Ročník:2. Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Nauka o výživě Tematický okruh: Maso. Téma: Hovězí vnitřnosti Jméno autora:Roman Rumler.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“
Advertisements

CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.07
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Příprava vepřových vnitřností
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_298 Ročník: 2.
Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh:Základní technologické úpravy vývarů a polévek.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_295 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_520 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_513 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_505 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_514 Ročník: 2.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_281 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_284 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_511 Ročník: 2.
Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh:Předběžná příprava potravin Téma: Předběžná příprava.
Charakteristika pokrmů z hovězího masa. TÚ - vaření
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_508 Ročník: 2.
Ročník:2. Vzdělávací obor: H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh: Předběžná příprava potravin Téma: Zpracování.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_516 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_282 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_504 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_515 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_512 Ročník: 2.
Ročník:2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví H/01 Kuchař - číšník Předmět:Technika obsluhy/stolničení Tematický okruh:Složitá obsluha Téma:
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_517 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_506 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_297 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_287 Ročník: 2.
Ročník:2. Vzdělávací obor:65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět:Nauka o výživě Tematický okruh:Maso. Téma:Charakteristika a složení vepřového masa Jméno autora:Roman.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_300 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_299 Ročník: 2.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_285 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_293 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_394 Ročník: 1.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_388 Ročník: 1.
Hovězí maso Význam : vysoká biologická hodnota barva sytě červená
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_576_ Jatečné zpracování zvířat 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 4 Název školy: Střední průmyslová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu:
Kožní soustava VY_32_INOVACE_06-08 Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Člověk a jeho zdraví.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
KŮZLEČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Příjemce podpory – škola:
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Příprava drůbeže vařením, dušením
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
VNITŘNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
JEHNĚČÍ A KŮZLEČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jehněčí, kůzlečí,maso, složení, tržní části,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
TELECÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Vnitřnosti Charakteristika a využití Hovězí vnitřnosti
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
VY_32_INOVACE_06-18 Testové otázky k tématu Vylučovací soustava
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hovězí, maso, složení, charakteristika Autor:
Transkript prezentace:

Ročník:2. Vzdělávací obor: H/01 Kuchař - číšník Předmět: Nauka o výživě Tematický okruh: Maso. Téma: Hovězí vnitřnosti Jméno autora:Roman Rumler Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žáci se naučí a upevní si základní poznatky o hovězích vnitřnostech, srdce, játra, ledvinky, žaludky… ŠablonaIII/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_NAV_290

 Hovězí vnitřnosti mají vysoký obsah biologicky hodnotných látek a jsou proto poměrně ceněnou potravinou.  Na druhé straně v sobě zadržují nebezpečné, například rakovinotvorné látky, protože mnohé z nich fungují jako filtr. Čím je zvíře starší, tím více jich obsahuje.  Zvířata z ekologických hospodářství mohou mít obsah těchto látek výrazně nižší.  Největším nebezpečím jsou hovězí játra.

Druhy vnitřností: Hovězí mozeček - nemoc BSE nepoužívá se. Játra – krájíme vždy na plátky - na slanině, na smetaně Ledvinky – cibulový základ Dršťky – polévka, zadělávané Jazyk – udí se, vaří se =loupe se – TK nebo SK Srdce – na cibulce, na slanině Slezina - nemoc BSE dnes se nepoužívá. Plíce – plíčky na smetaně, Ostatní části: Býčí žlázy – uvaří se, oloupe se, smaží se Vemínko - uvaří se, oloupe se, smaží se

Játra – obrázek č. 1 Ledvinka – obrázek č. 2 Držky – obrázek č. 3 Srdce obrázek č. 4 Jazyk – obrázek č. 5

1)Doplň chybějící text. Hovězí ……………. mají vysoký obsah…… hodnotných látek a jsou proto poměrně ceněnou ………………... Na druhé straně v sobě zadržují nebezpečné, například …………………………………, protože mnohé z nich fungují jako …………. Čím je zvíře ………., tím více jich obsahuje. Zvířata z ……………………... hospodářství mohou mít obsah těchto látek výrazně …………... Největším nebezpečím jsou hovězí …………. 2) Napiš hovězí vnitřnosti, které používáme v teplé kuchyni. 

1) Doplň chybějící text. Hovězí vnitřnosti mají vysoký obsah biologicky hodnotných látek a jsou proto poměrně ceněnou potravinou. Na druhé straně v sobě zadržují nebezpečné, například rakovinotvorné látky, protože mnohé z nich fungují jako filtr. Čím je zvíře starší, tím více jich obsahuje. Zvířata z ekologických hospodářství mohou mít obsah těchto látek výrazně nižší. Největším nebezpečím jsou hovězí játra. 2) Napiš hovězí vnitřnosti, které používáme v teplé kuchyni.  Jazyk, srdce, ledvinky, držky, plíce, býčí žlázy, vemínko;

 gastronomie-recepty.studentske.cz/2010/03/hovezi-veprove-teleci- vnitrnosti.html  Obrázky č. 1 až t%C5%99nosti&hl=cs&rlz=1T4ADFA_csCZ483CZ488&tbm=isch&tbo=u&sou rce=univ&sa=X&ei=XKovUa6CHorm4QS3w4Bw&ved=0CC4QsAQ&biw=136 6&bih=540 -Stahování obrázků dne