METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MODEL IS-LM.
Advertisements

ZÁKLADY EKONOMETRIE 6. cvičení Autokorelace
Sedm základních nástrojů managementu jakosti
Vyhodnocení úspěšnosti fiskálních predikcí
Výběr vozidla do firmy – máme k dispozici všechny informace? Michal Krátký, Přemysl Žižka – DEN S FLEETEM DEN S FLEETEM – JARO 2010.
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Monte Carlo permutační testy & Postupný výběr
Predikce Zobecněná MNČ
ROZHODOVACÍ PROCESY PRO VÍCECESTNÉ TELEMATICKÉ APLIKACE Filip Ekl
Analýzy administrativních procesů. Analýzy ve 2 krocích Analýza dokumentů Analýza administrativních procesů.
Audit administrativních činností
Metody zkoumání ekonomických jevů
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A7 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníŘíjen.
Regresní analýza a korelační analýza
64. Odhady úplných chyb a vah funkcí BrnoLenka Bocková.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
ROZHODOVACÍ ÚLOHY.
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Základy ekonometrie Cvičení října 2010.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_PLÁNOVÁNÍ.
Fiskální cyklus – dekompozice salda Lukáš Lang – oddělení Fiskálních predikcí a makroekonomického modelování, MF ČR.
MODEL AS-AD INFLACE V EKONOMICE HYPERINFLACE DEFLACE
1/6 Makroekonomické dopady fiskální politiky Aleš Krejdl.
ŘÍZENÍ JAKOSTI A SPOLEHLIVOSTI Věra Pelantová Pavel Fuchs verze 2009
Diagnostika inteligence u jedinců s mentálním postižením
ROZPOČTY REŽIJNÍCH NÁKLADŮ
Makroekonomie Základní východiska zkoumání. O co se snaží makroekonomická teorie? Cílem makroekonomické teorie je v podstatě –Popsat a teoreticky vysvětlit.
ZÁKLADNÍ SOUBOR Základní soubor (populace) je většinou myšlenková konstrukce, která obsahuje veškerá data, se kterými pracujeme a není vždy snadné jej.
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Praktické využití regresní analýzy Struktura národního hospodářství a znečištění ovzduší v tranzitivních ekonomikách: Případ České republiky Gabriela Jandová.
Lineární regresní analýza
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
EKO VY_32_INOVACE_EKO_12 MARKETINGOVÉ ŘÍZENÍ. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Cíle přednášky Vymezení trhu z pohledu zákazníků a jejich poptávky
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Základy ekonometrie 4EK211
MARKETINGOVÝ MIX.
Průměrné vážené náklady kapitálu
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
1 Název celé následující kapitoly Řízení hospodárnosti režijních nákladů.
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Míra růstu dividend, popř. zisku
Optimalizace versus simulace 8.přednáška. Obecně o optimalizaci  Maximalizovat nebo minimalizovat omezujících podmínkách.  Maximalizovat nebo minimalizovat.
ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PRACOVNÍKŮ
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Měřické chyby – nejistoty měření –. Zkoumané (měřené) předměty či jevy nazýváme objekty Na každém objektu je nutno definovat jeho znaky. Mnoho znaků má.
Aplikovaná statistika 2.
Personální plán pro podnikatelský plán
Téma 8. Náklady kapitálu. Kapitálová struktura a její optimalizace 1. Náklady kapitálu a jejich kvantifikace 2. Teorie optimalizace kapitálové struktury.
Statistické metody pro prognostiku Luboš Marek Fakulta informatiky a statistiky Vysoká škola ekonomická v Praze.
VEŘEJNÁ EKONOMIE a VEŘEJNÝ SEKTOR Co je jeho náplní a jak velký má být?
BIOSTATISTIKA LS 2016 Garant předmětu: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. Přednášející: Ing. Martina Litschmannová, Ph.D. Cvičící: Ing. Martina Litschmannová,
Téma 13: Finanční plánování
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
Ověření modelů a modelování Kateřina Růžičková. Posouzení kvality modelu Ověření (verifikace) ● kvalitativní hodnocení správnosti modelu ● zda model přijatelně.
Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku.
Ekonometrické modely poptávky Spotřeba Poptávka. Typy poptávky  Agregovaná  Desagregovaná – dílčí Poptávka jednotlivých spotřebitelů Poptávka po jednotlivých.
Ekonomika životního prostředí
Indexní analýza Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Tradiční metodiky vývoje softwaru
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Teorie fiskálního federalismu
Příklad (investiční projekt)
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Transkript prezentace:

METODY STŘEDNĚDOBÉHO PROGNÓZOVÁNÍ SURO jaro 2010

Metody ovlivňující kvalitu zpracování RV metody střednědobého prognózování rozpočtové postupy podporující víceleté rozpočtování výkonově orientované rozpočtování

Metody střednědobého prognózování 1. expertní metoda 2. techniky časových řad 3. deterministické techniky 4. ekonometrické prognózování

Metody se liší :  komplexnost,  nákladnost,  kvalita a přesnost informací.

