Teorie lidského kapitálu význam vzdělání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Advertisements

Vstup absolventů středních škol na trh práce
Teorie lidského kapitálu význam vzdělání
Nezaměstnanost.
Stav a vývoj vzdělávacích systémů v Evropě: cíle, směřování, indikátory Simona Pikálková Ústav pro informace ve vzdělávání Lisabonské cíle vzdělávání v.
IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 1 Desk research – fertility rate Eurostat / 2006 Fertilita - průměrný počet živě narozených dětí, které.
Pojetí lidského kapitálu a jeho formování
Konference KVF DUBEN 2006 VZDĚLÁNÍ A LIDSKÝ KAPITÁL VÁCLAV URBÁNEK, KATEDRA VEŘEJNÝCH FINANCÍ VŠE.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Kritéria. Makrofinanční kritéria Výdaje důchodového systému v % HDP Příjmy důchodového systému v % HDP –při aplikaci makroekonomického scénáře jsou v.
Imigranti na trzích práce v EU
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
Citlivostní analýza k některým parametrům důchodového systému a migraci.
Segmentace na trhu práce, dlouhodobá nezaměstnanost
Dlouhodobá nezaměstnanost. Obecné rysy dnešní nezaměstnanosti Nezaměstnanost se mění v čase Není určena pouze S a D 70 léta – masová nezaměstnanost s.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Gymnázia v kontextu systému středního školství v ČR Jana Straková, Ústav výzkumu a rozvoje vzdělávání PedF UK
Kraje a rozvoj podnikání Praha, 28. března RNDr. Miloš Vystrčil.
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Základní varianta a citlivostní analýza k makroekonomickému scénáři.
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
Materiály pro sněm RVŠ František Ježek Listopad 2004.
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
Lidský kapitál Vzdělávání a trh práce
Trh práce a politika zaměstnanosti
Studie dopadů ukončení těžby lomu ČSA zpracovaná pro HSRM v roce 2015.
Ekonomie 1 Magistři Šestá přednáška Lidský a sociální kapitál, princip přenesené ceny.
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
Teorie lidského kapitálu význam vzdělání
Teorie lidského kapitálu význam vzdělání 15. Března 2011.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
( vzdělanostní struktura obyvatel )
Vzdělávání a trh práce.
1 SPP 728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými Diferencovaná rizika nezaměstnanosti Hana Pořízková.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Vzdělávání a trh práce.
Vzdělávání a trh práce.
Segmentace na trhu práce
Rozšiřování přístupu k vysokoškolskému vzdělávání: Česká republika v kontextu zemí OECD Hodnocení kvality vysokých škol Telč,
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Trh práce a politika zaměstnanosti
1 Růst, cykly a konvergence. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Personální plán pro podnikatelský plán
Úvod do ekonomiky vzdělávání, význam vzdělávání, ekonomická podstata vzdělávání, efektivnost ve vzdělávání
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání 1. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
Postavení osob do 25 let, nad 50 let a absolventů a mladistvých na trhu práce 24. listopadu 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2008 Tisková konference.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Z0027 Geografická analýza trhu práce
7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
Úvod do ekonomiky školství, vzdělávání a trh práce
Vzdělávání a trh práce.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Nezaměstnanost.
Důsledky oborově nerovnoměrné vzdělanostní expanze pro návratnost vzdělání na trhu práce Tomáš Doseděl, Tomáš Katrňák
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Teorie lidského kapitálu význam vzdělání

Lidský kapitál v ekonomické teorii Termín pro označení znalostí a schopností pracovníka. Merkantelisté, William Pety – vzdělání za jeden z důležitých faktorů pro ekonomický rozvoj Adam Smith – vzdělání – investice, která zvyšuje produktivní schopnost člověka a jeho celoživotní příjem. John Stuart Mill – vzdělání jednotlivců zvyšuje produktivitu práce a přináší kompenzaci za investice do vzdělání. Schultz a Becker – první pokus o změření míry návratnosti investic do vzdělání. Gary Becker – nejen na trhu, ale ve všech oblastech člověk porovnává výnosy a náklady každého rozhodnutí

Lidský kapitál Různé formy investic do lidí: školní a další vzdělávání, výdaje na zdravotní péči a výživu (zejména v rozvojových zemích). „souhrn znalostí a dovedností člověka, které jsou vytvářeny školním vzděláváním, dalším vzděláváním v průběhu života a praxí“. - Sociální kapitál, kulturní kapitál

Teorie lidského kapitálu 1) Vzdělání – lepší schopnosti a dovednosti – vyšší příjmy. 2) Vzdělání + další faktory – lepší schopnosti a dovednosti – vyšší příjmy. alfa koeficient (0,6 - 0,8) 3) Vzdělání nezvyšuje produktivitu jednotlivce Ale: formálně označuje již dané rozdíly mezi lidmi. Vzdělání – prostředek k třídění a filtrování lidí.

