Evropské právo životního prostředí 11. 4. 2011. Osnova Opakování z předchozí přednášky Prosazování evropského práva Soudní dvůr EU a jeho role v ochraně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Advertisements

Řízení o předběžné otázce © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Správní právo Pojem správního práva.
charakteristické rysy práva © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Spolupráce v oblasti justice Prosinec Civilní vs. Trestní právo Do Lisabonské smlouvy rozlišné režimy Do Lisabonské smlouvy rozlišné režimy Úprava.
© JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING IX. Právo na informace o ŽP.
Chci ovlivnit rozhodování EU… Seminář v Evropském domě František Čakrt, Parlamentní institut Národní parlamenty v rozhodovacím procesu EU Úvod Co přinesla.
SVAZU VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ ČR A AKTUÁLNÍ PROBLEMATIKA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ RNDr. Pavel Punčochář, CSc. vrchní ředitel úseku vodního hospodářství Ministerstvo.
Základy veřejné správy
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
JUDr. Martina Burachovičová
Ochrana práv ve veřejné správě
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské.
Soudní dvůr EU a ČR Ochrana životního prostředí JUDr. LIBOR DVOŘÁK, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí ředitel legislativního odboru Tel.:
PRÁVO NA INFORMACE O ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ, ÚČAST VEŘEJNOSTI PŘI OCHRANĚ ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ.
Právo v Evropě Pavel Šuranský. Jsme občany ČR a zároveň i EU Plynou nám z toho nějaké výhody? Vyplývají z toho pro nás nějaké povinnosti nebo negativní.
Řízení před Soudním dvorem EU
Řízení o předběžné otázce
Tato prezentace byla vytvořena
Česká republika před unijními soudy Martin Smolek, vládní zmocněnec pro zastupování ČR před ESD 26. května 2009.
Evropské environmentální právo Přednáška č. 4.
Soudní dvůr EU Monika Matysová.
T VORBA PRÁVA EU S OUDNÍ A MIMOSOUDNÍ OCHRANA PRÁVA EU PREZENTACE
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Právo životního prostředí pojem, systém, principy v mezinárodním a evropském kontextu Jana Dudová.
Právo životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Metodika praktického využití judikatury ESD a práva EU obecně: Přestaňme se ho bát David Petrlík Referendář (asistent soudce), Soudní dvůr Evropských společenství.
Martin Smolek Ministerstvo zahraničních věcí ČR
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Ochrana životního prostředí v právu a politice EU Vybrané otázky práva ŽP
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
Evropské environmentální právo JUDr. Veronika Vlčková
Evropské environmentální právo
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Evropské environmentální právo Osnova Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP + legislativní.
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Ochrana lidských práv v EU
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
EVROPSKÁ UNIE.
Mezinárodní smlouva a EU - dodatky - Smlouvy uzavřené EU v českém právu.
Základy práva ŽP Mezinárodní a komunitární právo ŽP JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Monika Matysová.  řízení o porušení povinnosti  žaloby na orgány EU:  a)řízení na neplatnost  b) řízení na nečinnost  náhrada škody  řízení o předběžné.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
ŘÍZENÍ PŘED SOUDNÍ DVOREM PŘEHLED NEJVÝZNAČNĚJŠÍCH ŽALOB
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Nesplněné legislativní závazky Ministerstva zdravotnictví s ohledem na členství České republiky v Evropské unii.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
Evropská ekonomická integrace podnikový pohled 4. seminář
MARTIN MATĚJEC Základy evropského práva Zima 2015.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Žaloby k Soudnímu dvoru EU
Žaloby k Soudnímu dvoru EU
Česká inspekce životního prostředí
Informace z CENIA Jiří Valta ČIŽP.
Odbor životního prostředí MHMP
Interní postupy MAS Brdy
Spolupráce v oblasti justice
Řízení před soudy EU Prezentace 2015.
MIIMÁLNÍ KRITÉRIA PRO INSPEKCE V ŽIVOTNÍM PROSTŘEDÍ
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Ochrana lidských práv v EU
Digitální učební materiál
Účast veřejnosti při ochraně životního prostředí
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Odpovědnost státu za porušení práva ES
Transkript prezentace:

