Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_T e.1.14 Technologické procesy - mělnění a krájení Vytvořeno: Ověřeno: Třída: PV1
Obecné základy potravinářské technologie Vzdělávací oblast:Základy technologie Předmět:Technologie Ročník:1. ročník Autor:Mgr. Sedláčková Pavla Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky: učebnice, názorné pomůcky Klíčová slova:nože, kuty, kráječe, mlýnky,… Anotace: tento učební materiál je určen pro žáky oboru potravinářská výroba, v předmětu technologie.
Při této operaci se větší část suroviny mechanickými zásahy dělí na menší části. Jedním z nejednodušších úkonů je ruční krájení nožem. Používá se u citlivějších plodů v konzervárenství – broskve, nebo při dělení – bourání masa.
Kromě krájení nožem se používá řezání pilou, sekání sekáčky – obojí při bourání masa JUT (jatečně upravených těl). Různá strojní zařízení se používají při dělení na drobnější části – krouhání zelí, řezání cukrovky. Kostkovačky – krájení zeleniny na kostky Krájení brambor na lupínky, hranolky,…
Strouhání brambor ve škrobárnách na třenku – získávání škrobu. Řezání a mělnění masa při výrobě masových produktů – kutr, řezačka. Mletí obilí – mlecí stolice. Drcení olejnatých semen.
1. Zmenšení velikosti. 2. Mechanické poškození –tkáně a buněk – další možnosti ve výrobě.
Kráječe a kutry
1. Jaký je nejjednodušší nástroj krájení? Nůž. 2. Jaké jiné zařízení znáš pro mělnění a krájení? Kutry, řezačky, mlýnky, struhadla, pily,… 3. Uveď význam mělnění a dělení. Zmenšení velikosti, mechanické poškození buněk a tkání.
Použité zdroje ALTERA J., ALTEROVÁ, L., Technologie potravinář, nakladatelství Svoboda servis, Praha, 2005, ISBN 8O a-prodejny-stroje-pro-zpracovani Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.