Daň z nemovitostí 1. 2 okruhy – POZEMKY na území ČR vedené v katastru nemovitostí (§ 2) – obecně STAVBY s kolaudačním rozhodnutím a stavby užívané, dále.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novela zákona o dani z nemovitostí. 2 - novela zákona je účinná od podle původního návrhu mělo dojít ke zrušení daně z nemovitostí u zemědělských.
Advertisements

JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. listopadu 2013.
Daně.
Dnes fiktivně, zítra reálně.
24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání
1 PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha – Bratislava – Kyjev Jaroslava Fojtíková Da ň ový poradce.
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
TÉMA: Daň z nemovitostí
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daň z nemovitých věcí Označení materiálu:
Daňová soustava – přímé daně II. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Zákon č. 344/1992 Sb. o katastru nemovitostí České republiky
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Účelová kategorizace Jana Dudová.
Bydlení, domácnost, příprava na samostatný život
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
Oceňování pozemků JUDr. Jana Dudová, Ph.D..
Majetkové daně Daň z nemovitostí Silniční daň Daň dědická Daň darovací Daň z převodu nemovitostí.
Oceňování pozemků JUDr. Jana Dudová, Ph.D.. Prameny právní úpravy z. 151/1997 Sb., o oceňování majetku z. 526/1990 Sb., o cenách z. 219/2000 Sb., o majetku.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Majetkové daně Daň z nemovitostí
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Zdanění nemovitých věcí
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Majetkové daně Michal Radvan. Definice majetkových daní Přímé daně Přímé daně Vyměřované na základě majetku (in rem) Vyměřované na základě majetku (in.
Daň z nemovitých věcí 1. 2 okruhy (zákon č. 338/1992 Sb.) – POZEMKY na území ČR evidované v katastru nemovitostí (§ 2) – STAVBY (budovy a inženýrské stavby)
Majetkové daně Daň z nemovitostí II – daň ze staveb Michal Radvan.
Oceňování pojištěného majetku
KATASTR NEMOVITOSTÍ. Je soubor údajů o nemovitostech v ČR, který zahrnuje jejich soupis a popis a jejich polohové a geometrické určení. Tvoří ucelený,
Přímé daně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
MAJETKOVÉ DANĚ (DAŇ Z NEMOVITOSTÍ) Úvod 2  Daňová soustava ČR  Přímé daně Důchodového typu (DPFO, DPPO) Majetkového typu (daň z nemovitostí,
Řešení příkladů Daň z nemovitostí Marie Manková. 1. Vypočítejte základ a výši daně z nemovitosti pro rok 2012 u stavebního pozemku o výměře 950 m 2 ležícího.
Majetkové daně Daň z nemovitých věcí Michal Radvan.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ II. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Daň z nabytí nemovitých věcí 1. Předmět daně Tato daň je novinkou od roku 2014, kdy nahradila daň z převodu nemovitostí Právně ukotvena Zákonným opatřením.
MÍSTNÍ DANĚ WORKSHOP VEŘEJNÁ SPRÁVA Mgr. Martina Handlosová 3. květen 2011.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Majetkové daně Michal Radvan.
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - pozemků
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec;
Majetkové daně Michal Radvan.
Daň z nemovitých věcí 23. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
zákon č. 16/1993 Sb., o dani silniční
Konzultace : středa , kancelář č. 506
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Plochy a pozemky veřejných prostranství
Majetkové daně Daň z nemovitostí
VY_62_INOVACE_ , příklady na daň z nemovitých věcí - ze staveb
Daň z nemovitostí.
Daň dědická, darovací, daň z převodu nemovitostí
Finanční právo II Majetkové daně, daň z hazardních her, poplatky, JOPP
Daň z nemovitých věcí 29. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Reálné daně Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
2. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Stavební pozemky (teze)
4. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - staveb
Daň z nemovitých věcí 28. listopadu 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Majetkové daně II. Daň z nemovitých věcí Daň z nabytí nemovitých věcí
Majetkové daně II. Daň z nemovitých věcí Daň z nabytí nemovitých věcí
Transkript prezentace:

