Organizace výuky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

Význam genderové optimalizace rozvoje lidských zdrojů Genderový audit v návaznosti na personální audit Reg.č.: CZ.1.04/3.4.04/
Rozpoznání motivačního ladění a motivační profil jednotlivce
Řízení lidských zdrojů -1
Řízení lidských zdrojů
Personální řízení a jeho úloha v podniku
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Charakteristika řízení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Strategie personálně-poradenské společnosti La Brava
Základy managementu Řízení lidí Ing. Ivana Pražanová
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Historické etapy vývoje managementu
Postavení a úkoly manažera v oblasti řízení lidských zdrojů podniku
Řídící struktury v organizaci
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
LIDSKÉ ZDROJE A KVALITA Národní konference kvality ve veřejné správě Simeona Zikmundová Brno
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Podnikatelský institut PYRAMIDA s.r.o.
Vykonavatelé ŘLZ v organizaci
4. Motivace 4.1 motivační koncepce 4.2 ovlivňování 4.3 dokumentace
Podniková ekonomika Personální činnost.
Vedení lidí – personalistika v podnicích poskytující služby.
Člověk v organizaci PhDr. Dana Bernardová, Ph.D.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Řízení lidských zdrojů v mezinárodním prostředí Seminář pro studenty VŠE listopad 2003 Alena Olšarová, HR & Development Manager.
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Národní konference kvality ve veřejné správě
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Definice managementu.
Organizace výuky.
Personální plánování.
Dobré odpoledne.
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Moderní personalistika Úvod
Moderní personalistika I. BLOK
HR MANAGEMENT VE VYSOKÉM ŠKOLSTVÍ PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ NA MU
1 Týmová práce TYMP 2/ C5 Styly vedení lidí. Odlišnosti vedení v jednotlivých fázích vývoje. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Systém řízení lidských zdrojů
VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1133Ročník:2. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Personální činnosti Téma:
Metody personální práce 1. setkání 1. Základní informace Vyučující: Mgr. et. Bc. Ludvík Ducháček Mgr. et. Mgr.
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.
Přednáška č.1 Školský management Mgr. Jana Kratochvílová.
H u m a n r e s o u r c e s OD a implikace do oblasti HR - řízení lidských zdrojů Michaela Vojtková.
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Personální plán pro podnikatelský plán
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Management v NO Význam pojmu management: řízení (označení funkce) řídící pracovníci vědní disciplína, předmět studia.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Sociální systém hospodářské organizace Charakteristika sociálního systému hospodářské organizace.
Katedra Řízení Podniku Řízení Lidských Zdrojů Ing. Miloš Krejčí
ŠKODA AUTO VYSOKÁ ŠKOLA, O.P.S.
Vytváření pracovních míst – jejich analýza a popis
Didaktické prostředky
Osobní management – modul č.4
Metody personální práce
Doporučená literatura k předmětu Personální management
Místo lidských zdrojů ve znalostní ekonomice
Transkript prezentace:

Organizace výuky

Základní informace Vyučující: Termíny výuky: Základní požadavky: Mgr. et. Bc. Ludvík Ducháček (ludvik.duchacek@inc.cz) Mgr. et. Mgr. Ladislav Koubek (ladosek@seznam.cz) Termíny výuky: 4. 10., 18. 10. , 1. 11., 15. 11. , 29. 11., 13. 12. Základní požadavky: pravidelná četba literatury složení dvou testů v průběhu výuky napsání případové studie: 3 členné týmy

Informační zdroje ARMSTRONG, M.: Řízení lidských zdrojů. Praha, Grada 2002. BEDRNOVÁ, E., NOVÝ, I. a kol.: Psychologie a sociologie řízení. Praha, Management Press 2002 HRONÍK F., Jak se nespálit při výběru zaměstnanců, Brno, Computer Press 1999 LUKÁŠOVÁ, R.: Organizační kultura. Praha, Grada, 2004. NAKONEČNÝ, M.: Motivace pracovního jednání a její řízení. Praha, Management Press, 1992. KOUBEK, J.: Řízení lidských zdrojů - Základy moderní personalistiky, Praha, Management Press 2001. KOPČAJ, A.: Řízení proudu změn. Ostrava, Kopčaj-Silma 1999. Studijní texty na: http://www.fss.muni.cz/~kos

Osnova kurzu 1. setkání: Uvedení do personální práce. Strategické řízení lidských zdrojů. 2. setkání: Jak organizace fungují a chování lidí v nich. Motivace pracovního jednání. Kultura organizace. 3. setkání: Zaměstnanecký vztah jako psychologický a právní problém. Vytváření organizace a organizační rozvoj. 4. setkání: Plánování HR – tvorba pracovních míst a rolí. Získávání a výběr pracovníků. 5. setkání: Rozvoj HR (osobností rozvoj, vzdělávání, řízení znalostí). 6. setkání: Systémy odměňování a hodnocení. Komunikace a zaměstnanecké vztahy.

Úvod do předmětu Metody personální práce

Základní zdroje organizace Materiální Finanční Informační Lidské

Personální práce definice: přístup organizace k vedení a řízení lidí zajišťuje vše co se týká člověka v pracovním procesu jádro – nejdůležitější oblast řízení organizace další blízké koncepty: personální řízení – řízení v užším smyslu řízení lidských zdrojů – moderní koncepce řízení lidí

Multidisciplinarita v personální práci Psychologie (interpersonální vztahy, diagnostika, trénink interpersonálních dovedností) Právo (bezpečnost práce, vztahy mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem) Ergonomie (zajištění optimálního pracovního prostředí) Ekonomie (cena lidských zdrojů) Pedagogika (metodika vzdělávání) Jaké disciplíny jsou při personální práci potřebné ?? Jaké konkrétní příklady vás napadají ? .

