Oceňování věcných břemen OCMB David Slavata. Definice Věcné břemeno je právní vztah ze kterého vyplývá právo na určité plnění na straně jedné a povinnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha 17. května 2013 Právní vztahy k energetickým stavbám technické infrastruktury a k dotčeným nemovitostem, katastr nemovitostí. JUDr. Petr Mošna.
Advertisements

Energetici a telekomunikace
Absolutní majetková práva
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastObčanské právo Datum vytvoření
Občanské právo - zásady
VY_32_INOVACE_06_EKO_313_Dri
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ Ing. David Slavata, Ph.D Oceňování majetku B.
VYVLASTNĚNÍ Jiří Matějíček.
Občanskoprávní minimum 2. část „Učíme se pro život“ Mgr. Tomáš Pavlů.
Oceňování věcných břemen
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha - Bratislava
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Dědění a práva k cizím věcem Petr Machala. 1.Která listina nám garantuje právo vlastnit majetek? 2.Který zákoník upravuje majetkové vztahy fyzických a.
Základní právní předpisy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha – Bratislava – Kyjev Mgr. Pavla P ř ikrylová Advokát, Partner.
Obecně o věcných právech, právo stavby, věcná břemena
Smlouvy Petr Machala.
PRÁVNÍ ASPEKTY VLASTNICTVÍ
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_ABSOLUTNÍ.
Oceňování pozemků JUDr. Jana Dudová, Ph.D..
Oceňování pozemků JUDr. Jana Dudová, Ph.D.. Prameny právní úpravy z. 151/1997 Sb., o oceňování majetku z. 526/1990 Sb., o cenách z. 219/2000 Sb., o majetku.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ
Obchodní závazkové vztahy
Oceňování lesa jako biologických aktiv (IAS 41) a začlenění jejich hodnoty do finančního účetnictví.
OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a vyvlastnění Jiří Matějíček Listopad 2014.
Právní vztahy k nemovitostem Držba a vydržení, věcná práva k věci cizí a katastr nemovitostí Mgr. Jakub Kříž.
VYVLASTNĚNÍ.
Výnosový způsob oceňování majetku
Pozemky sloužící dopravě
1 Program ZNALEC Modul OCENĚNÍ (c) DaMaSk Struktura hlavního menu.
Zpracovala: Ivana Průchová, podzim Vyvlastňování pozemků a staveb teze.
Právní režim pozemků sloužících dopravě
Pojem a význam právní metodologie
Vlastnictví.
Podzim 2006, I.Průchová 1 Právní režim pozemků sloužících dopravě teze přednášky z PP.
Oceňování pojištěného majetku
Věcná práva k věci cizí v občanském zákoníku
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní vztahy Katedra práva.
KURZ OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a nucené omezení vlastnického práva (věcná břemena – služebnosti inženýrských sítí) Jiří Matějíček duben 2014.
KURZ OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a nucené omezení vlastnického práva (věcná břemena – služebnosti inženýrských sítí) Jiří Matějíček duben 2014.
Knížová N, Nováková. 1.právo stavby 2.věcná břemena 3.zástavní právo 4.zadržovací právo.
KURZ OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a nucené omezení vlastnického práva (věcná břemena – služebnosti inženýrských sítí) Jiří Matějíček.
Z Á K O N, kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů nebytových prostor v domě s byty, (sněmovní tisk.
Bytové družstvo Seminář „Zákon o obchodních korporacích“
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny.
Spoluvlastníctví. § 1115 (1): Osoby, jimž náleží vlastnické právo k věci společně, jsou spoluvlastníky § 1116: Vzhledem k věci jako celku, se spoluvlastníci.
Zákon č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku a o změně některých zákonů ( zákon o oceňování majetku ), ve znění zákona č. 121/2000 Sb., zákona č. 237/2004.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Knížová N, Nováková. 1.právo stavby 2.věcná břemena 3.zástavní právo 4.zadržovací právo.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_12_ Vlastnictví, druhy majetku Číslo projektu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_10.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Státní pozemkové vlastnictví - prameny právní úpravy -
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Subjektivní práva a právní povinnosti; druhy subjektivních práv; právní nároky; právní tituly; klasifikace právní skutečnosti.
Společnost s ručením omezeným charakteristika
(přednáška k předmětu Základy práva)
SOUČASNOST KN OCMB David Slavata.
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Právní problematika břehových porostů
OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a nucené omezení vlastnického práva
4. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Transkript prezentace:

