Hygiena prostředí Hygiena … z řeckého Hygieia, bohyně zdraví, dcera boha lékařství, symbolem je had, obtáčející tělo bohyně, a miska, ze které had pije.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Správní právo Pojem správního práva.
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
Na Bělidle 7, Moravská Ostrava, Marta Pryszczová Oddělení hygieny dětí a dorostu Odbor hygieny dětí a dorostu Telefon:
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
MUDr.Dana Kuklová, CSc. Státní zdravotní ústav Praha
Pobytové středisko Zastávka
Mimoškolní aktivity zábava a povinnost.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Komunitní péče.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Aplikovaná psychologie
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_OSVZ_ZSVb Anotace: Seznámit žáky se základy zdravého životního.
Ochrana před neionizujícím zářením PŽP II Teze přednášky Podzim 2009.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Poznatky z šetření stížností
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
2. I NFORMAČNÍ ZDROJE V OBLASTI BOZP Ing. Lucie Václavková.
Pracovní doba, BOZP Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES – přednáška č. 4.
Metody dozoru Hygiena. Dozor a dohled Kdo vykonává předpoklady dozor orgán státního zdravotního dozoru (Vedoucí KHS, případně jím pověřený pracovník)
Novinky ve specializačním vzdělávání
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Historie zdravotnického školství po 2.světové válce
Dokumentace k zajištění BOZP
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Hygiena prostředí Hygiena … z řeckého Hygieia, bohyně zdraví, dcera boha lékařství, symbolem je had, obtáčející tělo bohyně, a miska, ze které had pije.
Dítě se specifickými potřebami Doporučení a zjištění veřejné ochránkyně práv Marie Lukasová, Sepetná 2015 © Copyright Veřejný ochránce práv, 2015.
Správa na úseku zdravotnictví. Předpisy Listina základních práva a svobod zák. č. 2/1993 Sb. Listina základních práva a svobod zák. č. 2/1993 Sb. zákon.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Zdravá práce - základy pracovního lékařství Doc. MUDr. Marie Nakládalová, Ph.D. Klinika pracovního lékařství Lékařské fakulty Univerzity Palackého a Fakultní.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Novelizace školského zákona Lucie Macků, Praha,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Duševní hygiena. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
ODKLAD POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
SOMATOPEDIE PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.. UVEDENÍ DO PROBLEMATIKY zabývá se výchovou, vzděláváním a přípravou pro pracovní a společenské začlenění jedinců.
Zdravá práce - základy pracovního lékařství Doc. MUDr. Marie Nakládalová, Ph.D. Klinika pracovního lékařství Lékařské fakulty Univerzity Palackého a Fakultní.
Erika Jirgesová (asistentka)
Organizační formy práce v tělesné výchově
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
Organizace předškolního vzdělávání
Bezpečnost ve škole a školském zařízení
Spotřební koš ve školním stravování
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
STAVEBNÍ DOZOR Stavební úřady vykonávají soustavný dozor nad zajišťováním ochrany veřejných zájmů, ochrany práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických.
Pedagogický management 2005 J. Šťáva katedra pedagogiky tel
Informace k povinnému předškolnímu vzdělávání Mgr. et Mgr
Hazard Alkohol a Děti 2018.
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Správa na úseku zdravotnictví
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Transkript prezentace:

Hygiena prostředí Hygiena … z řeckého Hygieia, bohyně zdraví, dcera boha lékařství, symbolem je had, obtáčející tělo bohyně, a miska, ze které had pije. Poučení žáků -+ prokazatelné, dozor nad žáky, první pomoc Kromě psychohygieny Hygiena práce -zabývá pracovními podmínkami a jejich vlivem na zdraví a pracovní výkonnost člověka určuje zásady pro výstavbu a provoz pracovišť, pro organizaci a režim práce, stanovuje požadavky na technologii výroby z hlediska zdravotního, požadavky pro zajištění výkonnosti pracujícího člověka se zřetelem na věk a pohlaví Podzim 2011

zdraví ovlivňuje: z toho 55 - 65% výživa Proč? 20% genetika 20% lékařská péče 60% životní prostředí a životní styl z toho 55 - 65% výživa

Životospráva z hlediska duševní hygieny Spánek – nejen délka ale i kvalita Výživa – vhodné složení, pravidelnost v jídle, nepřejídání se. Harmonický život – citové zázemí, bez stresů. Pohyb a tělesná práce

