Geografické informační systémy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počítačová grafika Nám umožňuje:
Advertisements

systém pro sběr, organizaci, analýzu a syntézu dat
MS ACCESS - DOTAZY DATABÁZOVÉ SYSTÉMY.
Tabulky v MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Úvod Formát SVG Aplikace sSVGui Ukázka aplikace Závěr.
Analytické nástroje GIS
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
D ATABÁZE N VID D ATABÁZE N VID N OVÁ SPECIALIZOVANÁ ONLINE SLUŽBA SPOLEČNOSTI O VID PRO OŠETŘOVATELSTVÍ A DALŠÍ NELÉKAŘSKÉ ZDRAVOTNICKÉ.
Další dotazy SQL Structured Query Language. Některé SQL příkazy mohou mít v sobě obsaženy další kompletní příkazy SELECT. Využijeme je tam, kde potřebujeme.
MySQL - Vytvoření nové tabulky  create table jméno_tabulky (jméno_položky typ_položky,... ) Přehled nejběžnějších datových typů Přehled nejběžnějších.
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
Analýza informačního systému
EKO/GISO – Modely prostorových dat.  Mnoho definic - jedno mají společné – Gisy pracují s prostorovými daty  Minimální GIS vždy spojuje databázi, prostorové.
Školení správců II. Petr Pinkas RNDr. Vít Ochozka.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.5 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - dotazy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Analýza dat v GIS Dotazy na databáze Překrytí – Overlay Mapová algebra
Uložení a analýza bodového mračna bodů v Oracle Spatial Fakulta aplikovaných věd / Katedra matematiky Západočeská univerzita v Plzni Bc. Michal.
Relační databáze.
Zdroje dat, měření, konverze
Lišta nástrojů Standard otevření, uložení a další manipulace se soubory (tj. projekty) načítání dat (mapových vrstev) „žluté plus“ změna měřítka odkaz.
Databáze Dotazy VY_32_INOVACE_7B16. Dotazy umožňuje vybrat určité záznamy z tabulky na rozdíl od filtru vybrané záznamy umístí do samostatné dočasné nebo.
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
EKO/GISO – Prostorová analýza  Prostorová složka  lokace  tvar  vzájemné prostorové vztahy zPopisná složka yatributy Složky prostorové informace:
EKO/GISO – Shrnutí.  Co je GIS?  Jaké jsou datové modely (model vlastností, model krajiny)?  Co je souřadné zobrazení, jaká se nejčastěji používají.
Aplikace GIS 2 Tematické vizualizace - základy. Tematická vizualizace Zobrazíme geografické objekty, jevy tak, aby vynikla vlastnost, kterou chceme zkoumat.
Prostorové dotazy. Buffer = obalová zóna Input Features = vstupní vrstva Output Feature Class = nově vytvořená třída s výsledky (Shapefile) Distance.
Počítačová podpora konstruování I 7. přednáška František Borůvka.
Použití dotazu jako zdroj dat pro pohled Vypracovala: Procházková Petra.
Analýza informačního systému. Podrobně zdokumentovaný cílový stav Paramentry spojené s provozem systému – Cena – Přínosy – Náklady a úspory – …
Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta Institut ekonomiky a systémů řízení obor Geografické informační systémy.
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Informační systémy.
Prostorové dotazy.
Odpovězte na následující otázky
Geografické informační systémy Tomáš Vaníček Stavební fakulta ČVUT Thákurova 7, Praha 6 Dejvice, B407
Data pro GIS. Bodová vrstva IdXYPopis 11,82,8Plzeň 22,81,1ČB 33,13Praha 434,1Ústí 54,53,9HK.
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Lišta nástrojů Standard otevření, uložení a další manipulace se soubory (tj. projekty) načítání dat (mapových vrstev) „žluté plus“ změna měřítka odkaz.
Kartografie v ArcGIS.
Lišta nástrojů Standard otevření, uložení a další manipulace se soubory (tj. projekty) načítání dat (mapových vrstev) „žluté plus“ odkaz na další lišty.
ACCESS DOTAZY Ing. Jana Horáková IKT MS Office
GIS systémy a ArcGIS Engine
Jan Růžička, Leden /01/05 Proč pro prezentaci prostorových dat využívat nástrojů WWW Nízké náklady na vybavení klientského počítače Snadné zvýšení.
Diplomová práce | Návrh modulu GRASSu pro import dat ve výměnném formátu ISKN Martin Landa | 29. června 2005 Diplomová práce Návrh modulu GRASSu pro import.
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
Databáze MS ACCESS 2010.
Filtrování záznamů Filtr podle výběru Filtr podle formuláře Rozšířený filtr Symboly, výrazy Dotazy.
CAD V - GIS Mgr. Jiří Čtyroký Ph.D Ing. Martin Šilha.
Projekt (*.mxd) Tabulka obsahu Vrstvy v datovém rámci Skupina vrstev View/ pohled/ mapa/ zobrazení.
ANALYTICKÁ KARTOGRAFIE OpenJUMP – základní nástroje export vybraných prvků do nové vrstvy –Replicate Selected Items – Replicate to new Layer.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Geografické informační systémy. Atributová tabulka Otevření atributové tabulky Řádky v tabulce = jednotlivé záznamy (objekty) Sloupce v tabulce = atributy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu: Střední zdravotnická škola ÚO – šablony Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona: III/2.
Databáze MS ACCESS 2010.
Geografické informační systémy
Geografická kartografie
Geografické informační systémy
ANALYTICKÁ KARTOGRAFIE
KARTOGRAFICKÁ VIZUALIZACE
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
Databázové systémy a SQL
Geografické informační systémy
APLIKOVANÁ GEOINFORMATIKA IV Prostorové operace v GIS
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
Geografické informační systémy
Transkript prezentace:

Geografické informační systémy 1

Digitální mapy Rastrové obrázky (například www.mapy.cz) Vektorové obrázky Geografické databáze 2

Vektorová geografická data Vrstva (hladina, coverage, layer) 3

Typy geografických dat Data polohová Data popisná Data topologická Metadata 4

Geometrické typy objektů Body Linie (lomené čáry) Plochy (polygony) (3D tělesa) … 5

Manipulace s geografickými daty Získávání dat Ukládání dat Zobrazování dat Analýzy dat 6

Získávání dat Přímé geodetické měření GPS Dálkový průzkum Země Laserové skenování 7

Typy GIS programů DeskTop GIS GIS server Analytické nadstavby GIS Prohlížečka dat Internetový mapový server Samostatné GIS programy Rozšíření obecných RDBMS Rozšíření obecných CAD systémů 8

Zobrazování dat

Atributová tabulka Otevření atributové tabulky Řádky v tabulce = jednotlivé záznamy (objekty) Sloupce v tabulce = atributy Atributy mohou být různých datových typů Object ID (FID) - pro prostorová data povinný atribut geometrie (Geometry) - pro prostorová data povinný atribut číselné textové řetězce (Text) datum (Date) … 10

Práce s atributy Pravé tlačítko v záhlaví sloupce - kontextové menu Sort Ascending/Descending - seřadit vzestupně/sestupně Statistics - vypočítá statistické údaje nad atributem Pravé tlačítko v záhlaví sloupce radku Ukazani objektu, vyber objektu,… 11

Výběr dat Interaktivně Pomocí atributových dotazů Pomocí prostorových dotazů 12

Atributové dotazy Z hlavního menu ArcMap - Selection - Select By Attributes) Zobrazí se návrhová tabulka dotazů Layer - nastavujeme v které vrstvě budeme dělat výběr Method - nastavujeme typ výběru (nový, přidat do výběru, odebrat z výběru) Výběr je vlastně SQL dotazem do atributové tabulky. Základní schéma dotazu je „vyber všechny objekty z tabulky pro které platí podmínka“ V podmínce je možné používat hodnoty atributů a různé operátory. Je možné použít i číselné konstanty. 13

Atributové dotazy Operátory „je větší, je menší, rovná se, nerovná se, závorky“ "AREA" > 1000000 "NAZEV" = 'Praha' (textové řetězce v apostrofech) Operátory AND, OR, NOT pro logické hodnoty ("AREA" > 1000000) AND ("NAZEVORP" = 'Benešov') ("AREA" > 1000000) OR ("NAZEVORP" = 'Benešov') NOT( "NAZORP" = 'Benešov') 14

