Vybrané testové baterie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_2C16 P OSILOVACÍ PROGRAM PRO DNEŠNÍ ŽENY.
Advertisements

Obratnostní schopnosti
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Dědičnost ukazatelů fyzické zdatnosti
Pohybové schopnosti Vytrvalostní schopnosti Obratnostní schopnosti
Trénink atletických skoků
Komplexní testové systémy a Systémy pro Evidenci pohybové aktivity
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Hodnocení činností v Tv a sportu 1.Testováním a měřením. 2.Posuzováním. Motorický test je standardizovaný postup (zkouška), jehož obsahem je pohybová činnost.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
KOMBINAČNÍ LOGICKÉ FUNKCE
Funkční testy sportovců
MOTORICKÉ TESTY A TESTOVÉ SESTAVY
Základy měření, posuzování a testování Charakteristiky testů
Kalibrace doplňujících položek Brace testu Filip Jelínek Katedra tělesné a sportovní výchovy Západočeská univerzita v Plzni.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Hodnocení činností Tv a sportu
Seminární práce Postupy pro školní rok 2014/2015.
Kruhový trénink Michal Lehnert.
(soubory vnitřních předpokladů organismu k dané pohybové činnosti)
HODNOCENÍ ROZDÍLŮ VÝKONŮ Oddělení antropomotoriky, rekreologie a metodologie Katedra kinantropologie, humanitních věd a managementu sportu © 2010 FTVS.
PŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ
SOMATICKÝ PROFIL A SOMATOTYP CHLAPCŮ
Výkon a výkonnost Tělesná cvičení jsou základním prostředkem tělesné výchovy a sportu. Mají tři stránky : 1.strukturální- jde o fáze pohybu(cyklické,acyklické,kombinované)
Zdravotně orientovaná zdatnost, aspekty, komponenty, diagnostika
ROZVOJ POHYBOVÝCH SCHOPNOSTÍ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Miroslava Kubicová Název materiálu: Velké míče 2. část Označení materiálu:
Tělesné složení © Hlúbik Jan. Tělesné Složení 1.Problémy dnešních lidí 2.Jak ho měřit???? 3.Proč se jím zabývat ?
Testování silových schopností © Tom Vespa.
TALENT ..
© Tom Vespa. Měkota Je to soubor předpokladů provádět aktivitu: a) určitou nižší intenzitou co nejdéle b) stanovenou dobu (vzdálenost) co nejvyšší intenzitou.
Motorické schopnosti (Physical Abilities, Motorische Eigenschaften)
Fyziologické dispozice dětí, žen a seniorů pro cvičení a sport
Vybrané testové baterie
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Iveta Votápková Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Pilates.
Didaktika TV Efektivita vyučovací jednotky Libor Bouda.
Testové baterie testová sestava standardizovaná jako celek jedno skóre pevné uskupení testů nelze libovolně testy ubírat ani přidávat má obdobné vlastnosti.
Kopencová, mazúr, wojnar, vajčnerová
Centrum progresivního tréninku UK FTVS Cílem našeho centra je vytvořit komplexní centrum pro péči o sportovce ve všech stádiích sportovního života a zejména.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ.
Vytrvalostní schopnosti (endurance abilities, Ausdauerfähigkeit)
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Pedagogická diagnostika
Laboratoř tréninkové adaptace UK FTVS
Moderní trendy ve fitness s využitím tradičních i netradičních pomůcek
ČAS a POHYB /hravé činnosti s časem/
Vytrvalostní a koordinační schopnosti
Komplexní testové systémy
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
ÚVOD DO SPECIALIZACE AKTIVITY PODPORUJÍCÍ ZDRAVÍ
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Ivana Cholková Klára Korešová
Zvládnutí jednoduchých cviků s krátkou tyčí pro správné držení těla.
Vytrvalostní schopnosti
Motorické testy TEST Vědecky podložená zkouška, jejímž cílem je dosáhnutí kvantifikovatelného výsledku TESTOVÁNÍ provedení zkoušky ve smyslu procedury.
Zahraniční testové baterie
Tělesná zdatnost ve školní tělesné výchově
Pohybové schopnosti a dovednosti
Edukant jako subjekt i objekt edukace
Testy koordinačních schopností
SCHOPNOSTI MOTORICKÉ SCHOPNOSTI © Tom Vespa.
SCHOPNOSTI MOTORICKÉ SCHOPNOSTI © Tom Vespa.
Odpočívej nebo trénuj víc!!!
Vybrané testy pro diagnostiku motorických schopností
Záměr dle cvičené oblasti:
Základy statistiky.
Transkript prezentace:

Vybrané testové baterie

Testové systémy TESTOVÁ BATERIE TESTOVÝ PROFIL Složené z většího počtu (minimálně dvou) samostatných testů, předkládaných při jedné příležitosti. TESTOVÁ BATERIE Všechny testy v ní obsažené jsou standardizovány současně a výsledky jednotlivých testů se kumulují do celkového výsledku (skóre baterie) - homogenní - heterogenní TESTOVÝ PROFIL volnější seskupení testů, souhrnný výsledek se neurčuje – např. atletický profil žáka

Testové baterie Homogenní Heterogenní - podobné testy, několik testů postihujících stejnou motorickou schopnost. Testy spolu významně korelují Heterogenní - testy zjišťují různé stránky výkonnosti, více motorických schopností. Testy spolu korelují minimálně

EUROFIT test Vytvořen v rámci EU pro testování mládeže 6 – 18 let. Metodika testování publikována v roce 1988. Baterie se skládá z 9 testů motorických schopností a 3 somatických měření. Od roku 1995 se používá i upravená forma testů určená pro dospělou populaci, kterou pro České podmínky upravil Kovář. Hodnocení: Výsledky jednotlivých testů jsou v tabulkách zpracovány pomocí percentilů.

EUROFIT test

EUROFIT test somatometrie

EUROFIT test Test pro dospělou populaci obsahuje alternativní testy: chůze na 2 km výskok do výšky úklon trupu a abdukce ramenního kloubu

UNIFIT test (6 – 60) V ČR prakticky nejpoužívanější testový systém po roce 1989. Vytvořen R. Kovářem a K. Měkotou. V roce 2003 publikovány zjištěné výsledky (J. Chytráčková, Unifittest (6-60) Hodnocení: Pomocí „stenů“ které jsou testovaným přidělovány dle jednotlivých výsledků podle normových tabulek. Celkovým výsledkem je pak součet všech dosažených „stenů“. Na základě výsledků lze testované osobě vytvořit testový profil.

UNIFIT test Měkota, Kovář a kol. 1997

UNIFIT TEST - příklady norem

UNIFIT TEST - příklad testového profilu

Svalová síla, vytrvalost a flexibilita Aerobní kapacita (volba jednoho testu) Vytrvalostní člunkový běh Běh na 1 míli Chůze na 1 míli (od 13 let) Tělesné složení (volba jednoho postupu) Měření kožních řas Index tělesné hmotnosti (BMI) Bioelektrická impedance nebo automatizovaný kaliper Svalová síla, vytrvalost a flexibilita Síla a vytrvalost břišních svalů Síla a flexibilita extenzorů trupu Hrudní předklony v lehu pokrčmo Záklon v lehu na břiše Síla a vytrvalost horní část trupu Flexibilita (volba jednoho testu) (volba jednoho testu) 90° kliky Předklony v sedu pokrčmo jednonož Shyby ve svisu ležmo Dotyk prstů za zády („S“) Shyby Výdrž ve shybu Upraveno podle Cooper Institute (1999, 2003) In SUCHOMEL (2003)

FITNESSGRAM Hrudní předklony v lehu pokrčmo Záklon v lehu na břiše (Curl-up) Záklon v lehu na břiše (Trunk-up) Předklony v sedu pokrčmo jednonož (Back Saver Sit and Reach)

IOWA - BRYCE Testování motorické docility – učenlivosti. Počátek má v USA roku 1927. V Českých podmínkách se používá úprava podle Štěpničky z roku 1975, která obsahuje 10 cviků. Hodnocení: Testy se provádí bez tréninku pouze na základě popisu či obrázku. Testovaný má na každý cvik dva pokusy. Pokud je prvek splněn v prvním pokusu, získává testovaný 2 body, v druhém 1 bod a při nesplnění žádný bod. Celkové skóre je součtem všech dosažených bodů.

IOWA - BRYCE

IOWA - BRYCE ORIENTAČNÍ VÝSLEDKY výborně dobře špatně Gymnazisté 14 a víc 11 – 13 10 a míň Děti 14 let 10 a víc 7 – 9 6 a míň Studenti TV 16 a víc 12 – 15 11 a míň