Ročník:2. Vzdělávací obor: H/01 Kuchař - číšník Předmět: Nauka o výživě Tematický okruh: Maso. Téma: Hovězí vnitřnosti Jméno autora:Roman Rumler Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žáci se naučí a upevní si základní poznatky o hovězích vnitřnostech, srdce, játra, ledvinky, žaludky… ŠablonaIII/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_NAV_290
Hovězí vnitřnosti mají vysoký obsah biologicky hodnotných látek a jsou proto poměrně ceněnou potravinou. Na druhé straně v sobě zadržují nebezpečné, například rakovinotvorné látky, protože mnohé z nich fungují jako filtr. Čím je zvíře starší, tím více jich obsahuje. Zvířata z ekologických hospodářství mohou mít obsah těchto látek výrazně nižší. Největším nebezpečím jsou hovězí játra.
Druhy vnitřností: Hovězí mozeček - nemoc BSE nepoužívá se. Játra – krájíme vždy na plátky - na slanině, na smetaně Ledvinky – cibulový základ Dršťky – polévka, zadělávané Jazyk – udí se, vaří se =loupe se – TK nebo SK Srdce – na cibulce, na slanině Slezina - nemoc BSE dnes se nepoužívá. Plíce – plíčky na smetaně, Ostatní části: Býčí žlázy – uvaří se, oloupe se, smaží se Vemínko - uvaří se, oloupe se, smaží se
Játra – obrázek č. 1 Ledvinka – obrázek č. 2 Držky – obrázek č. 3 Srdce obrázek č. 4 Jazyk – obrázek č. 5
1)Doplň chybějící text. Hovězí ……………. mají vysoký obsah…… hodnotných látek a jsou proto poměrně ceněnou ………………... Na druhé straně v sobě zadržují nebezpečné, například …………………………………, protože mnohé z nich fungují jako …………. Čím je zvíře ………., tím více jich obsahuje. Zvířata z ……………………... hospodářství mohou mít obsah těchto látek výrazně …………... Největším nebezpečím jsou hovězí …………. 2) Napiš hovězí vnitřnosti, které používáme v teplé kuchyni.
1) Doplň chybějící text. Hovězí vnitřnosti mají vysoký obsah biologicky hodnotných látek a jsou proto poměrně ceněnou potravinou. Na druhé straně v sobě zadržují nebezpečné, například rakovinotvorné látky, protože mnohé z nich fungují jako filtr. Čím je zvíře starší, tím více jich obsahuje. Zvířata z ekologických hospodářství mohou mít obsah těchto látek výrazně nižší. Největším nebezpečím jsou hovězí játra. 2) Napiš hovězí vnitřnosti, které používáme v teplé kuchyni. Jazyk, srdce, ledvinky, držky, plíce, býčí žlázy, vemínko;
gastronomie-recepty.studentske.cz/2010/03/hovezi-veprove-teleci- vnitrnosti.html Obrázky č. 1 až t%C5%99nosti&hl=cs&rlz=1T4ADFA_csCZ483CZ488&tbm=isch&tbo=u&sou rce=univ&sa=X&ei=XKovUa6CHorm4QS3w4Bw&ved=0CC4QsAQ&biw=136 6&bih=540 -Stahování obrázků dne