NETHOLISMU Závislost na počítačových hrách, sociálních sítích a internetu Eva Maksová Ludvík Panny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jak ovlivňuje můj život současná technika
Advertisements

Fenomén závislosti na PC
Jak ovlivňuje můj život současná technika
Iluze a realita virtuálních přátelství klíč k sociálním problémům PhDr. Vojtěch Bednář
Technika,tak jak ji vidím já…
Propagace a reklama na facebooku
Sociální sítě.
Děti vyrůstají v podstatě online. Na síti se dokáží skvěle orientovat, často lépe než rodiče. Není divu, počítač mají doma, ve škole a někteří i v mobilu.
Bezpečnost na internetu
Název: Co mi hrozí Vypracovali:Kateřina Kratochvílová a Jiří Virgl
Název: Co nám hrozí na internetu
VY_32_INOVACE_ 19_Lidé kolem nás Volný čas (SADA ČÍSLO 2)
NETOLISMUS V ČR se hovoří o 10% hráčů.
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Kakashi je na dně Odstrašující příklad yaoi fanouška.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Drogy Výchova ke zdraví.
!NÁSTRAHY INTERNETU! Kyberšikana sociální sítě
Perioda raného mládí Ondřej Turek 1A. Dělení  Raný školní věk (mezi 6-7. a 8-9.)  Střední školní věk (mezi 8-9. a rokem)
Využití sociálních sítí k rychlému přenosu informací Mgr. Jan Vetchý Mediální konzultant, společnost SOVA NET, s.r.o
Vzdělávání pedagogů v oblasti prevence úrazů dětí
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_1_16.
DĚTI VE SVĚTĚ MÉDIÍ Úvod Média jako potrava pro duši naše cíle: 1) umět děti ochránit před tím, co jim škodí.
Internet a jeho využití pro obchod Projekt SZIF. Popis a zaměření semináře Na tomto semináři se seznámíte s problematikou využití internetu a jeho různých.
Vypracoval: Jiří Novák 9.Třída
Technologie.
Facebook je rozsáhlý společenský webový systém sloužící hlavně k tvorbě sociálních sítí, komunikaci mezi uživateli, sdílení multimediálních dat, udržování.
VY_32_INOVACE_12 - Závislosti
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_245 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
SOCIÁLNÍ SÍTĚ.
Metody sociálního výzkumu 5. blok Denní studium LS 2007/
Jak zahnat nudu? Autor: :D Datum: Web: Desatero proti nudě.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Než začnete podnikat Kdo je můj klient. Kdo je můj klient? S touto otázkou souvisí spousta dalších: Jak velký je „můj trh“? Je tam pro mě místo? Kolik.
závislost na internetu
Naše skutečná a online identita - bezpečný internet ZŠ a MŠ Město Touškov.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Hodnota peněz Kde mohou děti přijít k penězům? - kapesné - odměna od rodičů nebo prarodičů.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zábava na internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/28 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
Masmédia a manipulace: Masmédia a jejich vliv na společnost i osobní životy lidí Jana Kvardová, IV. D Střední škola KNIH, o.p.s. Brno.
HRAJME SI S DĚTMI! Martin BACH. ASOCIACE HERNÍHO PRŮMYSLU.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_43_Člověk a společnost.
Moderní nástroje komunikace a jejich využití Jiří Vanke Ondřej Čermák.
Kyberšikana – co s tím?. Zamyslete se, co všechno se o vás může někdo cizí dozvědět z internetu?  Jméno?  Věk?  ?  Telefonní číslo?  Adresu.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
KDYŽ SLOVA NESTAČÍ... DOPIS x Natálie Fialová Anna Hrdinová Gabriela Jordánová Lenka Phamová Anna Přítulová.
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
Erasmus+ Praxe v EU Anglie – Birmingham Tereza Černá 2015.
Internet Internet je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny.
Kyberšikana Denisa Opatrná ČJL+AJ. Centrum pro rodiče a děti Google  Je dostupné na
Anotace: Prezentace je určena žákům 5. ročníku, slouží k seznámení žáků s internetem, jeho nejčastější používání, varování před některými nástrahami a.
Jak funguje a jak jej používat?. Co to je? O je elektronická pošta, tj. způsob odesílání a přijímání zpráv pomocí počítače a sítě (místní.
IKT SOCIÁLNÍ SÍTĚ Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Redakční systém Číslo DUM: III/2/VT/2/2/40 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika.
Patologické hráčství Bc. Balonová Soňa.
SOCIÁLNÍ SÍTĚ.
Čím chci být až vyrostu ? Proč zrovna plavčice ? Pomáhá a zachraňuje lidské životy. Má to hodně těžké protože, když se člověk topí je velice těžké si ho.
Internet - historie.
KYBERŠIKANA.
PROČ JSEM SI VYBRAL … Za týden to bude jeden rok od doby, kdy jsem se zaregistroval na facebook.Důvod proč jsem se na něj zaregristroval je takový: používám.
SOCIÁLNÍ SÍTĚ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Odvrácená strana Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice
Drogy dnešní doby Študáci.
Využití sociálních sítí v komunikaci organizace
Tajemství internetu Minule jsme si společně ukázali karty jednotlivých zařízení a říkali jsme si, že některá z nich se umí připojit na internet. Vzpomenete.
Transkript prezentace:

