Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ Projekt EU – OPVK, projekt číslo:CZ.1.07/1.4.00/21.3732 VY_32_INOVACE_237 Anotace: Výživa, zdravý životní styl, denní režim, pitný režim, správná výživa, vhodná skladba stravy, stolování, výživová pyramida, hygiena Autor: Mgr. Renata Hacaperková Jazyk: český Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Očekávaný výstup: Žák se seznamuje se základními osobními hygienickými návyky a režimovými a jinými zdravotně preventivními návyky; projevuje vhodné chování a činnosti ve vztahu ke zdraví. Klíčová slova: Výživa, zdravý životní styl, denní režim, pitný režim, správná výživa, vhodná skladba stravy, stolování, výživová pyramida, hygiena Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: 6 – 9 let Stupeň a typ vzdělávání: ZŠ I. stupeň 1. období Typická věková skupina: 6 – 9 let Metodické doporučení: Snímek 8 a 9 vytisknout. Hovoříme s dětmi o výživě, vhodné skladbě stravy, hygieně, stolování. Můžeme sledovat, co si děti nosí ke svačině. Zdůraznit pitný režim – vhodné tekutiny, Dávat přednost čisté vodě. V praxi ověřeno dne: 5. 2. 2015 Ve třídě: 1.
VÝŽIVA 1.ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Renata Hacaperková. Dostupné na www.zsamsslapy.wbs.cz
VÝŽIVA LIDSKÉHO TĚLA Snídaně Svačina Oběd Večeře
SNÍDANĚ
SVAČINY
OBĚD
VEČEŘE
STOLOVÁNÍ spoj červenou a modrou čarou Co patří na stůl Co nepatří na stůl příbor medvídek mýdlo talíř sklenička autíčko mistička s kompotem
Hledej vše, co se týká výživy slova podtrhni OBĚDAMRKEVOOOPITÍYY ODPOVOCEMMZELENINA MASOHONJOGURTVCIPO PRYBYTHURÝŽEMOSÝRTR
STOLOVÁNÍ Kultura stolování Hygiena prostírání + používání příborů chování – nečteme si u jídla, nehoupáme se na židli, nežvýkáme s otevřenou pusou, nepijeme s plnými ústy, ukrajujeme malá sousta Hygiena ke stolu jdeme s čistě umytýma rukama jsme čistě oblečení
VÝŽIVOVÁ PYRAMIDA
Citace Obrázky: Klipart