Nevyužitá absorpční kapacita venkovských obcí Analýza venkova: nové otazníky a výzvy 20. října 2011 Arcidiecézní muzeu, Olomouc.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Postup při zpracování projektu do PRV 27. – Mgr. Michal Jarolímek.
Advertisements

Strukturální fondy jako zdroj financí pro komunální investice
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Představení města v urbánním rozměru Mgr. Jan Mareš, primátor
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Aktivity Olomouckého kraje pro venkov Setkání zástupců mikroregionů Olomouckého kraje 21. června 2012, Plumlov Josef Londa Karel Hošek.
Dotační příležitosti.
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Projekty Olomouckého kraje a jeho příspěvkových organizací
Projekty Technické pomoci ROP SM 14. Pracovní setkání zástupců mikroregionů Olomouckého kraje, , Plumlov.
Program rozvoje venkova ČR na období Osa 4 Leader Ing. Kateřina Adamcová, oddělení metodiky Osy 4 PRV.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Sociální problematika na venkově Od Programu obnovy vesnice k LEADERu Ing. Roman Línek náměstek hejtmana pověřený zastupováním Pardubický kraj
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava 2007 – 2013.
Volnočasové projekty a EU financování
POV 2008 Navrhovaná podoba Programu obnovy venkova Olomouckého kraje V roce 2008.
ÚSPĚŠNÉ PROJEKTY realizované v Grantovém schématu Podpora místní infrastruktury pro cestovní ruch v Moravskoslezském kraji vedené ve Společném regionálním.
Aktivity v oblasti regionálního rozvoje Česko-Polská konference Partnerství LEADER , Bouzov.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA (PRV)
Socioekonomické poměry
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství
Síť EUROPE DIRECT Úkolem informační sítě EUROPE DIRECT je šířit informace a doporučení týkající se politik EU a aktivně podporovat diskuze o Evropské.
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Vítáme Vás v Hlušicích. OBEC HLUŠICE Archeologické nálezy u cesty Maršovky potvrzují osídlení krajiny už od 5. tisíciletí před n.l. První písemný záznam.
Projekty Technické pomoci ROP SM realizované Olomouckým krajem 16. pracovní setkání zástupců mikroregionů Olomouckého kraje, , Loštice.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Rozvoj venkova Olomouckého kraje Setkání aktérů venkova, Všechovice - Příleský mlýn,
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Projekty realizované ROP SM krajem a ORP Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Podpora venkova po roce 2013 z pohledu Olomouckého kraje Seminář MAS 10. května 2013, Olomouc.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
Evaluační aktivity Olomouckého kraje ve vztahu k vyhodnocení ROP SM Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
POV 2010 Informace o podaných žádostech. Harmonogram POV Schválení podmínek pro vyhlášení programu Radou Olomouckého kraje: Schválená alokace.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
PROGRAMOVÉ OBDOBÍ Projekt Tvorba Strategie a Společného akčního plánu v oblasti rozvoje lidských zdrojů v Libereckém kraji I CZ.1.04/4.1.01/C
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Zkušenosti a přínosy ROP Střední Morava pro rozvoj Olomouckého kraje Ing. Jiří Rozbořil hejtman Olomouckého kraje předseda Výboru Regionální rady regionu.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
ITI Pražské metropolitní oblasti. ITI - nový nástroj Evropské komise - Výchozími dokumenty jsou Strategie EU 2020 a návrhy nařízení Evropské komise -
Podpora obcí s rozšířenou působností z ROP Střední Morava v programovém období Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Základní informace o KAP a MAP 10. března Přehled důležitých zkratek Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy = ESIF) Krajské akční plány.
Návrh koridorů cyklistické dopravy na území ITI Olomoucké aglomerace
Národní dotační programy
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Podnikatelská zóna Š t e r n b e r k
OLOMOUCKÝ KRAJ VY_32_INOVACE_06-37 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Regionální stálá konference Středočeského kraje
Aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
Návrh rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2015
Hospodářská soudržnost ORP v regionu soudržnosti Střední Morava
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
oddělení absorpční kapacity Odboru strategického rozvoje kraje
Úřad práce ČR, Krajská pobočka v Olomouci
Výsledky projednávání
Obec Sibřina Plán investičních a provozních záměrů obce 2018 – 2022
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Krajské ředitelství policie Olomouckého kraje
VIII. ročník Konference Moravské dopravní fórum
Příprava Regionálního akčního plánu Kraje Vysočina
Transkript prezentace:

Nevyužitá absorpční kapacita venkovských obcí Analýza venkova: nové otazníky a výzvy 20. října 2011 Arcidiecézní muzeu, Olomouc

Absorpční kapacita venkova jedná se o schopnost venkova využít disponibilní prostředky fondů EU: –Administrativně technické zázemí schopnost řídit projekty financované z fondů EU v souladu s příslušnými pravidly a předpisy EU –Spolufinancování –Zásoba projektových záměrů

