1 FINAČNÍ TRHY Katedra financí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BURZY A BURZOVNÍ OBCHODY
Advertisements

Měnový kurz 9.
Systém bank v ČR.
Finanční trh.
BANKOVNICTVÍ Finanční trhy.
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
BANKOVNICTVÍ Mgr. Marcela Stryjová
BANKOVNICTVÍ Mgr. Marcela Stryjová
Peníze v tržní ekonomice. Nejvýznamnější objev v dějinách V penězích vyjadřujeme ceny veškerého zboží – jsou všeobecným ekvivalentem Plní v tržní ekonomice.
Mezinárodní finanční trhy Karel Brůna Katedra bankovnictví a pojišťovnictví, VŠFS.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ekonomie, trh Uč. Str Ekonomie Ekonomie je věda, která zkoumá podstatu a fungování hospodářských vztahů.
Mikroekonomie I Peníze a poptávka po peněžních zůstatcích Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
FINANČNÍ TRHY (2) (burzy a OTC trhy) Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Základní organizace a změny v oblasti cenných papírů Petr Holeček Petr Slavíček Martin Novák Právo ve financích a finančních službách JUDr. Ing. Otakar.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Burzovní obchody. Burzovní obchody provádí  individuální investoři (banky, fyzické nebo jiné právnické osoby) přes obchodníky s cennými papíry  investoři,
Security Markets I Miloslav S Vosvrda Theory of Capital Markets.
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
FINANČNÍ TRHY (1) (klasifikace a charakteristika)
Cenné papíry a burzy Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno.
1. přednáška FINANCE II.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
5. Dluhopisový trh. Tematické okruhy  Organizace dluhopisového trhu  Segmenty dluhopisového trhu  Základní typy instrumentů  Referenční výnosové míry.
Finanční trh I. Peněžní trh
VY_32_INOVACE_ Mikroekonomie.
Úvod do podnikových financí 2. přednáška Majetková struktura podniku.
ŘÍZENÍ RIZIK I Finanční rizika Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Kreditní riziko.
VNĚJŠÍ HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA – 2. část Kursová politika Tomáš Paleta Katedra ekonomie, č. 604 Konzultační hodiny: Pondělí 14.00–15.00
Teorie finančních trhů
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 1 Zkouškové termíny  ST :00, E 127  PO :00, E 127  ČT :00, E 127  ST :00, E.
Finanční trhy 2. část, přednáška KS
BURZY PŘEDNÁŠKA. Burza cenných papíru je instituce, kde se na základě mechanismu vytvářejí ceny cenných papírů – je místem střetávání nabídky s poptávkou.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_94 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Druhy trhů Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tržní ekonomika, peníze, banky, burzy. Test - učitel
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2013 Finanční management Americká opce Futures SWAP Opce načasování.
Červenec ’15 AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Ing. Jiří Opletal, MBA.
Finanční trhy Cenné papíry. Cenný papír - definice Cenný papír je listina, která ztělesňuje právní nárok jeho vlastníka na finanční plnění. V současné.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
KAPITOLA 9: ZÁKLADNÍ DRUHY OPERACÍ - KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Finanční systém a finanční trhy Tereza Prejdová. Finanční systém soustava financí podniků, domácností, bank a nebankovních institucí, veřejných financí.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_20 Název materiáluKapitálový.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.02 RočníkPrvní.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
BURZY BURZY – druhy, způsob obchodování. lat. bursa – výměna 1531 – Beurs, Antverpy – obchodování směnkami, zlatými a stříbrnými mincemi – New York,
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Financování podniku, investice, investování a kapitálový trh TNH 1 (S-6) Pavel Seknička.
Kapitálový trh – charakteristika CP
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Struktura finančního trhu
MONETÁRNÍ POLITIKA.
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Finanční trhy a cenné papíry
Trh peněz Pavel Janíčko.
FINANČNÍ TRHY (2) (burzy a OTC trhy)
Právo kapitálového trhu- úvod Michal Radvan
Právo finančního systému
Prezentace pro přednášející
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
Transkript prezentace:

1 FINAČNÍ TRHY Katedra financí

2 Finanční trh  O trhu obecně můžeme říct,že se jedná o místo,kde dochází ke střetávání nabídky statků s¨poptávkou po statcích,službách a finančních prostředcích.Jde tedy o proces nakupování a prodávání.  Trh obvykle člení na: –trh zboží a služeb, –trh výrobních faktorů (práce,půda,kapitál)a –finanční trh.  O finančním trhu můžeme tvrdit,že: –na finančním trhu se soustřeďuje nabídka a poptávka peněz a kapitálu, –se jedná o souhrn finančních instrumentů,institucí a subjektů,které realizují finanční operace, –finanční trh je místem,kde díky nabídce a poptávce vzniká cena finančního aktiva.

