Vymezení majetku státu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Advertisements

Význam SJM pro inkaso pohledávek
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. listopadu 2013.
Hospodaření s majetkem státu
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
Obecná část rozpočtového práva III
Vykonavatelé majetkových práv obcí a krajů
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
Nabývání majetku státem
Základní právní předpisy
◦ Legislativa a změny po Evidence objektů ENO, Evidence objektů ENO, - změny v aktuální verzi - rekapitulace postupů Evidence objektů ENO Evidence.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Změny, které přináší nový občanský zákoník do oblasti bankovnictví Bezuglova Natalia Kistanova Julia Nikiforov Nikita.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ
Osvobození od DPH U plnění, která jsou předmětem DPH, přichází v úvahu pouze 3 možnosti: Uplatnění DPH podle příslušné sazby DPH a to u plnění, která nejsou.
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
Majetek státu. Úvodem při výkonu majetkových práv stát vstupuje do občanskoprávních vztahů podpůrně se uplatňuje občanský zákoník veřejnoprávní specifika.
Právní vztahy k nemovitostem Držba a vydržení, věcná práva k věci cizí a katastr nemovitostí Mgr. Jakub Kříž.
Výklad č. 84 č.j. 2551/ Společná řízení  k § 115 odst. 11 vodního zákona a § 140 správního řádu.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Obchodní právo I. Vklad prof. JUDr. Jarmila Pokorná, CSc.
UC_A1_Základy účetnictví
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
Úvod do podnikových financí 2. přednáška Majetková struktura podniku.
Státní organizace.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
Nabývání majetku obcemi a kraji
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Majetkové daně Michal Radvan. Definice majetkových daní Přímé daně Přímé daně Vyměřované na základě majetku (in rem) Vyměřované na základě majetku (in.
OBČANSKÉ A OBCHODNÍ PRÁVO Předmět občanskoprávních vztahů
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
Kontrola veřejné správy - Nejvyšším kontrolním úřadem - orgány státního zastupitelství - soudy (přehled) Olga Pouperová.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Věci a jejich rozdělení Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5.
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
ANOTACE OBJASNIT POJMY OBEC, MĚSTO, ZASTUPITELSTVO, RADA, STAROSTA, MĚSTSKÝ ÚŘAD. VÝUKOVÝ MATERIÁL.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Hospodaření s majetkem státu Základy finančního práva Olga Sovová.
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Obecná část rozpočtového práva III 21. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Teorie a praxe rozvoje měst a obcí
Majetkové daně Michal Radvan.
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových
Neziskový sektor. Neziskový sektor Cílem neziskových organizací je uspokojení řady lidských potřeb: Ochrana lidských práv Ochrana přírodního prostředí.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Daň z nemovitých věcí 23. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Obchodní právo. Subjekty obchodního práva. Jednání podnikatele
Zpracoval: Kratochvílová, Hrenáková,Janjič, Čampulka
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Název vzdělávacího materiálu
Obchodní právo Základní informace.
Daň z nemovitých věcí 29. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) I. část
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Obecná část rozpočtového práva III
2. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
4. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
PODNIKÁNÍ Podnikatel Občanská nauka 1. M.
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Obecná část rozpočtového práva III
Majetkové daně II. Daň z nemovitých věcí Daň z nabytí nemovitých věcí
Transkript prezentace:

Vymezení majetku státu

Úvodem v právním řádu není definice majetku státu vychází se z toho, že stát má právo mít jakýkoliv majetek v právním řádu není ani obecná definice majetku lze, vyjít z § 118 občanského zákoníku: „Předmětem občanskoprávních vztahů jsou věci, a pokud to jejich povaha připouští, práva nebo jiné majetkové hodnoty.“

Základní rozdělení aktiva pasiva hmotný majetek nehmotný majetek věci nemovité pozemky, stavby spojené se zemí pevným základem, byty, nebytové prostory věci movité nehmotný majetek práva jiné majetkové hodnoty pasiva závazky

Hmotný majetek pozemek = část zemského povrchu oddělená od sousedních částí hranicí (§ 27 písm. a) zákona č. 344/1992 Sb.) stavba – definice ze stavebního zákona je nepoužitelná v občanskoprávních vztazích otázka zní, kdy se stavba stane samostatnou věcí – rozsudek Nejvyššího soudu: výsledek stavební činnosti, z něhož je jednoznačně zřejmé dispoziční řešení alespoň prvního nadzemního podlaží

Hmotný majetek - pokračování Byt=místnost nebo soubor místností, které jsou podle rozhodnutí stavebního úřadu určeny k bydlení (§ 2 písm. b) zákona č. 72/1994 Sb.) Nebytový prostor=místnost nebo soubor místností, které jsou podle rozhodnutí stavebního úřadu určeny k jiným účelům než k bydlení

Nehmotný majetek práva jsou majetkem, pokud je jejich hodnota vyjádřitelná v penězích nejdůležitější typ – pohledávky jiné majetkové hodnoty lze vymezit pouze negativně – ta část majetku, která zbude po odečtení ostatního musí být vyjádřitelné v penězích příklad – majetkové účasti v právnických osobách cenné papíry posun v legislativě, v současnosti se pokládají za věc movitou

Závazky státu ZMS je zřejmě nepokládá za součást majetku státu stát může vystupovat jako dlužník základní pravidla stanovuje ZMS závazky vzniklé z činnosti organizačních složek jsou závazky státu (§ 38) závazek plní vždy příslušná organizační složka (§ 38) stát může přijímat závazky pouze v rozsahu a za podmínek, které odpovídají povaze státem plněných úkolů a vykonávaných činností (§ 39 odst. 1)

Závazky státu - pokračování majetek, se kterým hospodaří organizační složka, nemůže být předmětem insolvenčního řízení výkonem rozhodnutí se postihuje majetek, se kterým hospodaří příslušná organizační složka; pokud nestačí, přikazuje se pohledávka z účtu Ministerstva financí rozpočtová pravidla ČR poskytuje státní záruky jen, pokud to stanoví zvláštní zákon

Závazky státních organizací JEDEN ROZDÍL: závazky vzniklé z činnosti státní organizace jsou její závazky, dlužníkem je příslušná organizace stát ručí za závazky státních organizací, jen pokud to stanoví zvláštní zákon se k tomu výslovně zavázal (§ 56 odst. 5 ZMS)