Oceňování věcných břemen OCMB David Slavata

Definice Věcné břemeno je právní vztah ze kterého vyplývá právo na určité plnění na straně jedné a povinnost něco strpět na straně druhé

Věcným břemenem není Předkupní právo Předkupní právo Zástavní právo Zástavní právo Nájem Nájem Půjčka Půjčka

Dělení věcných břemen Z hlediska subjektů S povinností konat S povinností konat S povinností zdržet se S povinností zdržet se S povinností trpět S povinností trpět Z hlediska doby Navždy trvající Navždy trvající Na dobu určitou Na dobu určitou Na dobu neurčitou Na dobu neurčitou Z hlediska objektu In personam In personam In rem In rem

Vznik věcných břemen Písemnou smlouvou Písemnou smlouvou Závěť Závěť Rozhodnutím dědiců Rozhodnutím dědiců Rozhodnutím státního orgánu Rozhodnutím státního orgánu Ze zákona Ze zákona Vydržením Vydržením

Zánik věcných břemen Rozhodnutím příslušného orgánu Rozhodnutím příslušného orgánu Ze zákona Ze zákona Uplynutím doby Uplynutím doby Promlčením Promlčením

Věcná břemena dle OZ z roku 1811 Právo opřít vlastní stavbu o cizí stavbu Právo opřít vlastní stavbu o cizí stavbu Právo zapustit trám do cizí zdi Právo zapustit trám do cizí zdi Právo zřídit okno v cizí zdi Právo zřídit okno v cizí zdi Právo vystavět střechu do sousedova vzdušného prostoru Právo vystavět střechu do sousedova vzdušného prostoru Právo hnát kouř cizím komínem Právo hnát kouř cizím komínem Právo svést okap na cizí pozemek Právo svést okap na cizí pozemek Právo lít tekutiny na cizí pozemek Právo lít tekutiny na cizí pozemek Povinnost nezvyšovat dům Povinnost nezvyšovat dům Právo hlídání dobytka a pastvy Právo hlídání dobytka a pastvy Právo kácení dřeva, sbírání suchých větví a chrastí, sbírání žaludů a hrabání listí Právo kácení dřeva, sbírání suchých větví a chrastí, sbírání žaludů a hrabání listí

Věcná břemena in rem Přechod nebo přejezd Přechod nebo přejezd Přístup přes pozemek Přístup přes pozemek Čerpání vody ze studny Čerpání vody ze studny Stavba na cizím pozemku Stavba na cizím pozemku Využití lesního pozemku pro dopravu vytěženého dřeva Využití lesního pozemku pro dopravu vytěženého dřeva atd. atd.

Věcná břemena in personam Bezplatného bydlení Bezplatného bydlení Chovu domácího zvířectva Chovu domácího zvířectva Opatrování oprávněného Opatrování oprávněného Podíl z úrody ze zahrady Podíl z úrody ze zahrady

Oceňování dle vyhlášky Věcná břemena se oceňují výnosovým způsobem na základě ročního užitku ve výši ceny obvyklé Užitek se násobí 5 (VB in rem) Užitek se násobí 5 (VB in rem) Užitek se násobí 10 (VB in personam) Užitek se násobí 10 (VB in personam) Oceňuje se paušální částkou ,-Kč Oceňuje se paušální částkou ,-Kč

Děkuji za pozornost