3 Vlastnosti trhu

4  Šířka trhu  Hloubka trhu  Pružnost

5 Šířka trhu  Šířka trhu závisí na množství obchodovaných aktiv.Pokud se bude obchodovat s velkým množstvím finančních aktiv,potom můžeme o trhu říci,že je široký.Naopak,pokud se na trhu bude obchodovat s malým počtem finančních aktiv,pak o takovém trhu říkáme, že je úzký.  Široký trh:  dostatečné množství nabízených a poptávaných finančních aktiv  velký počet obchodů -čím je trh širší,tím má i větší likviditu  nízká volatilita cen  nízké riziko  Úzký trh:  malý počet nabídek a poptávek  malý počet obchodů  nižší (nízká)likvidita  vysoká volatilita cen  vyšší (vysoké)riziko

6 Hloubka trhu  Hloubka trhu je závislá na nabídkových a poptávkových cenách.Pokud je na trhu velký rozdíl mezi nabídkovou a poptávkovou cenou,pak o takovém trhu říkáme,že je mělký.  Naopak,pokud se ceny od sebe příliš neliší,potom se jedná o trh hluboký.  Hluboký trh:  dostatečná elasticita poptávky a nabídky  malý spread (rozpětí) mezi nabídkou a poptávkou  velký počet nabídek a poptávek  vysoká likvidita  Mělký trh:  nízká elasticita poptávky a nabídky  vysoký spread mezi nabídkou a poptávkou  malý počet nabídek a poptávek (málo se obchoduje)  nízká likvidita

7 Pružnost trhu  Pružnost (elasticita) znamená, že se tok (množství) nabídek a poptávek se změnou ceny nezmění.  Pokud změna cen finančních aktiv sníží množství nabídek a poptávek na trhu,dojde k růstu zásoby finančních aktiv (cenných papírů)a posléze i k růstu cenového rozpětí.

8 Další kriteria a členění trhu  A. Dle formy obchodu -fyzické trhy s reálnou alokací produktu (např. - futures a opce) -přímé, elektronické trhy bez přítomnosti produktů  B. Dle doby obchodu -kontinuální, stále probíhající trhy (akcie, dluhopisy,...) -aukční, svolávací trhy (call markets) v určitém čase (opce,...)  C. Dle splatnosti produktu -peněžní trh (money market), splatnost FA do jednoho roku -kapitálový trh (capital market), splatnost FA je delší než 1 rok  D. Dle charakteru instrumentu -dluhové trhy s úvěry, půjčkami a dluhovými CP -akciové trhy s teoreticky nekonečnou dobou splat./ akcie/ -komoditní trhy jako trhy s cennými kovy (zlato, stříbro atd.) - devizové (měnové) trhy jako dluhové, akciové a komoditní trhy v cizích měnách

9 Členění trhů podle obsahu

10 Další kriteria a členění trhu  E.Dle splatnosti, vztahu a rizika -peněžní trhy jako součást dluhových trhů /úvěry,CP/ do jednoho roku splatnosti -kapitálové trhy jako trhy úvěrů a trhy CP s původní splatností převyšující jeden rok /akciové,dluhopisové../  Jednotlivým kategoriím finančních trhů odpovídají různé rizikové kategorie (riziko úrokové, akciové, komoditní, měnové atd.  F. Dle původu emitenta a místa emise -národní trhy (interní) -domácí trhy (obchody s emisemi rezidentů země v místní měně) - zahraniční trhy (transakce s produkty emitovanými nerezidenty, denominovanými v místní měně) -eurotrhy (mezinárodní, externí), instrumenty jsou emitovány a obchodované v zahraničí a v jiné než místní měně  Pozn.:dle teritoria svět.FT se člení na Onshore Financial Centres a Offshore Financial Centres /všechny operace/

11 Další kriteria a členění trhu  G. Dle způsobu aktivace finančních prostředků (životnosti)  Primární trhy jsou trhy s novými emisemi CP. Primární trh alokuje volné pen. prostředky. Nabídka emise je veřejná nebo neveřejná.  Sekundární trh je trhem s již emitovanými produkty (CP). Transakce nevytvářejí pohledávky za dlužníky a obchod se uskutečňuje pouze mezi investory.  Každý sekundární trh má trh primární, primární trh však nemusí mít trh sekundární.  Primární a sekundární trhy jsou promptní i termínované.  Sekundární trh - organizovaný (burza) - neorganizovaný (mimoburzovní, volný).  Burza je organizovaný trh /terciální/-uzavírání obchodů s instrumenty s nimiž je přípustné obchodovat (kótované instrumenty) dle stanovených burzovních zákonů a pravidel.  Mimoburzovní trh /kvartární/- volný trh, obchody- nekótované CP.  Mezi mimoburzovní trhy patří např. OTC trhy (Over the Counter), v ČR tzv. RM-systém a SCP (Středisko cenných papírů

12 Členění trhů podle aktivace finančních pr.

13 Efektivnost finančních trhů  Efektivnost finančních trhů je velmi důležitým faktorem při jejich analýze.  Na efektivnost (účinnost) je možné se dívat z několika pohledů:  1.jak dalece mohou finanční trhy ovlivnit využívání zdrojů dostupných pro společnost (alokační efektivnost)  2.jak moc tržní ceny odrážejí hodnotu informací (informační efektivnost)  3.jak dobře jsou prováděny operace na finančních trzích (operační efektivnost)

14 Finanční rizika