Etanol Miroslava Beňovská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
glukóza klinicko-biochemická diagnostika a metody stanovení
Advertisements

kreatinin klinicko-biochemická diagnostika a metody stanovení
Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Metabolismus sacharidů
ENZYMY = biokatalyzátory.
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Úloha ledvin v regulaci pH
FOTOSYNTÉZA photós = světlo synthesis = skládání.
HYPERHYDRATACE Zbyněk Mlčoch.
Glukometry Monitorování glukózy v ambulantních i lůžkových zařízení
Karbonylové sloučeniny Chemie 9. ročník Mgr. Daniela Ponertová.
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Vyučující:Mgr. Ludvík Kašpar Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie Školní rok: 2012/13 Třída: 1.L Jméno: Jan DoleželDatum: Referát na téma:
Oxidačně-redukční reakce
Toxicita hasiv Toxicita je vlastnost chemických sloučenin, spočívající ve vyvolání otravy osob nebo zvířat, které látku požily, vdechly nebo absorbovaly.
Faktory ovlivňující reakční rychlost, teorie chemické kinetiky
RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc.
Výživa a potraviny Voda a nápoje Obrázek:
Návykové látky, alkaloidy, drogy
ALDEHYDY KETONY Vlastnosti Zástupci Formaldehyd Acetaldehyd
Látkový a energetický metabolismus rostlin
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Karbonylové sloučeniny = aldehydy a ketony VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
BIOSYNTÉZA SACHARIDŮ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Koch ová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr. Pavlína Kochová Datum.
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Bioenergetika Pro fungování buněčného metabolismu nutný stálý přísun energie Získávání, přenos, skladování, využití energie Na co se energie spotřebovává.
DĚTI A DOSPĚLÍ JSOU ROZDÍLY Z POHLEDU TOXIKOLOGIE?
Studium aktinu, mikrofilamentární složky cytoskeletu pomocí dvou metod:
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
3. ISOENZYMY (isozymy) – způsob regulace v různých tkáních a za různých vývojových stádií. Isozymy nebo isoenzymy jsou enzymy lišící se sekvencí a složením.
OSMOTICKÁ FRAGILITA ERYTROCYTŮ.
Elektroforéza proteinů krevního
Karboxylové kyseliny.
Etanol.
METABOLISMUS.
Metabolizmus vody a elektrolytů 1. Fyziologie a obecná patofyziologie Kompartmenty tělesných tekutin Regulace volumu a tonicity (osmolality) Kombinace.
Základy toxikologie v klinické laboratoři Václav Senft.
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Alkoholy – vznikají náhradou jednoho nebo více atomů vodíku v molekulách uhlovodíků skupinou - OH Tvoření názvů: - k názvu.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
ABR, minerály, osmolalita M. Š olcov á BIOHEMA 2012.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_08_CH9_metanol TémaMetanol.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_09_CH9_etanol TémaEtanol.
ŠTĚPENÍ SACHARIDŮ PŘI TRÁVENÍ POTRAVY. METABOLISMUS SACHARIDŮ.
Suchá chemie Miroslava Beňovská (vychází z přednášky doc. Šterna)
Intoxikace Jitka Pokorná. Intoxikace - do lidského organismu vnikne jed ( toxická látka) v dávce, která je schopna vyvolat otravu, popř. i zánik organismu.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuZlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školyMatiční gymnázium Ostrava,Dr.
METHANOL Autoři: Lenka Novotná Klaudie Lelovičová Renáta Kučerová.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
METABOLISMUS NIKOTINU U ČLOVĚKA
Příklad k řešení CHEMICKÁ RECYKLACE PET
MOLEKULOVÁ ABSORPČNÍ SPEKTROFOTOMETRIE v UV a viditelné oblasti spektra 3.
Rychlý test ze slin pro odhad hladiny alkoholu v krvi
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
Anaerobní práh.
Etanol Miroslava Beňovská.
Etanol Miroslava Beňovská.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
20_Glykolýza a následný metabolizmus
ALKOHOL.
Etanol Miroslava Beňovská.
Metabolismus sacharidů
Transkript prezentace:

Etanol Miroslava Beňovská

Etanol Etanol je obsažen v alkoholických nápojích: whisky, slivovice apod. obsahují 30 – 60 %, vína 6 – 12 % a pivo 2 – 5 % etanolu V klinické praxi se vyskytují: Projevy chronického zneužívání (alkoholické léčebny, psychiatrie) Akutní otravy způsobené záměrným nebo i náhodným požitím velkého množství etanolu, často v kombinaci s požitím různých léků a drog Klinická oddělení potřebují rychle potvrdit či vyloučit otravu alkoholem zvolit odpovídající terapii K tomu nejčastěji slouží enzymatické stanovení etanolu