Lidský kapitál a produktivita Mikroekonomický přístup (úroveň mzdy, míra ekonomické aktivity, pravděpodobnost nezaměstnanosti). Makroekonomický přístup (ekonomický růst) „Statistiky OECD – průměrné prodloužení doby studia o jeden rok přináší dlouhodobý růst HDP v rozsahu čtyři až šest procent“

Kvantifikovatelnost LK –přístupy 1) nejvyšší dokončené vzdělání (ISCED) (osoby ve věku 25-64 let, kteří dosáhli vyšší střední nebo vysokoškolské vzdělání/celkový počet osob ekonomicky aktivního věku) Nevýhody: Délka vzdělávání je v jednotlivých zemích různá Neměří žádné specifické znalosti a dovednosti – nezaměřuje se na obsah vzdělání Někdy: počet let studia (Průměrná délka studia)

Podíl obyvatel podle dosažené úrovně vzdělání V průměru v zemích OECD dosahuje méně než jedna třetina (29 %) dospělých pouze primárního a nižšího sekundárního vzdělání (v České republice 9 % obyvatel), 44 % dospělých má ukončené vyšší sekundární vzdělání (v ČR 76 %) a více než jedna čtvrtina (28 %) úspěšně ukončila terciární úroveň vzdělání (v ČR 14 %). V posledních letech v ČR pozitivní vývoj – odhady v roce 2017 ½ vysokoškoláků v kohortě 25-34 let => změny v zaměstnatelnosti, výše mezd, kvalifikační náročnosti (Středisko vzdělávací politiky, UK)

Vysokoškoláci 2009 – 1,9 %, 1.čtvrtletí 2010 3 %, 2.čtvrtletí 2,4 %

Míra nezaměstnanosti absolventů v ČR podle kategorií vzdělání (duben 2007, 2008 a 2009) http://www.infoabsolvent.cz/TematickyKatalog/FStranka.aspx?KodStranky=9.0.48

Míra nezaměstnanosti ČR a EU

Mzdy podle vzdělání Zdroj: ČSÚ

Zdroj: ISVP

Průměrná mzda vysokoškoláků

Vztah vzdělání a pozice na PT Česká republika patří mezi země s těsnějším vztahem mezi úrovní vzdělání a kvalifikačními požadavky V zemích s vysokým podílem vysokoškoláků nastupují absolventi poměrně často na pracovní místa s nižšími kvalifikačními nároky. (Španělsko, Belgie, Finsko..) Čím více je na trhu práce vysokoškoláků než odpovídajících pracovních míst, tím častěji mají absolventi vysokých škol problém vůbec nějakou práci sehnat anebo získávají „jen“ práci méně kvalifikovanou V patnácti původních zemích EU tvoří vysokoškoláci například více jak 19 % pracovníků ve skupině povolání nižší administrativních pracovníků. Belgie 41 % x ČR méně než 6 %

Vliv vzdělání na pozici na pracovním trhu - shrnutí V průměru zemí EU jsou vysokoškoláci oproti celé populaci o 45 % méně ohroženi nezaměstnaností Vykonávají o 28 % kvalifikovanější práci Mají o 42 % vyšší mzdy V ČR jsou vysokoškoláci ohroženi nezaměstnaností o 64 % Vykonávají o 35 % kvalifikovanější práci Mají o 66 % vyšší mzdy

Investice do vzdělání Optimální investice –cost-benefit analýza Individuální/společenská návratnost investic do vzdělání Srovnání návratnosti investic do různých typů vzdělání, v různém čase, v různých zemích..

Náklady a výnosy ze vzdělání Náklady přímé Náklady nepřímé Výnosy přímé Výnosy nepřímé veřejné přímé výdaje veřejných rozpočtů na vzdělávání nižší daňové příjmy, vyšší daňové příjmy, snížení sociálních transferů lepší zdravotní stav, nižší kriminalita, ekonomický růst soukromé poplatky za studium, ostatní služby a materiály ušlá mzda, ztráta času, psychické náklady zvýšení příjmu vyšší status, nižší nezaměst-nanost, osobní uspokojení

Průběh výdělků v závislosti na věku a vzdělání

Private and public economic returns (2006) On average across OECD countries, the total return exceeds USD 335 000.

Components of private net present value

Souhrnné výsledky V průměru OECD IRR je vyšší v případě ISCED 5/6, a to jak individuální tak společenská Individuální míra je vyšší než společenská IRR je u mužů vyšší než IRR u žen, vyjma společenské IRR v případě ISCED 3/4, IRR female 8,8 x IRR male 8,2

Předpoklady efektivního využití LK Flexibilní trh práce Flexibilní školství Celoživotní vzdělávání

Další vzdělávání v EU

Děkuji za pozornost  Education at a Glance, OECD, 2010 Středisko vzdělávací politiky UK: Postavení vysokoškoláků a uplatnění absolventů vysokých škol na pracovním trhu 2010 Filipová, 2008. Lidský kapitál a jeho efektivní využití jako zdroj ekonomického růstu v ČR

Uplatnění absolventů MU 2010 http://www.muni.cz/general/evaluation/graduates

Počet respondentů a míra návratnosti

Shoda kvalifikace se zaměstnáním

Platové ohodnocení

Průměrné platy - vývoj

Nejlépe placené obory

Očekávání versus realita

Kvalifikovanost pracovního místa

Ohodnocení dle studijního průměru