Expertní metoda Odhady příjmů a výdajů tvoří expert, popř. tým expertů –Jeden expert –Skupina expertů při panelové diskusi

Expertní metoda Výhoda: –relativně nízká nákladnost a získané odhady mohou být stejně přesné jako při užití více komplexních modelů –volení zástupci obce vidí takovou projekci jako více reálnou a místní podnikatelé získají představu o ekonomických problémech, které obec řeší

Expertní metoda Nevýhoda: –může být problematické určit, z jaké příčiny byly předpovědi přesné, či proč se experti ve svých odhadech mýlili –je problematické předvídat důsledky změn zapříčiněných vnějšími faktory –tato metoda je zpravidla méně přesná v dlouhodobějším časovém horizontu

Techniky časových řad Vychází z minulých hodnot P či V jako základny pro tvorbu odhadů. –Na základě analýzy minulého vývoje, se vytváří budoucí trend vývoje vybraných položek rozpočtu obce. Jednotlivé metody se liší ve své komplexitě a požadavcích na používaná data. Při jejich využívání jsou zpravidla ignorovány jiné faktory než faktor času.

Techniky časových řad Výhoda:  relativně snadno uchopitelné pro uživatele, mohou pomoci rychle vytvořit krátkodobé předpovědi.  nepředpoví však změnu trendu  neberou v úvahu změny v místní ekonomice. Komplexnější metody jsou často značně náročné na používaná data (např. ARIMA model). Nevýhoda: –neschopnost zohlednit účinky ekonomických a politických změn.

Deterministické techniky Vychází ze znalosti vztahů mezi jevy, které ovlivňují výši P či V obce –předpovědi vývoje a odhad dopadů na P a V rozpočtu –i několik proměnných Předpoklad úrovně zabezpečované služby a předpoklad kombinace zdrojů k zabezpečení jednotky služby –někdy je namístě se nezabývat průměrnými hodnotami, ale hodnotami mezními. Vhodné zejména pro předpovědi výše výdajů Tvůrci předpovědí by měli důkladně zkoumat předpoklady, z kterých předpověď vychází.

Ekonometrické prognózování Model je založen na projekcích vztahů mezi chováním různých veličin. Pracuje s proměnnými, které ovlivňují výši P a V a vyjadřuje dopady jejich změn. Odvozuje se z teoretických předpokladů, a proto je možné při předpovědi hodnotit jejich vhodnost či selhání a poznat jejich příčiny.

Ekonometrické prognózování Metoda regresní analýzy - kroky: –Určit pro danou položku příjmů či výdajů, které proměnné jsou vhodné proto, aby byly zvoleny za nezávislou (příčinnou) proměnnou. –Získat historická data. –Odhadnout statistický vztah mezi závisle proměnnou a nezávisle proměnnou. –Získat předpověď vývoje nezávisle proměnné. –Vložit tyto předpokládané hodnoty do regresní analýzy a pomocí ní získat odhady požadovaných položek příjmů či výdajů. Metoda je vhodná zejména pro předpovědi výše příjmů.

Ekonometrické prognózování Výhoda: –umožňuje definovat několik nezávisle proměnných, které predikci ovlivňují, a odhady provádět např. za předpokladu, že se mění pouze jedna z nich a ostatní zůstávají konstantní. –umožňuje určit, zda je pozorovaná závislost mezi proměnnými ve skutečnosti statisticky významná. –umožňuje rozhodnout, zda je vazba mezi proměnnými dostatečně stabilní, aby bylo možné provést odhady místních příjmů.

Ekonometrické prognózování Je třeba zvažovat řadu faktorů, které mohou mít vliv na výsledky analýzy. Při práci s daty je třeba zhodnotit podmínky, ze kterých hodnoty vychází a neměnit metodiku jejich sběru. Nevýhoda: –Problematické předvídání budoucího vývoje nezávislé proměnné. Chyba v tomto kroku ovlivní výsledek celého procesu. –Nákladnost.