Doping ve sportu Jindřiška Jelínková Lucie Coufalová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Žlázy s vnitřní sekrecí
Soustava žláz s vnitřním vyměšováním
Sexuální výchova.
Doping- metody, omezení, negativní účinky a budoucnost
Metodický list Každý člověk, který vnímá sport třeba jen okrajově, má aspoň intuitivní představu o pojmu doping. Pro ty, kterých se sport týká bezprostředně.
Výuka probíhá metodou řízené diskuse. V první části se věnujeme přirozeným rozdílům, které charakterizují sport mužů a sport žen, ve druhé se věnujeme.
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
STEROIDNÍ ANABOLIKA.
ABY ŠPORT NEBOLEL Bratislava,  Výživa bude efektivní pouze ve spojení s kvalitní tréninkovou přípravou sportovce  Výživa je závislá na typu.
Potravinové doplňky v současném sportu
F e r r i t i n. Každý, ať už vrcholový či výkonnostní sportovec, by si měl nechat pravidelně ročně (u vrcholového sportovce samozřejmě častěji) nechat.
Alkohol Pojem alkohol pochází z arabského AL-KAHAL
Žena a sport.
Genetika člověka Vypracovala: Martina Krahulíková 4.A/4
Dřeň nadledvin - katecholaminy
Doping.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Kompenzovaná cukrovka zpomaluje postup aterosklerózy i mikrangiopatii Kompenzovaná cukrovka Pravidelná fyzická zátěž Kontrola glykémie Nepřesahovat denní.
Doping ve sportu David Keňa 9.A 2011/12.
Vysvětlení pojmu hormony
Hormonální řízení.
Další přírodní látky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Průběh dopingové zkoušky Nejčastější využívané dopingové látky
NÁVYKOVÉ LÁTKY.
BÍLKOVINY.
Doping ve sportu Školení trenérů licence A
Doping- látky zakázané
Žlázy s vnitřní sekrecí
Doping Michael Vojtášek.
Steroidy Anabolický steroid ropucha Žlučový kámen (500x)
Hormonální soustava tercie.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Pomocné prostředky tréninku
DOPING Něco málo na úvod
VY_32_INOVACE_PSYPS10360ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Nadledvina - glandula suprarenalis
Hormonální soustava.
DOPING.
Hana Fialová Daniela Šlapáková Tereza Zemanová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_445.
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Doping ve sportu Mirka Kozáková.
Biologické děje v dospívání
TROJLÍSTEK DOKTORA KUČERY
Vliv alkoholu na zdraví člověka. cílová skupina: střední školy anotace : vliv alkoholu na zdraví člověka klíčová slova : fetální alkoholový syndrom autor:
KREV – OBĚHOVÁ SOUSTAVA - tělesná tekutina, která u zdravého dospělého člověka tvoří 7 % tělesné hmotnosti (asi 5 litrů) - krev se neustále obnovuje, každý.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
Citrony Limetka Pomeranče Šípky – Rose Hips Acerola Hesperidin Rutin.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák DROGY Co je vlastně droga? Měkká droga - proč? Může být doping droga? Tvrdá.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Autodestruktivní závislosti - doping
Žlázy s vnitřním vyměšováním - endokrinní soustava U/60
DOPING Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_12_26.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Vliv radiace na člověka
Žlázy s vnitřní sekrecí
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Doping Chemie ohrožuje užívání zakázaných látek nebo metod ve sportu
Transkript prezentace:

Doping ve sportu Jindřiška Jelínková Lucie Coufalová

Co je doping? Ve sportu se tak označuje používání látek a metod uvedených v Seznamu zakázaných látek a metod vydávaném každoročně Světovou antidopingovou agenturou (WADA). Zamýšleným efektem dopingu je zejména bezprostřední zvýšení výkonu nebo urychlení regenerace při tréninku. Samotné slovo pravděpodobně pochází z amerického slangového výrazu „dop“, což byl výluh tabáku, který byl používán k dopování koní koňskými handlíři. Účinkem této látky se i stará herka nakrátko stala bujným ořem.

