Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Advertisements

Změny skupenství látek
TĚLESA A LÁTKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Těleso a látka.
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
SLOŽENÍ LÁTEK Chemie 8. ročník
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Skupenství látek.
Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Změny skupenství látek
Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Skupenské změny.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
FYZIKA Změny skupenství.
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
VYPAŘOVÁNÍ, KAPALNĚNÍ, SUBLIMACE, DESUBLIMACE
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Změny skupenství látek (8. ročník)
Látky a tělesa Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Kam letí letadlo? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vypařování a kapalnění
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
Speciální vzdělávací potřeby - žádné -
Vypařování, sublimace Autor: Mgr. Alena Víchová
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Interaktivní test na změny skupenství látek
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Látky a tělesa Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
VODA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_528.
Změny skupenství látek
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Změny skupenství.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Třídíme podle dvou kritérií
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_34_FYZIKA
PROVĚRKY Převody jednotek času – 2. část
Najdi dva stejné obrázky
Název učebního materiálu
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
WHAT IS YELLOW? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Půdní druhy Obr.1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Slož popletené obrázky.
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
WHAT IS ORANGE? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Transkript prezentace:

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. SKUPENSTVÍ LÁTEK Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

V jaké podobě můžeš najít vodu? VODA PÁRA LED Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Pro jednotlivé podoby látek užíváme pojem Co je to voda, pára, led? Pro jednotlivé podoby látek užíváme pojem SKUPENSTVÍ. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Látky mohou být ve skupenství: pevném, kapalném, plynném. Druhy skupenství Látky mohou být ve skupenství: pevném, kapalném, plynném. KAPALNÉ voda PEVNÉ led PLYNNÉ pára Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Jak se mění podoby vody? VODA LED při zvýšení teploty PÁRA při snížení teploty PÁRA (vypařování) VODA (tání) LED (tuhnutí) (kondenzování) VODA Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. TÁNÍ Zahříváme-li těleso z pevné krystalické látky (led, krystalky sody, kov apod.), zvyšuje se jeho teplota a po dosažení teploty tání se tato pevná látka mění na kapalinu. Hovoříme o tání. Například tání ledu na jaře. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. TUHNUTÍ Chladíme-li kapalinu, která vznikla táním krystalické látky, mění se při teplotě tuhnutí v pevné těleso. Hovoříme o tuhnutí látky. Například želatina na dortu nebo láva ze sopky. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. VYPAŘOVÁNÍ Ze zkušeností víme, že objem kapaliny v otevřené nádobě se s časem zmenšuje, neboť část kapaliny se mění v páru. Tento děj se nazývá vypařování. Na rozdíl od tání probíhá vypařování z volného povrchu kapaliny za každé teploty. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. VYPAŘOVÁNÍ Různé kapaliny se vypařují různě rychle. Nejrychleji se vypařuje například éter, líh, voda a rtuť. Rychlost vypařování se zvýší odsáváním, foukáním, větrem apod. Například sušení ovoce nebo mokrého prádla. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. SRÁŽENÍ PÁRY Když dorazí v zimě vodní pára z našeho dechu ke studenému oknu, mění se v drobounké kapičky vody. Říká se tomu kondenzace, neboli sražení páry. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

SUBLIMACE A DESUBLIMACE Někdy se vodní pára může přeměnit rovnou v krystalky ledu – jinovatku nebo vločky – a obráceně. Fyzikové těmto přeměnám říkají desublimace a sublimace. Kdykoli budeš pomáhat odmrazovat doma chladničku, připomeň si, že led na výparníku namrzl přímo z vodní páry. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Zapamatuj si: PEVNÉ LÁTKY tání sublimace desublimace tuhnutí srážení páry KAPALNÉ LÁTKY PLYNNÉ LÁTKY Co ti tento obrázek připomíná? vypařování Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Koloběh vody v přírodě Dokážeš popsat, co se na obrázku děje? Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Voda není výjimka To, že voda může existovat ve třech tak odlišných podobách, není její výjimečnou vlastností. Dokážou to i jiné látky. Věděl bys, které to jsou? Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Příklady látek, které znáš v jejich různých podobách (skupenstvích). Železo, zlato – pevné skupenství. Chceme-li je tvarovat, zvýšíme teplotu (ve vysokých pecích) – kapalné. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Příklady látek, které znáš v jejich různých podobách (skupenstvích). Parafín – svíčka v pevném skupenství; taje při hoření. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Všechny uveřejněné odkazy [cit.2009-12-9]dostupné pod licencí Creative Commons – na http://www.clker.com a na http://www.wikimedia.org snímek 1 [cit.2009-12-9]dostupné na http://www.clker.com/clipart-15350.html [cit.2009-12-9]dostupné na http://www.clker.com/clipart-1996.html [cit.2009-12-9]dostupné na http://www.clker.com/clipart-10571.html snímek 2 [cit.2009-12-9]dostupné na http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Steam_denver_market_street.jpg [cit.2009-12-9]dostupné na http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:SnowflakesWilsonBentley.jpg [cit.2009-12-9]dostupné na http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Stilles_Mineralwasser.jpg snímek 4 [cit.2009-12-9]dostupné na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:PeritoMoreno011.jpg [cit.2009-12-9]dostupné na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Modrava,_%C5%99eka.JPG [cit.2009-12-9]dostupné na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Heralec-mraky.jpg snímek 6 [cit.2009-12-9]dostupné na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ice.JPG snímek 7 [cit.2009-12-9]dostupné na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Grass_Jelly.JPG [cit.2009-12-9]dostupné na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:P%C4%81hoehoe_Lava_flow.JPG snímek 8 [cit.2009-12-9]dostupné pod licencí Clker com. na http://www.clker.com/clipart-10749.html snímek 9 [cit.2009-12-9]dostupné pod licencí Clker com. na http://www.clker.com/clipart-26503.html [cit.2009-12-9]dostupné na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Susicka_ovoce.jpg snímek 10 [cit.2009-12-9]dostupné na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dew_001.JPG snímek 11 [cit.2009-12-9]dostupné na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jinovatka_na_vetvi_t%C5%99e%C5%A1n%C4%9B.jpg [cit.2009-12-9]dostupné na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Freezer_Bananas.jpg snímek 13 Autor obrázku © Jarmila Hájková snímek 15 [cit.2009-12-9]dostupné na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Iron_lamp.jpg [cit.2009-12-9]dostupné na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lava_forms.jpg snímek 16 [cit.2009-12-9]dostupné na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:String_wax_making_5.jpeg [cit.2009-12-9]dostupné na http://commons.wikimedia.org/wiki/File:String_wax_making_4.jpeg Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.