Etanol Po požití se etanol rychle vstřebává již v žaludku ( rychleji na lačno) Rychle proniká prakticky všemi membránami včetně placenty Poměrně rychle se v organismu metabolizuje: nejdříve působením alkohol - dehydrogenázy vznikne acetaldehyd Etanol + NAD+ <---- Acetaldehyd + NADH + H+ Acetaldehyd se působením aldehyd-dehydrogenázy mění na acetyl-CoA Acetaldehyd + NAD+ <---- Acetyl-CoA + NADH + H+ Konečným produktem metabolizace je kyselina octová (respektive CO2 a voda) Rychlost eliminace etanolu z organismu je u konkrétního jedince prakticky konstantní ( u mužů asi 100 mg etanolu na kg tělesné hmotnosti za hodinu, u žen jen asi 85 mg/kg/hod ) Metabolizace bývá ukončena během 6 – 8 hodin Asi 5 %  požitého etanolu se vylučuje z organismu v nezmetabolizované formě močí, potem apod.

Etanol Klinické údaje: Etanol se vstřebává v gastrointestinálním traktu a dostává se do krve 0,6-0,8 ‰(g/l ) - počínající opilost 1-2 ‰ opilost Přes 2 ‰ těžkou intoxikaci Smrtelná dávka je 6-8 g/kg tělesné hmotnosti ( tedy u dospělého asi 300-500 g etanolu) Při chronickém používání vznikají nemoci jaterní, poškození ledvin a nemoci nervové Etanol zvyšuje citlivost organismu na otravy některými látkami (tetrachlormetan, anilin, olovo, rtuť);  interakce s řadou léků

Etanol Klinické údaje: Koncentrační časový profil v krvi, dechu i slinách je prakticky stejný Pomocným kriteriem při stanovení etanolu je srovnání naměřené osmolality séra a vypočtené osmolality (2x Na + glukoza + urea) - Osmolární gap 23 mmol/kg odpovídá cca 1 ‰ etanolu                                                                                                                                                                   Referenční rozmezí:  0  mmol/l ,  0  g/kg neboli promile (o/oo)   Poznámka: Přepočet výsledku  -   mmol/l   /   22,32  =  o/oo  

Etanol Odběr materiálu: Odběr pro stanovení etanolu - do běžných odběrových zkumavek (sérum, plasma) Nabrat plnou zkumavku Zabránit použití desinfekčních prostředků obsahujících alkohol Vzorky ihned po odběru dobře uzavřít (pokud se stanovení neprovádí bezprostředně, uchovávat při 2 – 8 °C)  

Stanovení etanolu v krvi, séru a plasmě: Enzymaticky: Enzymatický test prováděný na automatických analyzátorech je založen na oxidaci alkoholu s NAD+ na acetaldehyd za katalýzy alkoholdehydrogenasy ( ADH). ADH C2H5OH + NAD+ <--- CH3CHO+ NADH + H+ Vznikající NADH je přímo úměrný obsahu alkoholu ve vzorku a fotometricky se stanovuje při 340 nm Metoda je specifická pro etanol i v přítomnosti acetaldehydu, acetonu, butanolu, etylenglykolu, izopropanolu, metanolu a propanolu v koncentracích do 20 g/l Stanovení není určeno pro soudně lékařské a forenzní účely   

Stanovení etanolu v krvi, séru a plasmě: Headspace plynová chromatografie Krev je zahřívána ve speciální uzavřené lahvičce Zahřátím se etanol uvolní z krve do vzduchového prostoru v  lahvičce ( headspace ) Určitá část z  tohoto prostoru je automaticky injektována do plynového chromatografu Před analýzou jsou vzorky krve nebo séra naředěny roztokem chloridu sodného s obsahem n-propanolu jako vnitřního standardu. Chlorid sodný zvyšuje tlak par etanolu a eliminuje rozdíly v matrici Plynová chromatografie je jediná metoda použitelná pro forenzní (soudní) účely

Stanovení etanolu Dechová zkouška– screeningový test Časté použití vzhledem k nebezpečnosti a protizákonnosti či limitaci požití alkoholu při řízení motorových vozidel a v zaměstnání Princip: IČ absorpční spektroskopie ( nejčastěji) Fotometrie - etanol se při oxidačně – redukční reakci s bichromanem v prostředí kyseliny sírové oxiduje na kyselinu octovou Elektrochemická oxidace Mezi alkoholem v krvi a v dechu je ustavena rovnováha přibližně 2100:1 (krev : dech)

