Novinky ve vědě a technice Josef Froněk (135 973).

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CÍGÁRKA, CÍGA, ŽVÁRO, CIGINA
Advertisements

Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 13Číslo.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Řekněme ne! Kouření!!!!.
KOUŘENÍ.
ZÁVISLOST NA NIKOTINU, ODVYKÁNÍ
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Léčba nikotinismu Kateřina Langrová Česká koalice proti tabáku
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Lékárna a léčba závislosti na tabáku
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
Návykové látky, závislosti
Nikotinismus Tomáš Spurný 9.Třída.
Legální drogy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem.
..a co jste o nich nevěděli
Programy dlouhodobé primární prevence Agentura pro občany Sídliště Za Stadionem 1358, Kyjov.
Kouření a jeho vliv na srdeční onemocnění
KOUŘENÍ Kouření každoročně zabíjí tisíce lidí. Na následky kouření umírá u nás denně 60 lidí, ročně asi Kouření je v ČR příčinou každého pátého.
Mýty o léčbě tabákové závislosti u drogově závislých.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Název Nebezpečí kouření
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
DÝCHACÍ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
Cigarety Šlosar Tomáš 1.L.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
KOUŘENÍ A ZDRAVÍ WHO: KOUŘENÍ JE NEJVÝZNAMNĚJŠÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
PRO STUDENTY BAKALÁŘSKÉHO a MAGISTERSKÉHO STUDIA LF
MUDr. EVA VANÍČKOVÁ,CSc. Ústav zdraví dětí a mládeže
Seminář pro učitele MŠ_13. ledna 2014 (CCVJ a KHS Pk) Obsah Proč začít Jak hovořit s rodiči o kouření a proč? Jsou děti v bezpečí ? Nikotin jako droga.
Zdravý životní styl v boji s návyky Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Současný stav užívání tabáku a alkoholu v ČR Seminář PSP ČR 27. května 2014 MUDr. Hana Sovinová, Státní zdravotní ústav PhDr. Ladislav Csémy, Psychiatrické.
Elektronické kouření Prezentace pro Zdravotnický výbor PS PČR
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ Registrační.
Elektronická cigareta pohledem chemika Doc. Ing. Ivan Víden, CSc., Vysoká škola chemicko- technologická v Praze, Ústav analytické chemie VŠCHT Praha,
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_KOUŘENÍ TEMA:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_ZÁVISLOST TEMA:
Doporučení pro efektivní regulaci elektronických cigaret v ČR
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Elektronická cigareta může kuřákům pomoci v úsilí o přerušení kouření tabáku Ondřej Auzký.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_08 Sada DUM Výchova ke zdraví Předmět Výchova ke zdraví Název materiálu Závislost na nikotinu, odvykání.
Tabák a alkohol: proč je v ČR tak málo motivovaných, kteří by motivovali k prevenci. Příklady ze zahraničí Ing. Daniela Kandilaki, Health Policy Institute.
Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy: 34 Předmět: Občanská výchova Ročník:
Srovnání kouření marihuany a tabáku Kouření tabáku i marihuany představuje významné zdravotní riziko.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Rizika ohrožující zdraví
Věcné učení Žijeme zdravě, škodlivost drog, alkoholu, cigaret
KOUŘENÍ Autor: Jan Pecka
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Vliv nikotinu na zdraví člověka
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Občanské vzdělávání září 2017 MŠMT 1.
VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_18_8. ročník_Drogy
Kouření tabáku vážně poškozuje zdraví!
Odvrácená strana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo v digitálním archivu školy
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Kouření Vypracoval: Jiří Hanousek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Klinika adiktologie 1LF UK a VFN v Praze
Transkript prezentace:

Novinky ve vědě a technice Josef Froněk ( )

Teoretické začlenění - RVP  Člověk a svět práce Provoz a údržba domácnosti ○ Elektrotechnika v domácnosti  Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví Rizika ohrožující zdraví a jejich prevence ○ Autodestruktivní závislosti  Průřezové téma – Výchova demokratického občana Principy demokracie

Elektronická cigareta  Náhrada za tabákové cigarety  E-cigareta při potažení uvolňuje nikotin v podobě páry věrně napodobující cigaretový kouř  Pára se okamžitě rozplyne a nevydává zápach  Pro efekt se na konci cigarety rozsvěcuje dioda

Složení  Baterie – hlavní část, umístění mikroprocesoru (řídící chod cigarety)  Atomizér – zajišťuje změnu skupenství v náplni z kapalné na plynnou  Náplň (cartridge)  Náústek

Princip fungování  Průlom v historii škodlivého kouření tabáku  Při „potáhnutí“ se aktivuje atomizér, který se zahřeje a promění kapalnou náplň na plynnou – ta se následně vdechne  Nedochází k uvolňování dalších 4000 nežádoucích látek, vyjma nikotinu – kuřák svůj požitek stále vychutnává

Výhody  Ekonomičtější, úspora 30-70% nákladů  Neobtěžuje okolí  Nenutí blízké osoby k pasivnímu kouření a neškodí tak jejich zdraví (děti)  Optimální nástroj k odvykání kouření – možnost snižování obsahu nikotinu v náplních  Pokud odvykání nepomůže, kouření probíhá „zdravěji“

Odvykání kouření  Při dlouhodobém kouření 2 typy závislosti Fyzická závislost Psychická závislost

Fyzická závislost  Označována také jako drogová závislost  Tělo si žádá nikotin, individuální doba intervalu o pravidelnou dávku  Bez nikotinu abstinenční příznaky - cigareta, nervozita, neklid, zvýšená chuť k jídlu, neschopnost se soustředit

Psychická závislost  Pocit držení cigarety v ruce, v ústech  Návyky vybudované postupem času  Elektronická pomůcka napomáhá vyřešit

Varianty  Elektronická cigareta  Elektronická dýmka

Elektronická cigareta  Délka 89 mm  Tloušťka 8.4 mm  Váha s baterii 11 g  Kapacita baterie 140 mAh  Výdrž potáhnutí na baterii 75  Doba nabíjení baterie 2 až 3 hod - USB 7 hod

Elektronická dýmka  Délka 156 mm  Tloušťka 9.3 mm  Váha s baterii 110 g  Kapacita baterie 900  Výdrž potáhnutí na baterii 700 až 900  Doba nabíjení baterie 4 až 5 hod

Příslušenství

Normální je NEKOUŘIT…  …pokud vám to ale nedá, neobtěžujte tím ostatní a kuřte ohleduplněji s e-cigaretou

Děkuji za pozornost a za to, že nekouříte