Evropské právo životního prostředí

Osnova Opakování z předchozí přednášky Prosazování evropského práva Soudní dvůr EU a jeho role v ochraně ŽP Statistika, judikatura

Prosazování EP = enforcement, vynucení EP, nucený výkon EP - zahrnuje kontrolu dodržování povinností a případný postih za jejich nedodržení subjekty podílející se na prosazování EP: –Komise + SD –soukromé osoby –členské státy (prostřednictvím státních org.)

Prosazování EEP Komise/Soudní dvůr Řízení o porušení povinnosti –Čl. 258 SFEU = „first round“ Formální upozornění Komise → vyjádření MS Odůvodněné stanovisko Komise MS nevyhoví stanovisku → Komise předloží případ ESD –Čl. 260 SFEU = „second round“ MS neplní rozsudek ESD → pouze formální upozornění Komise → vyjádření MS MS nevyhoví rozsudku → Komise předloží případ ESD a navrhne peněžní sankci (penále n. paušální částku), která je co do max. výše pro ESD závazná C-304/02 Komise v. Francie –SD poprvé uložil MS zaplacení penále (€ ) i paušální částky (€ 20 mil.) z důvodu závažného a přetrvávajícího (od r. 1984) neplnění povinností vyplývajících z EP

Prosazování EEP Soukromé osoby Na národní úrovni: Přímý účinek směrnic (C-41/74, C-8/81) Přístup k národním soudům Přístup k informacím Na evropské úrovni: Přístup k SD EU Přístup k informacím Stížnosti (EO, EP, EEA, Rada)

Prosazování EEP členské státy Prosazování EEP státními orgány: –IMPEL network –environmentální inspekce –občanskoprávní odpovědnost v OCHŽP –trestněprávní odpovědnost v OCHŽP (C-176/03)

IMPEL = síť EU pro implementaci a prosazování EEP instituce založená v roce 1992 od roku 2008 mezinárodní nezisková organizace, která má právní subjektivitu dle belgického práva členové: zástupci agentur a inspekcí ŽP jednotlivých MS + Norska a kandidátských zemí + Komise Doporučení Rady a EP č. 2001/331/ES pro minimální kritéria pro inspekce ŽP v členských státech

Soudní dvůr EU v Lucemburku

Role SD EU v ochraně ŽP čl. 19 SEU: zajišťuje dodržování práva při výkladu a provádění Smluv v oblasti ochrany ŽP se nejčastěji vedou řízení: –o porušení povinnosti –o předběžné otázce

Rozhodovací činnost SD ochrana ŽP : 21 rozsudků : cca 400 rozsudků 2010: –nové případy: předběžná otázka – 26 z oblasti ŽP 136 žalob – 34 z oblasti ŽP = 1. místo (na 2. místě doprava a svoboda poskytování služeb – obě oblasti 13 žalob) –dokončené případy: předb. otázka 139 žaloby – 48 z oblasti ŽP

Rozhodovací činnost SD Věcně z oblasti ochrany ŽP: nejčastěji odpady, vody, ochrana přírody, ochrana před škodlivými účinky chemických látek, hluk, EIA MS, proti kterým je nejčastěji vedeno řízení o porušení povinnosti z oblasti ochrany ŽP: –Belgie, Itálie, Německo, Francie Délka řízení: –Předběžné otázky: 16,1 měsíců –Žaloby: asi 17 měsíců (16,7)

ČR u SD EU Vládní zmocněnec pro zastupování ČR před ESD (MZV ČR) – každoročně zpráva o činnosti ČR obecně ( ): –předb. otázky (15) –řízení o porušení povinnosti (22)