Stanovení etanolu Ve slinách Snadný a neinvazivní sběr Sliny absorbovány do vatového tamponu, ten vložen do testovací kartridže Reakce založena na reakci s ADH s vizuální end point detekcí (2 min inkubace) Koncentrace odpovídá sérovým hodnotám V moči Koncentrace alkoholu je přibližně 1,3x vyšší než v krvi - může být variabilní, omezený význam stanovení Při stanovení etanolu v moči vadí obsah cukrů v moči, který může způsobit pozitivní interferenci v důsledku metabolizace cukrů na etanol

Intoxikace metanolem a stanovením jeho metabolitu – kyseliny mravenčí

Aféra metanol Na podzim roku 2012 série otrav metanolem Intoxikace způsobeny konzumací pančovaných alkoholických nápojů s nejasným původem Přijetí řady opatření zamezujících prohloubení krize (zákaz prodeje a vývozu nápojů s obsahem alkoholu nad 20%) V souvislosti s intoxikací metanolem hospitalizováno 117 osob, z toho 37 zemřelo Stále existuje velké množství tohoto nebezpečného alkoholu

Metabolismus metanolu I když metanol samotný tlumí funkci centrálního nervového systému, největší míra toxicity je způsobena až jeho metabolity – formaldehydem a především kyselinou mravenčí vznikající v játrech (obr. 1). Působením alkoholdehydrogenázy dochází k pomalé přeměně metanolu na formaldehyd, který se pak rychle oxiduje v přítomnosti aldehyddehydrogenázy na kyselinu mravenčí. Alternativní cestou odbourávání metanolu je oxidace folátovou metabolickou dráhou. Reakce je pomalá a její rychlost se zvyšuje s koncentrací kyseliny folinové, což je aktivní redukovaná forma kyseliny listové. Konečným produktem oxidace metanolu je oxid uhličitý a voda. Celková eliminace metanolu je pomalá, odpovídá zhruba 1/7 rychlosti odbourávání etanolu. Etanol má ve srovnání s metanolem asi dvacetkrát vyšší afinitu k alkoholdehydrogenáze a je tedy preferovaným substrátem. Z výše uvedených fakt vyplývá, že velmi záleží na poměru metanol : etanol. Je-li v požitém destilátu výrazně více etanolu, přetrvává metanol v těle a je postupně vylučován plícemi a močí, aniž by se hromadil ve formě kyseliny mravenčí.

Laktát Laktát (sůl kyseliny mléčné) vzniká především v kosterním svalstvu, mozku, kůži a erytrocytech Přibližně 65% laktátu je zpracováno v játrech Větší množství laktátu vzniká při dlouhodobé intenzivní fyzické aktivitě Laktát je konečným produktem glykolýzy za anaeorobních podmínek Signifikantní laktátovou acidózu představuje koncentrace laktátu větší než 5 mmol/l a pH menší než 7,25 Pot obsahuje značné množství laktátu - zabránit dotykání se špiček Referenční rozmezí P- laktát : 0,6 - 2,3 mmol/l CSF-laktát : 1,2 - 2,1 mmol/l

Laktát Stanovení v plasmě a likvoru Preanalytické požadavky: K odběru pro stanovení v plasmě se využívají zkumavky s fluorid/EDTA nebo fluorid/oxalátem Vzorek je nutné stočit co nejdříve, nejpozději do 2 hod po odběru

Stanovení laktátu s laktátdehydrogenasou: LD L - laktát + NAD+ <------------- pyruvát + NADH + H+ (pH 9-9,6) ALT pyruvát + L - glutamát <-------------- L-alanin + oxoglutarát Reakce laktát - pyruvát běžně běží výrazně vlevo Při pH 9 - 9,6 a následné reakci, kdy je spotřebováván pyruvát se rovnováha posunuje vpravo Fotometricky se měří nárůst absorbance NADH při 340 nm

Stanovení laktátu s laktátoxidasou: Laktát je v přítomnosti specifického enzymu laktátoxidasy oxidován na pyruvát: LOD L - laktát + O2 < ------------------- > pyruvát + H2O2 Peroxid vodíku dále reaguje oxidační kopulací např. s 4-aminofenazonem a 1,7 – dihydroxynaftalenem v přítomnosti peroxidasy (POD) za vzniku barviva - absorbance je přímo úměrná koncentraci laktátu POD 2 H 2O2 + 1, 7 – dihydroxynaftalen + 4-aminoantipyrin+ < ------- > barvivo + 4H2O

Stanovení laktátu v hemolyzátu či plasmě Elektrochemicky na POCT či glukometrech s využitím biosenzoru S využitím kapilárního odběru V senzoru je zabudován enzym LOD, který katalyzuje vznik peroxidu vodíku L - laktát + O2 < ----- > pyruvát + H2O2 Peroxid vodíku se rozkládá na platinové elektrodě za uvolnění elektronů – generovaný proud se stanoví amperometricky