Studentská dobrovolnická praxe Chráněné bydlení sv. Michaela pro lidi s mentálním postižením a autismem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Osoby s handicapem Mgr. Terezie Pemová.
Zákon o sociálních službách
Azylové domy v Rakousku • 30 azylů pro ženy, které se staly obětí násilí a jejich děti • První azyl z roku 1978 ve Vídni • Nezávislé NGOs (neziskové organizace)
Strukturované učení PROJEKT EU
Alžběta Brožová Barbora Šimková Lenka Krejcárková.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Role asistenta v Montessori pedagogice
CENTRUM SOCIÁLNÍ REHABILITACE Diakonie Dubá. Kdo jsme? jsme pobytové zařízení pro lidi se zdravotním postižením se sídlem v Dubé (okres Česká Lípa) provozovatelem.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Přínos dobrovolnického programu pro onkologické pacienty
Farní charita Prachatice
Eva Brožová Alexandra Bečvářová
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace DOMOV PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM ZAŠOVÁ.
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP
Postřehy ze studijního pobytu, aneb Fulda 2004 (Socrates Erasmus)
Komunikace mezi generacemi
Poruchy autistického spektra (PAS) Pervazivní vývojové poruchy
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
KOMUNIKACE S KLIENTEM MENTÁLNĚ RETARDOVANÝM
Dětský domov (tedy nikoli dětský domov se školou) a základní škola pod jednou střechou Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. Ondřej Vala.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
Pavel Slouka.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Profesní příprava a možnosti zaměstnávání osob s MP Vyhláška č.13 ze dne o středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři. Podmínky přijetí.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
Základy speciální pedagogiky Logopedie 1
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
Průvodcovské a předčitatelské služby. jsou terénní nebo amb. služby poskytované osobám, jejichž schopnosti jsou sníženy z důvodu věku nebo zdravotního.
Sdružení Práh Vzniklo v roce 1999 prostřednictvím projektu Matra II – holandského ministerstva zahraničí V roce 2000 členem sdružení se stává Psychiatrická.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Domov seniorů T.G.M. Beroun Poskytování sociálních služeb Příspěvková organizace Pod Studánkou Beroun Zpracoval: Marek Paclt.
Na Liščině 2 Ostrava - Hrušov ÚMOb Slezská Ostrava odbor sociálních věcí oddělení sociálních služeb.
Transformace sociálních služeb z pohledu obce Jméno: Mgr. Alena Krušinová Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
 Poslání sociální služby Chráněné bydlení VH, p.s.s.  Cíle služby  Cílová skupina uživatelů  Objekty Chráněného bydlení VH, p.s.s.  Poslání sociální.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_43_Člověk a společnost.
Koordinační skupina OZP Vít Kaška. Seznam členů Agentura Naděje Agentura Osmý den, o. p. s. Agentura osobní asistenční služby o. s. Asociace vozíčkářů.
Cestou proměny 1. března 2011 Hradec Králové Individuální projekt odboru sociálních služeb a sociálního začleňování "Podpora transformace sociálních služeb"
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
REHABILITAČNÍ DÍLNA - PŘÍPRAVA NA PRÁCI. C ÍLOVÁ SKUPINA Služba je určena osobám s mentálním postižením, které mají vážný zájem o začlenění do pracovního.
Tereza Pulkrtová.  je třeba zorganizovat, propagovat a osobně se zúčastnit nejméně dvou exkurzí?
Osobní asistence. osobní pomoc osobám se zdravotním postižením zahrnuje služby, které zmírňují důsledky postižení pro jedince při všech jeho činnostech.
MENTÁLNÍ RETARDACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Diakonie Církve bratrské celocírkevní sbírka 2016.
ZŠ Třebíč ŠKOLA OTEVŘENÝCH DVEŘÍ CHCEME ŽÍT S VÁMI ŠKOLA OTEVŘENÝCH
SENIOR WORK Eva Smejkalová.
Ústav vs. Komunitní služba
Sociálně terapeutické dílny
Základní škola a Praktická škola, Jičín
Domov sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni Oblastní Charita Brno.
Pedie Co mají společné?.
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Chráněné bydlení Luhačovice Mlýnská Luhačovice
Ústav vs. Komunitní služba
METODICKÝ A SUPERVIZNÍ SEMINÁŘ K PRAXI IV.
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Studentská dobrovolnická praxe Chráněné bydlení sv. Michaela pro lidi s mentálním postižením a autismem

Chráněné bydlení obecně Instituce, která umožňuje lidem s mentálním, tělesným nebo psychickým postižením žít s pomocí asistentů ve svém domově, podle svých potřeb a zájmů Instituce, která umožňuje lidem s mentálním, tělesným nebo psychickým postižením žít s pomocí asistentů ve svém domově, podle svých potřeb a zájmů Cílem- podpora samostatnosti Cílem- podpora samostatnosti Náhrada za ústavní sociální péči Náhrada za ústavní sociální péči Každý má svého asistenta Každý má svého asistenta

