Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.1026 Autor: Blanka Štrublová Zpracováno: 26.12.2012 Ročník (obor): 3.CU 29-54-H/01 Cukrář Tematická oblast: Restaurační moučníky Předmět: Technologie Anotace: Výukový materiál slouží k upevnění výrobních postupů pečených moučníků – ostatní výrobky. Šablona číslo materiálu: III/2-25 III/2-25-9
Pečené moučníky 3. Ostatní výrobky Author: Aravis http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dreik%C3%B6nigskuchen.jpg Ostatní výrobky
Dukátové buchtičky Výrobní postup z kynutého těsta rozválíme prameny asi 2 cm silné nakrájí stejné dílky a klademe na vymazaný plech jednotlivé kousky mezi sebou mastíme po naplnění celého plechu pomastíme povrch a necháme kynout poté vkládáme do vyhřáté trouby a upečeme upečené klademe na dezertní talíř (4 – 5 ks / porce) a přelijeme horkým vanilkovým krémem
Jablka v županu Výrobní postp listové těsto vyválíme na tloušťku 2 mm rozkrájíme na čtverečky 8 x 8 cm do středu položíme oloupané menší jablko zbavené jádřince otvor po jádřinci vyplníme marmeládou, rozinkami a povrch posypeme skořicí jablka zabalíme – vždy dva protilehlé rohy potřeme žloutky a na povrch přilepíme malé kolečko celé potřeme vejci a pečeme v mírně vyhřáté troubě, aby se jablka propekla před podáváním posypeme moučkovým cukrem
Bublanina je především sezónní moučník (třešně, višně) můžeme však připravovat i z kompotovaného ovoce Výrobní postup vyrábíme z lehké šlehané hmoty s tukem nebo z třené hmoty připravenou hmotu nalijeme na vymazaný pekáč (2cm) povrch poklademe ovocem (třešně, višně, rybíz) a pečeme ve středně teplé peci po upečení posypeme vanilinovým cukrem a krájíme na kostky (podléváme ovocným sirupem)
Author: Chmee2 http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bublanina.jpg
Solnohradské noky z lehké šlehané smetany Výrobní postup ze šlehané hmoty žloutky, bílky, krupicový cukr a hladkou mouku zpracujme v lehkou šlehanou hmotu na dno pekáče vlije mléko a necháme zavařit poté k mléku přimícháme lehkou šlehanou hmotu a v mírné peci upečeme z hotového piškotu vykrajujeme noky, které podáváme na dezertním talíři sypeme moučkovým cukrem, popř. přeléváme vanilkovým krémem nebo vinnou pěnou.
LITÝ PERNÍK Výrobní postup připravujeme smícháním sypké směsi (hmoty) a předepsaného množství vody, oleje (jiný tuk) dávkuje do připravených forem (vymazané, vysypané moukou) a pečeme při 200°C po upečení můžeme plnit marmeládou, džemem, povrch upravovat různými polevami
zápis Pečené moučníky - ostatní výrobky Výrobky: Dukátové buchtičky Jablka v županu Bublanina Solnohradské noky z lehké šlehané smetany Litý perník
Použité zdroje http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dreik%C3%B6nigs kuchen.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bublanina.jpg Cukrářská výroba III. Praha: Informatorium, 2001. ISBN 80-86073-87-4.