Hlavní příčiny úrazů Prevence -předvídat úraz impulsivní jednání, nesprávné hodnocení situace do 12 let špatný odhad vzdálenosti a rychlosti jedoucího vozidla opařeniny – rychlovarné konvice, stržený ubrus krytky nábytku, el. zásuvek, bezpečnostní otvírání oken a skříněk, odstranit ozdoby domácnosti reflexní prvky na oděvu cyklistické helmy povinné do 18 let (Zák. 411/2005) zabrání 85% poranění hlavy autosedačky povinné do 150 cm výšky nebo 36 kg váhy na všech typech komunikací snížení úmrtnosti o 70% naučit děti plavat

Legislativní pyramida ústava zákony, mezinárodní úmluvy vyhlášky, nařízení vlády průmyslové normy, návody, doporučení

Hygiena dětí a dorostu HDD stát – zákony, vyhlášky Vyhláška 41/2005 o hygienických požadavcích na prostory … pro výchovu … dětí Vyhláška 107/2005 o školním stravování Krajské hygienické stanice – odbor HDD zdravotní dozor školská zařízení (MŠ, ZŠ, SŠ,…), zotavovací akce, školy v přírodě, tábory venkovní hrací plochy závazná stanoviska k umístění, projektům, kolaudacím a změnám užívání staveb pro výchovu a vzdělávání praktičtí lékaři pro děti a dorost, dětští stomatologové preventivní prohlídky pedagogičtí pracovníci, rodiče VYHLÁŠKA ze dne 4. října 2005 o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých

Hygiena pedagogického procesu negativní zdravotní důsledky zvýšený výskyt přenosných onemocnění respirační, alimentární, parazitární poruchy z přetížení vyšší nervové činnosti neurózy – bolesti hlavy, poruchy spánku, nechutenství, noční děsy, poruchy koncentrace, tiky psychosomatická onemocnění – vředová ch. , hypertenze zvýšený počet poruch zraku krátkozrakost zvýšený počet ortopedických vad vady držení těla - těžké aktovky, hypokineze, nábytek výskyt až u 50% 15-letých, 36% bylo ošetřeno lékařem pro bolesti zad

Zotavovací akce, tábory - povinnosti provozovatele zdravotník všeobecná sestra, dětská sestra nebo porodní asistentka, student lékařství po ukončení třetího ročníku a fyzická osoba, která absolvovala kurs první pomoci se zaměřením na zdravotnickou činnost při škole v přírodě nebo zotavovací akci zajistit pediatra v místě konání akce zdravotní deník uchovávat 6 měsíců po akci informovat zákonného zástupce dítěte o zdravotních potížích dítěte zajistit lékárničku příloha č. 4 k vyhlášce č. 106/2001 Sb. Každý tábor, kterého se účastní 30 a více dětí mladších 15 let s dobou trvání delší než 5 dní, je zotavovací akcí ve smys­lu §§ 8 - 14 zákona. http://www.bozpinfo.cz/win/citarna/tema_tydne/smop_cervenec_tabory.html

Dozor nad zdravím stát – zákony, nařízení vlády, vyhlášky orgány ochrany veřejného zdraví (OOVZ) Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstva obrany, Ministerstvo vnitra krajské hygienické stanice (KHS) další (Inspektorát bezpečnosti práce, Státní úřad jaderné bezpečnosti, Státní báňská správa, Státní dozor nad požární ochranou) (zdravotní ústavy, akreditované a autorizované laboratoře) zaměstnavatel – kategorizace, měření, prohlídky odbory zaměstnanec

Hygiena pedagogického procesu Fyziologické a hygienické zásady: rozvrh hodin - křivka pracovní výkonnosti vrchol mezi 9.-11. hod a pak mezi 15.-17. hod obtížnější předměty dopoledne, týden – útlum ve středu odpolední vyučování spíš v úterý a čtvrtek vyučovací hodina úvod (5-10 min) - opakování, zkoušení aktivní pozornost (30 min na druhém stupni) – nová látka zbytek - procvičování únava fáze podráždění fáze útlumu prevence přetěžování mikropauzy, změna činnosti, přestávky, aktivní odpočinek (kompenzace jednotvárné zátěže, restituce fyzických a psychických sil, rozvíjení fyzické zdatnosti)