Daň z nemovitostí 1

2 okruhy – POZEMKY na území ČR vedené v katastru nemovitostí (§ 2) – obecně STAVBY s kolaudačním rozhodnutím a stavby užívané, dále byty a samostatné nebytové prostory (§ 7) Ale předmětem nejsou… – P: pozemky zastavěné stavbami, ochranné lesy, vodní plochy kromě rybníků s intenzivním a průmyslovým chovem ryb, pozemky pro obranu státu – S: vodní stavby, veřejná doprava….(§ 7/2) 2MPF_PRDA Přímé daně - jaro Daň z nemovitostí

plný výčet: pozemky § 4, stavby § 9§ 4§ 9 nejčastěji v praxi: – stavby/pozemky ve vlastnictví státu, kraje, obce, veřejných VŠ a výzkumných institucí, církve, – stavby/pozemky k zajištění veřejné hromadné dopravy, zlepšení stavu ŽP, – pozemky: hřbitovy, parky, sportoviště, rozvod energie, – stavby: sloužící školám, muzeím, galeriím. 3MPF_PRDA Přímé daně - jaro Daň z nemovitostí

Sazba: pozemky Základ daně: dle vyhlášky, cenových předpisů, nebo výměry. sazba 0,75 %: – orná půd a, – chmelnice, – vinice, – zahrady a ovocné sady. sazba 0,25 %: – trvalé travní porosty, – hospodářských lesy, – rybníky s intenzivním a průmyslovým chovem ryb. 4MPF_PRDA Přímé daně - jaro Daň z nemovitostí

Sazba: pozemky Ostatní pozemky za každý 1 m 2 u: zastavěných ploch a nádvoří 0,20 Kč, stavebních pozemků 2,00 Kč, ostatních ploch 0,20 Kč, Zpevněných ploch pozemků k podnikání dle druhu podnikatelské činnosti 1,00 nebo 5,00 Kč Základní sazba daně se u stavebních pozemků násobí koeficientem: 1,0 v obcích do obyvatel 1,4 v obcích nad obyvatel do obyvatel 1,6 v obcích nad obyvatel do obyvatel 2,0 v obcích nad obyvatel do obyvatel 2,5 v obcích nad obyvatel do obyvatel 3,5 v obcích nad obyvatel a ve Fr. Lázních, Luhačovicích, Mar. Lázních a Poděbradech 4,5 v Praze; 5MPF_PRDA Přímé daně - jaro Daň z nemovitostí

Sazba: stavby u obytných domů 2 Kč za 1 m 2 zastavěné plochy, u ostatních staveb tvořících příslušenství z výměry přesahující 16 m 2 zastavěné plochy 2 Kč za 1 m 2 zastavěné plochy, u staveb pro rodinnou rekreaci 6 Kč za 1 m 2 zastavěné plochy a u staveb, které plní doplňkovou funkci k těmto stavbám, s výjimkou garáží, 2 Kč za 1 m 2 zastavěné plochy, u garáží vystavěných odděleně od obytných domů apod. 8 Kč za 1 m 2 plochy stavby užívané pro podnikatelskou činnost apod. – zemědělskou prvovýrobu, pro lesní a vodní hospodářství 2 Kč za 1 m 2 – průmysl, stavebnictví, dopravu, energetiku a ostatní zemědělskou výrobu 10 Kč za 1 m 2 – ostatní podnikatelskou činnost 10 Kč za 1 m 2 ostatní stavby 6 Kč za 1 m 2 zastavěné plochy, byty apod. 2 Kč za 1 m 2 upravené podlahové plochy. Základní sazby daně za 1 m 2 se zvyšují o 0,75 Kč za každé další nadzemní podlaží, jestliže zastavěná plocha nadzemního podlaží přesahuje dvě třetiny zastavěné plochy. Základní sazba daně, se násobí u některých staveb koeficientem přiřazeným k jednotlivým obcím podle počtu obyvatel Pozn.: Sazby byly zvýšeny od MPF_PRDA Přímé daně - jaro Daň z nemovitostí

Placení daně Daň je splatná – u poplatníků provozujících zemědělskou výrobu a chov ryb ve dvou stejných splátkách, a to nejpozději do 31. srpna a do 30. listopadu běžného zdaňovacího období, – u ostatních poplatníků daně ve dvou stejných splátkách, a to nejpozději do 31. května a do 30. listopadu běžného zdaňovacího období, – nepřesáhne-li roční daň částku Kč, je splatná najednou, a to nejpozději do 31. května. Ke stejnému datu lze daň zaplatit najednou i při vyšší částce. 7MPF_PRDA Přímé daně - jaro Daň z nemovitostí