Počítačové viry Michael Čambor 7.A říjen 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana dat v síti Martina Ambrožová.
Advertisements

Bezpečnost práce na Internetu
Viry, trojské koně a červi
POČÍTAČOVÉ VIRY POČÍTAČOVÉ VIRY.
Počítačové viry.
Počítačové viry.
POČÍTAČOVÉ VIRY Barbora ČÁPOVÁ 1.A.
Obecně o operačních systémech
Proč chránit data v počítači
Typy programů operační systémy programy pro práci se soubory
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar ZŠ Na Planině 1393/3, Praha 4 Krč Zdroj obrázků: Alfacomp.cz (pokud není uvedeno jinak)
Škodlivé kódy Bezpečnost informačních systémů - referát
Operační systém Adam Greguš, 4.A.
Název: Co mi hrozí Vypracovali:Kateřina Kratochvílová a Jiří Virgl
Informační a komunikační technologie
Počítačové viry a jiné hrozby
CO TO JE … Počítačový virus???.
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Počítačové viry a jak se proti nim chránit
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_046 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Počítačové Viry a antivir
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Identifikátor materiálu: EU
Historie operačních systémů Fiala Filip, 4.C. 50. léta Počítače bez OS Programy se psaly pro konkrétní počítače, často v binárním kódu Až ke konci 50.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Software – úvod.
Informační a komunikační technologie
Jak na to : Počítačový Virus.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Název: Zabezpečení PC a ochrana před škodlivými kódy
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Operační systémy.
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu.
Bezpečnost počítače – viry a antivirové programy
SOFTWARE, USPOŘÁDÁNÍ DAT V POČÍTAČI I. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová Materiál zpracován v rámci projektu.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Operační systémy. Operační systémy Operační systém je základním programovým vybavením nezbytně nutným pro provoz počítače. Poznámka: Operační systém.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
počítačová BEZPEČNOST
BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI POUŽÍVÁNÍ PC A INTERNETU
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
doc. RNDr. Zdeněk Botek, CSc.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_412_Počítačové viry AUTOR: Ivana Mikulenková ROČNÍK, DATUM:
Počítačové viry jsou bezesporu nejznámějším bezpečnostním rizikem pro počítačové sítě a počítače jako takové. Virem nazýváme programy schopné kopírování.
OPERAČNÍ SYSTÉM.
Operační systémy OS.
Viry, antiviry Ing. Jiří Šilhán
Operační systémy cvičení 1 © Milan Keršláger Obsah: náplň předmětu,
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
Škodlivý software ● Viry, trojské koně, červy ● Metodika detekce viru ● Spyware, spam ● Ochrana.
ZŠ Brno, Řehořova 3 S počítačem snadno a rychle Informatika 7. ročník III
MALWARE Malware je počítačový program určený k poškození nebo vniknutí do počítačového systému. Výraz malware vznikl složením anglických slov „malicious“
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office Orlová, spol. s r.o AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2 – Inovace.
VIRUS - je program - dokáže se sám šířit bez vědomí uživatele tím, že vytváří kopie sebe sama - některé viry mohou být cíleně ničivé (např. mazat soubory.
Mgr. Barbora Pilárová VY_32_INOVACE_09_VIRY, ANTIVIRY Příjemce: ZŠ Břidličná, okr. Bruntál Komenského BŘIDLIČNÁ Doporučeno pro: 6. ročník Předmět:
Virová infiltrace 2 Předmět: Informační a komunikační technologie Autor: Milan Franek.
Počítačová bezpečnost Cvičení 1: Start počítače IBM PC © Milan Keršláger
Počítačová bezpečnostPočítačová bezpečnost -je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených.
Prohlížeče, vyhledávače, , viry, červy a trojské koně. Nejznámější viry a jejich dopad! Zdeňka Pelová Jana Smitalová.
SOFTWARE Operační systémy.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
9. Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Škodlivý software, počítačové viry
BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU
Operační systémy - úvod
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
SOUBOR Souborový systém (anglicky file system) je v informatice označení pro způsob organizace dat ve formě souborů (a většinou i adresářů) tak, aby k.
Software (programy) Vypracoval: Mgr. R. Jančar
Viry a antivirové programy
Transkript prezentace:

Počítačové viry Michael Čambor 7.A říjen 2010

Definice 1) Jako virus se v oblasti počítačové bezpečnosti označuje program, který se dokáže sám šířit bez vědomí uživatele. 2) Pro množení se vkládá do jiných spustitelných souborů či dokumentů. Viry jsou jen jedním z druhů tzv. malwaru, zákeřného softwaru. 4) V obecném smyslu se jako viry (nesprávně) označují i např. červi a jiné druhy malwaru.

Důvody vzniků virů Vytvářejí je programátoři velkých softwarových firem, kteří byli propuštěni ze zaměstnání. Ti se svým zaměstnavatelům pomstí . Vytvářejí je mladí programátoři, kteří si chtějí vyzkoušet své schopnosti. Viry vytvářejí programátoři softwarových firem, které vytvářejí antivirové programy, za účelem zvýšení prodeje svých výrobků. Viry jsou jednou z cest, jak ovládnout a řídit větší množství počítačů a využívat je např. k rozesílání spamu.

Druhy virů (rozdíly) Základními typy hostitelů jsou: Spustitelné soubory – COM a EXE programy v prostředí DOSu, EXE soubory v Microsoft Windows, ELF soubory v UNIXu atd. 2) Boot sektory disket a diskových oddílů. 3) Master boot record (MBR) pevného disku. 4) Dávkové soubory a skripty – BAT v DOSu, shellovské skripty na UNIXech. 5) Dokumenty, které mohou obsahovat makra – např. dokumenty programů Microsoft Office. 6) Specializované skripty některých konkrétních aplikací.

Jak se šíří Autorovi viru se podaří infikovat uživatelské PC. 2) Viry na napadených počítačích se průběžně přihlašují k IRC serveru a vytváří síť napadených počítačů, tzv. „botnet“. 3) Spammer zaplatí autorovi viru za poskytnutí vzniklé sítě. 4) Po IRC kanálu pošle spammer virům instrukce a 5) napadené počítače slouží k rozesílání spamu.

Obrana před počítačovými viry Některé operační systémy (např. Linux, BSD aj.) jsou vůči škodlivým kódům méně náchylné, tudíž pro svou vlastní potřebu antivirové programy prakticky nepotřebují. 2) Škodlivé kódy, zejména rootkity, pro ně existují, ovšem běžný uživatel se s nimi prakticky vůbec nesetká a když už, většinou se jedná o kódy dávno zneškodněné.

Děkuji za pozornost