Data významná pro doping Používán od starověku- gladiátoři míchali směs medu a alkoholu Zakázán je od poslední čtvrtiny 20.století 70.-80. léta 20.století „rozmach“ v SSSR, dopovaly až 2/3 sportovců 1886- první sportovec, který umřel následkem dopingu, waleský cyklista Arthur Ponton

Data významná pro doping 1904- první dopingový skandál na OH v St.Louis, americký maratonský běžec Thomas Nicka- přežil 1936- na OH v Berlíně dopují sportovci z NDR, aby dokázali nadřazenost „své rasy“, doping byl u nich řízen státem 50. léta 20. století- Američané začali používat steroidní anabolika 1968- první antidopingové kontroly na OH- dopovalo se ale dál

V jakých sportech se dopuje nejvíc? Počty dopujících sportovců jsou ze závodů v ČR z období roků 1993-2011. Jsou v tom započítáni i cizinci startující na našich závodech. Kulturistika- 165 Silový trojboj- 38 Vzpírání- 15 Cyklistika- 19, celosvětově je zde nejvíce dopujících, říká se o ní, že je to jedoucí laboratoř Atletika- 16 Box- 9 Volejbal- 9 Hokej- 8 Fotbal- 8

Důvody proč sportovci dopují Zvýšení výkonu Touha po vítězství Být nejlepší, dokázat víc, než kdokoli jiný Nátlak okolí (trenéři, fanoušci, sponzoři, média…)

Následky Při dlouhodobém užívání: zvýšení krevního tlaku poruchy metabolismu tuků (ateroskleróza a cévní mozkové příhody) ovlivnění pohlavních znaků, sexuální výkonnosti, ale především plodnosti (mužům se snižuje počet spermií a nakonec přichází i zmenšení varlat) úzkostné stavy, agresivní chování

Následky Steroidy jsou odbourávány v játrech, proto dochází ke změnám jaterních buněk, tvorbou cyst a nezhoubných nádorů. Svalová hmota, kterou se pod vlivem vysokých dávek steroidů dopující sportovci „obalí“, nemá dostatečně pevné vazivo, což vede ke zvýšenému množství svalových a úponových zranění.

Látky nejvíce používané Hojně zneužívaný nandrolon, ale i přírodní testosteron. Nejčastěji zneužívaný, růstový hormon, podobný inzulinu IGF-1. Erytropoietin (EPO) Kortikotropiny (stresové hormony) Diuretika (léky na odvodnění)

Nandrolon, přírodní testosteron podpora „mužnosti“, včetně zvýšené tělesné hmotnosti mohutnější svalové hmoty agresivnější chování

IGF-1 přirozené působení se nejvíce projevuje v dětství a dospívání (podporuje růst kostí a svalové hmoty, podporuje tvorbu bílkovin a snižuje ukládání tuků) zvýšená nepřirozená přítomnost v těle v dospělosti vede k tzv. akromegalii, zvětšení a zhrubnutí obličeje a koncových částí končetin

IGF-1 zvětšení vnitřních orgánů (jater, sleziny, srdce) poruchy růstu v dospívání tvorba slizničních výrůstků na tlustém střevě metabolické poruchy (hypoglykémie) psychické poruchy a poškození svalů, včetně změn struktury a funkce srdeční svaloviny

Erytropoietin (EPO) reguluje tvorbu červených krvinek v kostní dřeni těžko zjistitelný vedlejší a negativní účinky minimální

Kortikotropiny stresové hormony podporující nejen výkon těla, ale i psychický stav (mají euforizující účinky) dlouhodobé nadměrné užívání je spojeno s poruchami ukládání tuku v těle, nadměrným ochlupením, zvýšením hmotnosti, úbytkem kostní hmoty, poklesem krevního tlaku, otékáním a vážnými psychickými změnami

Diuretika léky na odvodnění podporují tvorbu moči a jsou tedy zakázány hlavně proto, že při dopingové kontrole zhoršují možnost prokázání jiných zakázaných látek mají výrazný vliv na snižování hmotnosti, takže v některých sportovních disciplínách, kde má nižší tělesná váha vliv na výkony (skoky na lyžích, veslování…), jsou proto stíhány podstatně tvrději

Diuretika při jejich dlouhodobém používání dochází k poruchám iontového hospodářství v těle krátkodobá dehydratace, vyvolaná snahou o rychlý úbytek váhy, ohrožuje centrální nervový systém a vyvolává křeče

Události „proslulé“ dopingem David Bystroň – fotbalista, v krvi našli metamfetamin (pervitin) – povzbuzující účinek. Petr Korda – tenista, pozitivně testován na anabolický steroid nandrolun. Tomáš Enge – automobilový závodník, ve vzorku moči mu našli stopy marihuany (nedovolená látka).

Zdroje http://fanda.nova.cz/clanek/sport/doping-mezi-ceskymi-sportovci.html http://www.okolokol.wz.cz/doping/index.php http://www.sportvital.cz/sport/doping-ve-sportu/co-je-vlastne-uz-doping/ http://www.antidoping.cz/dopingova_kontrola_statistiky.php

Děkujeme za pozornost.