Určení cenové úrovně roku 2009 - EEX Roční produkty – BaseLoad a PeakLoad CAL 09 a za období obchodování 1. 10. 2007 až 30. 9. 2008 přepočtené z € na Kč.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DLOUHODOBÉ KONTRAKTY PRO VELKÉ ZÁKAZNÍKY Společný seminář SVSE a Skupiny ČEZ 15. května 2008 Praha ČEZ Prodej, s.r.o. generální ředitel ČEZ Prodej, s.r.o.
Advertisements

Vliv ocenění vytvořených výkonů na měření zisku
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Prezentace pro AEM Ing. Pavel Maxa 23. Leden 2008
SOUČASNÁ OBCHODNÍ NABÍDKA Martin Polák senior specialista prodeje ZP, ČEZ Prodej, s.r.o. Praha, 3. června 2010.
ZÁKLADY EKONOMETRIE 10 cvičení Cobb-Douglas PF
Příklady teorie všeobecné rovnováhy
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Mzdové výpočty II. Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Studijní obor: Sociální činnost
Změny v pravidlech trhu s elektřinou
ERM II a cenová stabilita Zkušenosti (úspěšného) Slovinska a (neúspěšné) Litvy Michal Pazour Technologické centrum AV ČR Příspěvek byl vypracován v rámci.
10. září 2008 Situace na evropském trhu s elektrickou energií David Kučera Generální sekretář Energetické burzy Praha.
nedokončená výroba a polotovary výrobky zvířata zboží
Pravidla trhu s elektřinou – novela vyhlášky
Představení společnosti Od roku 2005 se skokově zvyšuje spotřeba i ceny elektřiny a zemního plynu v České republice a v široké veřejnosti panuje názor,
Hromadná kampaň (např.DUHA, aukce) Kontinuální obchodování
TECHNOLOGICKÁ STRUKTURA, JEJÍ PARAMETRY A ZNÁZORNĚNÍ
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
Řízení spotřeby Pavel Šolc Sekce Strategie Seminář AEM
Jakou máme spotřebu elektrické energie? (zadání projektu)
Mikroekonomie I Chování firmy v modelu dokonalé konkurence
Mikroekonomie I Trh práce a mzdová sazba
Mikroekonomie I Úvod do studia ekonomické teorie
Petr Musil Blok č. 4 – SR a LR rovnováha ekonomiky
Seminář AEM – SVSE CENY REGULOVANÝCH SLUŽEB V R Předběžné ceny regulovaných činností v elektroenergetice v roce 2009 EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu.
Pravidla pro organizování trhu s plynem
Ceny a tarify v odvětví elektroenergetiky v roce 2009
Odvození nabídkové křivky
1 Optimalizace nákupu elektřiny pro oprávněného zákazníka.
Pravidla trhu s elektřinou změny pro rok 2008 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad.
 2011  Ministerstvo průmyslu a obchodu III. Fáze EU-ETS Pavel Gebauer © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ochrona praw autorskich © sierpień PLÁN MARKETINGU A SPOLUPRÁCE - základy.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Struktura Tradingu v ČEZ
Didaktický rozbor vybraných okruhů učiva Kurz DEP 507.
Ceny energií a jejich očekávaný vývoj
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Jaroslav Kašpar odbor kontrakty
1 Teplo a bydlení v České republice Pavel Kaufmann.
Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
SIS - Supermarket Informační Systém 1 Supermarket Informační Systém Komplexní řešení toků zboží v supermarketu.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Zkušenosti z otevřeného trhu z pohledu ERÚ - novelizace vyhlášky 373 Stanislav Trávníček AEM.
Kurzy eura v roce 2009 k prvnímu dni v měsíci zaokrouhlené na celé Kč Kč28.
PRODEJ PROSTŘEDNICTVÍM BURZY Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky z pohledu dominantního výrobce Seminář Praha Luděk Horn, ředitel sekce.
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
Ceny elektřiny a souvisejících služeb v roce 2008
VÝPOČTY O PRACOVNÍCÍCH
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1284Ročník: 2. a 3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Výpočty o majetku Téma: Průměrné ceny zásob - VAP.
Kalkulace - učitel.
Seminář AEM, , Praha Prodej zemního plynu Ing. Jaroslav Horych, ředitel prodeje VEMEX s.r.o.
#KonecLevnePrace. 1. Jaká je aktuální situace ve mzdách? 2. Co nám říká ekonomika? 3. Jaký požadujeme růst mezd pro rok 2017? 4. Naše další požadavky?
EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy 1 Ceny a tarify v odvětví elektroenergetiky v roce 2013 Závěrečný koordinační seminář EGÚ.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Odpisy a výrobní kapacita
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Statistika 2.cvičení
Úroky Jsou cenou půjčených peněz Jistina je půjčená částka
Časová disagregace emisí
Transkript prezentace:

Určení cenové úrovně roku EEX Roční produkty – BaseLoad a PeakLoad CAL 09 a za období obchodování až přepočtené z € na Kč pomocí denních kurzů Kč/€ Čtvrtletní a měsíční produkty –Krátkodobé produkty 2009 ovlivněny spekulativními nákupy ročních produktů a vykazují nestandardní tendence –obchodování s nimi není uzavřeno –ceny na rok 2009 odvozeny pomocí relativních poměrů cen čtvrtletních a měsíčních produktů futures vůči ročním produktům (BASE A PEAK) z minulých let Silová elektřina I

Silová elektřina II Čtvrtletní a měsíční produkty –stanovení poměrů vážených průměrů cen za co nejdelší období obchodování produktů společně

Čtvrtletní a měsíční produkty – příklady poměrů mezi produkty – poměry stanoveny za tj. za uzavřené roky (kromě měsíců roku 2008), pro další úpravy použity průměry za tato období Silová elektřina III Relativních poměry Base Load měsíčních produktů k ročním Relativní poměry Peak Load čtvrtletí ku ročním produktům

Úprava poměrů podle středních hodnot relativní střední hodnoty cen za čtvrtletí se rovnají hodnotě roku relativní střední hodnoty měsíců za dané čtvrtletí se rovnají hodnotě čtvrtletí Silová elektřina IV

Spotové ceny použita spotová křivka za rok 2007 průběh transformován 1.Vyhlazení spotové křivky pro každou hodinu použit medián ze tří hodnot stejných hodin po sobě následujících dnů (s respektováním typů dnů (všední den, svátek) kalendářní posun dnů z roku 2007 do roku Transformace křivky na úroveň roku 2009 předpoklad rovnosti středních hodnot měsíčních produktů a spotů transformace pro daný měsíc zvlášt v peak a offpeak hodinách střední hodnota spotové ceny v daném měsíci=střední hodnotě měsíčního produktu Silová elektřina V

Silová elektřina VI Hodiny roku Cena

Silová elektřina VII takto stanovené ceny CAL, Q, M a spotu jsou nasazeny na diagramy spotřeby + optimalizace na dokupy, překupy a odchylky předběžné výsledky - výrazné zvýšení ceny silové elektřiny nutno zohlednit již nakoupená množství mimo standardní produkty Výsledek použit pro stanovení ceny silové elektřiny na ztráty ověření nárůstů ceny pro dodavatele poslední instance úprava (strmosti) křivky ocenění odchylek