Chráněné bydlení sv. Michaela pro lidi s mentálním postižením a autismem Oblastní charita Brno Oblastní charita Brno Pro dospělé lidi Pro dospělé lidi Cílem- integrace klienta do okolního světa Cílem- integrace klienta do okolního světa Květen první chráněný obecní byt → Lesná Květen první chráněný obecní byt → Lesná Říjen chráněné bydlení ve dvoupodlažní vile → Pisárky Říjen chráněné bydlení ve dvoupodlažní vile → Pisárky dům na Gorkého ulici dům na Gorkého ulici

Dům na Gorkého ulici 4 patra 4 patra Zahrada, bezbariérový přístup, společenská místnost Zahrada, bezbariérový přístup, společenská místnost Nyní zde bydlí 33 klientů Nyní zde bydlí 33 klientů 1 klient = 1 kmenový asistent 1 klient = 1 kmenový asistent Kanisterapie Kanisterapie

Stručně o autismu Porucha dětského mentálního vývoje; dítě nerozumí tomu, co vidí, slyší prožívá Porucha dětského mentálního vývoje; dítě nerozumí tomu, co vidí, slyší prožívá => neschopnost navázat kontakt s ostatními => neschopnost navázat kontakt s ostatními neschopnost uvědomit si reálné nebezpečí neschopnost uvědomit si reálné nebezpečí odmítání změny v navyklé rutině odmítání změny v navyklé rutině obtíže při komunikaci obtíže při komunikaci odmítání tělesného kontaktu odmítání tělesného kontaktu celková uzavřenost a samotářství celková uzavřenost a samotářství

Často je spojené s: epilepsií Často je spojené s: epilepsií omezeným viděním omezeným viděním poruchami sluchu poruchami sluchu dysfunkcí spánkového laloku dysfunkcí spánkového laloku sebezraňováním sebezraňováním

Osobní zkušenost- 4.patro 5 autistů 5 autistů Asistenti- vždy po dvou, 24 hodin denně Asistenti- vždy po dvou, 24 hodin denně starost o dodržování plánů, příprava starost o dodržování plánů, příprava jídla, osobní hygiena klientů, jídla, osobní hygiena klientů, pořádání akcí… pořádání akcí… Kanisterapie Kanisterapie

Můj klient Po DMO Po DMO Špatné vidění Špatné vidění Schopen menších manuálních prací Schopen menších manuálních prací Příliš nekomunikuje Příliš nekomunikuje

Příchod do chráněného bydlení v 16 hodin Příchod do chráněného bydlení v 16 hodin Splnění povinností na daný den ( úklid pokoje, nákup, vysávání…) Splnění povinností na daný den ( úklid pokoje, nákup, vysávání…) Vlastní iniciativa ( schopnost vymýšlet nové činnosti, aktivity dle možností a zájmů klienta) Vlastní iniciativa ( schopnost vymýšlet nové činnosti, aktivity dle možností a zájmů klienta) Večeře Večeře Možnost pomoct klientovi s osobní hygienou, předčítání knížky na dobrou noc Možnost pomoct klientovi s osobní hygienou, předčítání knížky na dobrou noc

Co mi tato práce dala Prohloubení znalostí o autismu Prohloubení znalostí o autismu Možnost zkoušet nové techniky, činnosti…a tím zkvalitňovat volný čas klienta Možnost zkoušet nové techniky, činnosti…a tím zkvalitňovat volný čas klienta Ukázala mi více možností komunikace a pocitu porozumění Ukázala mi více možností komunikace a pocitu porozumění Nové přátelé Nové přátelé

Komu bych tuto praxi doporučila Těm, kteří se chtějí naučit pracovat s lidmi postiženými autismem Těm, kteří se chtějí naučit pracovat s lidmi postiženými autismem Chtějí plnohodnotně využít svého kreativního myšlení nebo ho chtějí rozvinout Chtějí plnohodnotně využít svého kreativního myšlení nebo ho chtějí rozvinout Mají zájem zkusit pracovat s klienty se speciálními potřebami Mají zájem zkusit pracovat s klienty se speciálními potřebami Všem, kteří neočekávají výsledky po měsíčním snažení se Všem, kteří neočekávají výsledky po měsíčním snažení se Chtějí se naučit vařit Chtějí se naučit vařit

Jak se stát dobrovolníkem Poslat na: Poslat na: Zavolat na: Zavolat na: V případě zájmu je možné pracovat jako dobrovolník i v Pisárkách V případě zájmu je možné pracovat jako dobrovolník i v Pisárkách

Fotogalerie