 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekosystémy v ČR.
Advertisements

Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE ZVĚTRÁVÁNÍ
Chráněné oblasti ve Středočeském kraji
Karlovarská vrchovina okres Karlovy Vary
Národní parky v ČR Lenka hajzlerová.
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Písemka č. II  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a b c  6 x 50 sekund opisování 
charakteristika krajiny
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Typy krajiny.
Činnost vody.
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ V ČESKÉ REPUBLICE
Co se ti vybaví pod pojmem krajina?. Krajina o Krajina je to, co vidíme kolem sebe… o Krajina je část zemského povrchu, který se liší od svého okolí…
Chráněná území na Vysočině
Zakládání chráněných území v praxi Petr Macek CHTP
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Vytvoření a pilotní ověření systému školení v obecných a odborných kompetencí dobrovolníků při akcích pro veřejnost, CZ.1.07/3.1.00/ Sportovní akce.
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
Chráněná území České republiky
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Příroda Benešovska.
Hospodářská úprava lesa Legislativa Podle možností hospodářského využití jsou pozemky určené k plnění funkcí lesa zařazeny do kategorií: Les ochranný Les.
PEDOSFÉRA.
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Ochrana přírody ČR.
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm Ing. Jolana Juřicová Modernizace výuky odborných předmětů Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.08/
CHKO Český kras.
Geologie ČR (geologické jednotky)
Olomoucký kraj přírodní poměry
Chráněná krajinná oblast Kokořínsko
Přírodní památka Čertova kazatelna
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Česká republika Ochrana přírody a krajiny
Fyziogeografická sféra
STŘEDOČESKÝ KRAJ ZEMĚPIS STŘEDOČESKÝ KRAJ 9. ročník.
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Moravskoslezské Beskydy
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
ČESKO a jeho krajina.
CHKO Jeseníky.
CHKO BROUMOVSKO Smírčí kříž Radek DRLIČKA, V. Zk, Brno 2004.
Ochrana přírody - legislativa Martina Sobotková, B 775 Konzultační hodiny: dle dohody Katedra hydromeliorací a krajinného.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Ochrana životního prostředí a ochrana přírody v ČR Tematická oblast:Ekologie.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Ochrana přírody v České republice ochrana vod ochrana ovzduší ochrana rostlin.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_CHKO+NP.
Středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technicko-ekonomických studijních programů Registrační číslo CZ.1.07/2.2.00/ Tento.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.Lenka.
Ochrana ŽP v ČR Ekologie – oikos a logos, nauka o místě kde přebýváme Systematická ochrana ŽP u nás začíná už kolem 12- století 1838 – první rezervace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_06 TEMA:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Příroda v okolí Velkého Meziříčí Zpracovala: Lenka Kohoutová.
- měly by být vyhlašovány primárně pro ochranu menších území, v nichž jde o ochranu vzácného a regionálně významného stanoviště (např. rašeliniště), případně.
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
PŘÍRODNÍ REZERVACE NA ÚZEMÍ SLOVÁCKA
Pedosféra.
SEMINÁŘ CVIČITELŮ na ČEŘÍNKU říjen 2010.
17 ZÁKON O OCHRANĚ PŘÍRODY A KRAJINY
REVITALIZACE Národní přírodní rezervace BOŽÍDARSKÉ RAŠELINIŠTĚ
Krajina České republiky
Biota ČR - Prezentace s výkladem
Krajina – vymezení pojmu, typy krajin
VY_32_INOVACE_Vac_III_06 Ochrana přírody a krajiny
Ochrana přírody a krajiny
CHŘIBY.
Právní režim ochrany přírody a krajiny
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Transkript prezentace:

 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´ - 16° 13´ E Nadmořská výška m (Devět skal) Vyhlášení výnosem MK ČSR č.j. 8908/1970 Zvláštní ochrana 49 maloplošných zvlášť chráněných území Celková rozloha MCHÚ 1555 ha.

Skalní útvary  Jedním z typických krajinných prvků oblasti jsou roztroušené skalní útvary na hřebenech Žďárských vrchů.Vznikly vypreparováním z okolních méně odolných hornin procesy mrazového zvětrávání ve starších čtvrtohorách a vesměs jsou tvořeny ortorulami a migmatity. Skalní útvary s charakteristickými geomorfologickými tvary, i s okolními balvanitými sutěmi a jejich vegetačními pokryvy, jsou chráněny jako přírodní památky, dokladující vývoj horninového prostředí se specifickými stanovištními podmínkami pro živé organismy.Vrcholným stádiem vývoje přírodních společenstev v našich podmínkách je les

Devět skal, 836 m n.m.

Čtyři palice

Les  Druhová skladba lesů Žďárských vrchů byla silně antropicky pozměněna ve prospěch smrku a jen fragmentárně se zachovaly přírodní porosty jedlobučin, z nichž nejznámější je národní přírodní rezervace Žákova hora.Na zachování přírodě blízké skladby lesa je vázán výskyt charakteristických druhů rostlin i živočichů, ve smrkových monokulturách mizejících, les plní lépe své ekologické funkce a je i odolnější vůči působení nepříznivých vlivů, včetně imisí

Naučná stezka na Žákově hoře

V obecním lese, mezi Ubušínkem a Sulkovcem

Louky  Louky jsou kulturním, zemědělským obhospodařováním území vytvořeným prvkem oblasti. Přesto jsou v mnoha ohledech významnou a charakteristickou krajinotvornou složkou, hrající důležitou roli v biologii oblasti. Nejvýznamnější z nich jsou relativně nejméně pozměněná společenstva rašelinných a mokřadních luk, s bohatstvím genofondu chráněných a na bytí ohrožených rostlinných i živočišných druhů.

Louka v Jimramovských Pasekách

Vodní toky  Žd'árské vrchy jsou vodohospodářsky významnou pramennou oblastí. Horní povodí Svratky bylo zařazeno do mezinárodního projektu IUCN/WWF No. 692/14-1/, v jehož rámci je rozvíjena strategie ochrany a tvorby kulturní krajiny této oblasti. Potoční a říční nivy se zachovanými přrozeně meandrujícími vodními toky s břehovými porosty vrbin a olšin, lemované vlhkomilnými travními společenstvy tvoří v krajině biokoridory systému ekologické stability území.

Svratka ve Víru

Rašeliniště  K nejvýznamnějším, člověkem nejméně dotčeným přírodním společenstvům oblasti patří rašeliniště. V okolí Velkého Dářka jsou vytvořena nejrozsáhlejší rašeliniště Českomoravské vrchoviny, dosahující mocnosti rašelinných vrstev až 8,6 m. Rašeliniště typu přechodového vrchoviště zde vznikla ukládáním odumřelého rostlinného materiálu v ploché sníženině s nepropustným jílovitým podložím za klimaticky vhodných podmínek doby poledové.

Rašeliniště u Velkého Dářka