětlivě. Účinné kloktadlo při zánětech mandlí. Čaj se pije proti pocení Pro obsah jedovatého thujonu se nesmí užívat dlouhodobě. thujonu se

Kostival lékařský (Symphytum officinale) Sbíraná část: kořen Pěstování: nenáročná vlhké půdy množí se kořenovými řízky Využití: Vnitřně se užívá jen v malých dávkách - při zánětlivých procesech v žaludku Vnější použití - na špatně se hojící rány, pohmožděniny a zlomeniny.

Použitá literatura Bodlák J. a kol: Příroda léčí bylinář na konci 20.století, Granit. Praha. 1995, ISBN 80-85805-30-8 Traxl V.: Léčivé rostliny ze zahrady, Květ. Most. 1992, ISBN 80-85362-08-2 http://lecive-rostliny.yc.cz/ http://www.biolib.cz/

Pěkný zbytek dnešního dne Děkuji za pozornost Pěkný zbytek dnešního dne JEDLIČKOVÁ HELENA 