Co je předmětem personální práce z hlediska psychologie ? optimalizace fungování sociálních organizací struktura a její rozvoj dynamika (vztahy) a chování problém: vzájemná potřeba X odlišnost zájmů jednotlivce a organizace cíl: pokusit se o dosažení rovnováhy Jaký její zájmy mají organizace a jaké jejich členové ?

Konkrétní úkoly personální práce Příklady: vybrat, co nejlepší pracovníky do organizace vytvářet příjemné prostředí na pracovišti docílit, aby pracovníci co nejlépe pracovali zajistit, aby týmy pracovníků efektivně spolupracovali

Přínosy personální práce pro organizaci (Koubek,J.) zvyšování produktivity práce minimalizace absence a fluktuace eliminace ztrátových časů propojování a koordinování jednotlivých pracovních míst zavádění a monitorování programů ochrany zdraví bezpečnosti práce zvyšování hodnoty pracovníků vzděláváním a rozvojem podněcování zvláště aktivních pracovníků Proč je vlastně personální práce užitečná ?

Přínosy pro pracovníka pocit patření (identity) blízké interpersonální vztahy pocit kompetence – self-efficasy osobnostní rozvoj: schopnosti, dovednosti uspokojování potřeb na různých úrovních

Definice základních pojmů

Schéma pracovní činnosti pracovník práce pracovní výkon

Práce z hlediska psychologie Charakteristika: vědomá a opakovaná činnost konaná za účelem uspokojování potřeb Vliv a význam práce: role spojené s prací – součást self (identita) vliv na sebe-pojetí místo v hodnotové hierarchii a motivační struktuře - připomenout vazby na sociální psychologii

Pracovní výkon množství práce připadající na určité časové období základní determinanty: prostředí (technicko-organizační podmínky) osobnost (schopnosti, znalosti…) měřitelnost - normy U kterých profesí se pracovní výkon měří obtížně a u kterých snadno ?

Pracovní místo nejmenší jednotka org. struktury souhrn pracovních úkolů, pravomocí odpovědností požadované kvalifikace a pracovních podmínek popis pracovního místa

Organizace Znaky organizace podle Scheina (1969) racionální koordinace společný cíl dělba práce a funkcí hierarchie autority a odpovědnosti Může existovat organizace (ve smyslu firma, společnost) bez hierarchie ?

Personální politika a strategie Personální strategie determinována celkovou strategií organizace dlouhodobé, obecné a komplexně pojaté cíle způsoby dosažení cílů Personální politika determinována personální strategií A. systém relativně stabilních zásah uplatňovaných při rozhodování v oblasti HR B. koncepční řešení určité oblasti

Personální činnost výkonná část personální práce administrativně-správní koncepční analytické a metodické činnosti např. hodnocení, odměňování, vzdělávání pracovníků, řízení pracovního výkonu, personální plánování…

Zdroje Dvořáčková, Z., a kol.: Slovník pojmů k řízení lidských zdrojů. Praha, Nakladatelství C. H. Beck 2004. KOUBEK, J.: Řízení lidských zdrojů - Základy moderní personalistiky, Praha, Management Press 2001. SCHEIN, E. H.: Psychologie organizace, Praha, Orbis 1969.

Koncepce řízení lidských zdrojů

Vývoj přístupů k personální práci 1.personální administrativa administrativní služba - získání, uchování a správa dokumentů pasivní přístup 2.personální řízení (před 1. sv.) reflexe významnosti lidských zdrojů - aktivnost operativní a vnitro-organizační charakter 3.řízení lidských zdrojů (poč. 50. a 60. lét)

ŘLZ – základní charakteristika strategický přístup integrovanost – komplexnost lidské zdroje – aktivum, konkurenční výhoda význam loajality a oddanosti (identita) unitarismus – stejné zájmy personální práce – každodennost všech vedoucích pracovníků

Základní cíle v oblasti HRM zabezpečení a rozvoj pracovníků jejich motivace zvyšování jejich výkonnosti kvalitní mezilidské vztahy

Přístupy k HRM (Storey 1989) Tvrdý Kvantitativní Ekonomický Racionální Hlavní cíl: dostat z lidí co nejvíce př. teorie intelektuálního kapitálu Měkký Kvalitativní Psychologický Emociální Hlavní cíl: získat si lidi př. teorie Human Relation Zeptat se studentů: Jak by to mělo být v praxi ? Který přístup převažuje a proč ? Jaké jsou důsledky ? Připojit svoje zkušenosti.

Modely HRM – model shody řídit LZ v souladu se strategií cyklus LZ Odměňování Výběr Řízení pracovního výkonu Pracovní výkon Rozvoj

Harwardský systém: Beer (1984) větší odpovědnost a zapojení liniových manažerů úkol personálního útvaru – formulovat politiku Doporučované oblasti politiky Výsledky LZ Dlouhodobé důsledky

Další přístupy k HRM D. Guest J. Sisson 4 cíle politiky (strategické integrace, vysoká míra oddanosti, vysoká kvalita, flexibilita) hnací síla ŘLZ – hledat konkurenční výhodu J. Sisson integrace oblastí personálních politik odpovědní – specializovaní manažeři těžiště vztahy manažer – pracovník tlak na oddanost a projevy iniciativy

Kritika HRM nedostatky v teorii – rozpory, nekonkrétnost, tendence k simplifikacím pouze rétorika - rozdíly mezi proklamacemi a realizací přílišná ambicióznost ? zavedení HRM X situace v organizaci manipulativní charakter Měl bych najít nějaké příklady