NETHOLISMU Závislost na počítačových hrách, sociálních sítích a internetu Eva Maksová Ludvík Panny

NETHOLISMUS je závislost na tzv. virtuálních drogách, mezi které patří internet, počítačové hry, televize, videa apod.  Používání těchto moderních technologií se v dnešní době nemůžeme vyhnout, a proto je velmi těžké rozpoznat nevinnou zábavu od nebezpečné závislosti.

Znáte to? Nemůžete se odtrhnout od počítače, dokud nesplníte závěrečný úkol a nezabijete posledního draka nebo nevyhrajete finálový zápas Ligy mistrů. Nebo se nemůžete dostat k učení, protože vám ruka každou chvíli sklouzne na ikonku internetu a vy si prohlížíte statusy svých kamarádů na Facebooku. Nebo se vám prostě jenom nechce nic dělat a tupě koukáte na televizi.

Je možné rozeznat závislost na PC?

Kde je tedy hranice mezi obvyklím chováním a závislostí: Poznat příznaky je těžší než u jiných závislostí především proto, že se zde jedná o psychickou závislost, nikoliv fyzickou. Netolismus se projevuje různě. „Pokud začnu třeba zanedbávat a ztrácet dřívější jiné koníčky, přátele (a mám již jen přátele on-line), pokud začnu zanedbávat výživu či životosprávu obecně, pak to může svědčit o závislosti.

Příznaky závislosti na PC méně vykonané práce pocit prázdnoty, když není člověk u počítače ztráta kontroly nad časem stráveným u počítače brzké vstávání k počítači nebo ponocování u počítače rostoucí nervozita a neklid, když delší dobu nemůže hrát přemýšlení o počítači, když ho zrovna nepoužívá kradení peněz na nákup her stále více a více času potřebného k uspokojení ze hry lhaní o své závislosti hraní kvůli úniku od osobních problémů narušené vztahy s rodinou zanedbávání učení opouštění dřívějších zájmů a přátel zhoršující se školní výsledky

Jak tomu předcházet Sledujte, jaké hry děti hrají. Uvědomte si , že hry mají i kladné stránky, některé umožňují rozvíjet logiku, postřeh,schopnost orientace ve složité situaci, koordinaci očí a rukou, koncentraci, plánování, řešení problémů a další schopnosti. Důležitý je výběr her. Hrajte hry spolu s dítětem a potom si o nich povídejte - pomáháte tak rozlišovat fikci od reality. Stanovte striktní limity, kdy může dítě hrát a kdy ne. Dávejte pozor, aby dítě nehrálo hry u kamarádů. Zjistěte, zda dítě hraním počítačových her neutíká od nějakých problémů. V průběhu hraní veďte dítě k tomu, aby si po určité době (př. po hodině) udělalo přestávku, během ní o hře mluvte. Podporujte dítě v jiných zájmech. Předcházejte tomu, aby se dítě nudilo. Posilujte zdravé sebevědomí dítěte.

Video http://www.ceskatelevize.cz/porady/10266574720-zavislosti/210572231070005-zavislost-na-internetu/

Závislost na sociálních sítích Sociální média jsou velice užitečným nástrojem firemního marketingu a komunikace s klienty, stejně jako komunikace lidí s přáteli, rodinou a známými. Podle nedávné studie to ale teď vypadá, že ze sociálních médií se pro mnoho lidí stala skoro závislost.

Zajímavý průzkum internetového obchodu Retrevo, který o návycích uživatelů sociálních sítí podává jistý, místy až téměř šokující, obrázek. Sledujete Facebook nebo Twitter ještě potom, co vlezete večer do postele?

Ad 1. Výsledek: Ačkoliv oněch 48% je poměrně děsivé číslo, bude hůř. Jinak obecný trend, že mladí do 25 let jsou pro sociální sítě o něco zapálenější než starší generace, se dá vysledovat napříč celým průzkumem. Ještě zapálenější jsou uživatelé iPhonů, a to nezávisle na věku.

2. Sledujete FB, Twitter jako první věc po ránu?

3. Jak dlouho uživatelé vydrží bez kontroly svých milovaných sociálně mediálních Facebookových účtů?

4. Můžete být kdykoliv přerušení zprávou?

Komentáře, lajky, zprávy… jedu FB

http://www.poradenskecentrum.cz/pocitacova-zavislost.php http://www.topzine.cz/netolismus-aneb-hrani-na-pocitaci-muze-byt-zdravi-skodlive http://www.tyinternety.cz/socialni-site/socialni-media-jako-zavislost-jednadvacateho-stoleti-737