Atributové dotazy Podtržítko _ u textových řetězců = právě jeden znak ('B_r') (vyhovuje Bor, Ber, Bar ) Procento % u textových řetězců = libovolný počet znaků (i žádný znak) ('B%r') (vyhovuje Br, Bar, Boží Dar ) Pro porovnání řetězců existuje operátor „LIKE“ "NAZEV" LIKE 'P%' (vše, co začíná na P) Tlačítko Get Unique Values vrátí seznam všech unikátních hodnot pro danný atribut v tabulce 15

Odpovězte na následující otázky Jak se jmenuje nejmenší obec v ČR podle rozlohy? Jaká je rozloha celé ČR v km2 ? Kolik obcí v ČR má v názvu "Lhota" ? Které obce mají hustotu obyvatel větší než 2000 obyv. / km2 ? 16

Úkol Jak se jmenuje obec s nejmenším počtem obyvatel v ČR k 31.12.2002 ? Kolik měla ČR k 31.12.2002 obyvatel? kolik obcí v ČR má jméno končící na "ice" ? kolik je obcí v ČR, kde mezi lety 1991 a 2001 vzrostl počet obyvatel alespoň o 100% (tedy vice nez na dvojnasobek)? 17

Prostorové dotazy 18

Buffer = obalová zóna 19

Buffer = obalová zóna Input Features = vstupní vrstva Output Feature Class = nově vytvořená třída s výsledky (Shapefile) Distance = velikost, může být konstantní pro celou vrstvu (Linear Unit), nebo závislá na nějakém atributu 20

Prostorové výběry Selection - Select By Location otevře se tabulka návrhu prostorového dotazu schéma dotazu je „Chci vybrat/přidat do výběru/odebrat z výběru/vybrat z vybraných objekty v následující vrstvě, které mají nějaký prostorový vztah k vybrané vrstvě“ Pokud jsou nějaké prvky již vybrané, je možné zaškrtnout pole Use Selected Features, jinak se pracuje s celou vrstvou. 21

Prostorové vztahy intersect - protíná share a line segment with - sdílí část linie contain/completely contain - obsahuje (částečně, úplně) are within/are completely within - je obsaženo (částečně, úplně) are crossed by the outline of - je protnuto obrysem touch the boundary of - dotýká se hranice (stačí 1 společný bod) are identical to - je identické have their centroid in - má centroid (těžiště) v … 22

Aplikace obalové zóny k prostorovému vztahu je možné přidat obalovou zónu (buffer) v určitých jednotkách je tak možné nastavit vlastně toleranci prostorového vztahu 23

Mnozinove operace: Intersect = průnik 24

Union = sjednocení 25

Clip = ořezání 26

Erase = odečtení, vymazání 27

Úkoly 1. kolik železničních stanic v ČR je v lese? (267) 2. kolik obcí v ČR (bodová vrstva) je dál než 20 km od nejbližší železniční stanice? (169) 4. kolik obcí (polygonová vrstva) má celou svou plochu do 10 km od hranic Prahy? (246) 5. kolik procent Prahy pokrývá les? (12,3%) 28

Závěrečný úkol Nalezněte místo pro stavbu studně Na obecní louce Maximálně 100m od lesa Maximálně 200m od silnice Alespoň 150m od kravína Výsledek vhodně vizualizujte 29

Založení mapové vrstvy V programu ArCatalog Přepnout se do adresáře, kde máme právo zápisu Vytvořit nový soubor (typ Shapefile) Zvolit geometrický typ (bod, linie, plocha) Přidat atributy popisných a topologických dat a jejich typy. 30

Mapový podklad V programu ArcMap Přidat do mapy rastrový obrázek například ve formátu *.BMP jako mapovou vrstvu. 31

Vytváření a editace dat Přepnout do režimu editace Zvolit úlohu (create new feature) Kresba Možnosti uchopování Kontextové manu pod pravým tlačítkem mj. ukončení kresby Vložit atributová data Ukončit editaci 32