Proč absorpční kapacita? Potřeby venkova Cíle EU Cíle ČR

Identifikace absorpční kapacity venkova Olomouckého kraje Projekty „Podpora rozvoje Olomouckého kraje” –Zásobník projektových záměrů spolupráce s ORP –Akční plán Koncepce zemědělské politiky a rozvoje venkova Olomouckého kraje –Dotazníkové šetření (léto 2009) 345 respondentů z 385 – 90% návratnost

Identifikace absorpční kapacity venkova Olomouckého kraje... Počet obcí do obyv. Počet respondentů Návratnost Počet identif. záměrů Hranice % 76 Jeseník % 76 Konice % 57 Lipník nad Bečvou % 39 Litovel % 53 Mohelnice % 35 Olomouc % 129 Prostějov % 203 Přerov % 146 Šternberk % 47 Šumperk % 84 Uničov 9778% 22 Zábřeh % 60 Olomoucký kraj % 1027

Identifikace absorpční kapacity venkova Olomouckého kraje... Počet záměrů Nejčastější záměr Počet Druhý nejčastější záměr Počet Hranice76 MK a chodníky 17 Zateplení obecních budov 9 Jeseník76 MK a chodníky 14 Jiné 13 Konice57 MK a chodníky 16 Jiné 8 Lipník nad Bečvou39 Jiné 7 MK a chodníky 5 Litovel53 Kanalizace a ČOV 11 MK a chodníky 11 Mohelnice35 Kanalizace a ČOV 8 MK a chodníky 5 Olomouc129 Kanalizace a ČOV 30 MK a chodníky 23 Prostějov203 MK a chodníky 36 Kanalizace a ČOV 19 Přerov146 MK a chodníky 29 Kanalizace a ČOV 23 Šternberk47 Kanalizace a ČOV 11 MK a chodníky 8 Šumperk84 Kanalizace a ČOV 16 MK a chodníky 10 Uničov22 Sportovní areály 5 Kanalizace a ČOV 4 Zábřeh60 Kanalizace a ČOV 14 MK a chodníky 11 Olomoucký kraj 1027 MK a chodníky 186 Kanalizace a ČOV 179

Identifikace absorpční kapacity venkova Olomouckého kraje... Počet záměrů Počet připravených záměrů Relativní počet Náklady na připravené záměry Místní komunikace a chodníky % Kanalizace a ČOV % Jiné % Kulturní a společenské domy % Zateplení či obnova škol % Sportovní areály % Zateplení, opravy obecních budov % Inženýrské sítě pro bytovou výstavbu % Vodovod % Obnova center obcí (návsí) % Revitalizace krajiny - park, rybník aj % Cyklostezky % Oprava památek 2200% Ochrana před povodněmi 1716%0 Územní plány 13215%

Realizované projekty ProgramOpatření Počet projektů Celková investice Program rozvoje venkova ČRIII Program rozvoje venkova ČRLEADER - cca ROP Střední Morava1.3; OP Životní prostředívšechna Integrovaný operační program Celkem

Realizované projekty od června Počet projektů OPŽP (2009 – 2011) Počet projektů ROP SM (18. výzva) Počet projektů PRV (8.,12. výzva) Místní komunikace a chodníky Kanalizace a ČOV Jiné Kulturní a společenské domy Zateplení či obnova škol Sportovní areály Zateplení, opravy obecních budov Inženýrské sítě pro bytovou výstavbu Vodovod Obnova center obcí (návsí) Revitalizace krajiny - park, rybník aj Cyklostezky Ochrana před povodněmi Oprava památek Územní plány

Realizované projekty od června Počet připravených záměrů Rozpočet připravených záměrů Počet podpořených projektů Rozpočet Podíl rozpočtů Místní komunikace a chodníky ,3% Kanalizace a ČOV ,3% Jiné ,0% Kulturní a společenské domy ,5% Zateplení či obnova škol ,3% Sportovní areály ,8% Zateplení, opravy obecních budov ,4% Inženýrské sítě pro bytovou výstavbu ,0% Vodovod ,2% Obnova center obcí (návsí) % Revitalizace krajiny - park, rybník aj ,3% Cyklostezky ,1% Ochrana před povodněmi x Oprava památek ,0% Územní plány x

Realizované projekty od června Počet identif. záměrů Rozpočet identif. projektů Počet podpořených projektů RozpočetPodíl Místní komunikace a chodníky ,3% Kanalizace a ČOV ,6% Jiné ,0% Kulturní a společenské domy ,9% Zateplení či obnova škol ,2% Sportovní areály ,3% Zateplení, opravy obecních budov ,8% Inženýrské sítě pro bytovou výstavbu ,0% Vodovod ,3% Obnova center obcí (návsí) ,0% Revitalizace krajiny - park, rybník aj ,6% Cyklostezky ,5% Ochrana před povodněmi ,9% Oprava památek ,2% Územní plány ,0%

Nevyužitá absorpční kapacita venkova Mgr. Karel Hošek oddělení regionálního rozvoje Děkuji za pozornost

Absorpční kapacita