Sledování nežádoucích událostí ČAS 2009 MUDr.Zdeněk Hřib KVZ 3.LF UK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomika nemocnic Jihomoravského kraje ve vztahu k poskytované péči Analytická studie Nemocnice ve statistických údajích, které zpracovaly krajské.
Advertisements

Regionální knihovní systém Clavius REKS
Národní systém hlášení nežádoucích událostí
MUDr. Radomír Maráček Praha
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
Projekt EPP-ED Mimořádné události v ÚVN MUDr. Sandro Zamarian
Projekt ELIŠKA Centrální registr řidičů
Krajský úřad Vysočina, ul. Žižkova 57, Jihlava
1 PDIS Táborský Otakar Výhody systému nástroj pro ovlivňováni chování pacienta ISO, CEN, ČSN, HL7 rozvoj eHealth spolupráce se zdravotní.
Vaše jistota na trhu IT INTEROPERABILITA V PRAXI Josef Sedláček, ICZ a.s. 08/03/2007, Praha.
Projekt EPP-ED Riziko při poskytování zdravotní péče – politika WHO
PRVNÍ ZÁSAH NA MÍSTĚ ČINU
Bezpečnostní pravidla při používání internetu
Fakultní nemocnice Ostrava
Realizační tým ICZ duben 2005
MUDr. Zdeněk Hřib Kabinet veřejného zdravotnictví 3.LF UK
Koncepce ošetřovatelství
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Tomáš Friedel. Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Návrh způsobu řešení projektu a přípravy projektové dokumentace 1. Pracovní seminář – Financování internetizace knihoven Havlíčkův Brod.
© Copyright 2014 Quintiles Připomínky zadavatelů ke spolupráci s etickými komisemi Robert Freiburg
Zhodnocení roční spolupráce při školení k odborné způsobilosti
Daniel Jirkovský Ústav ošetřovatelství UK 2. LF a FN Motol
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU?
Sledování nežádoucích událostí v ČR
Novinky ve specializačním vzdělávání
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Národní systém hlášení nežádoucích událostí Informace pro uživatele webové aplikace MUDr. Zdeněk Hřib KVZ 3. LF UK.
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
PEDIATRIE Mgr. Petra Sedlářová.
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
Nežádoucí události: kam dál?
Případová studie Seminář 2014.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Struktura bakalářské práce
Seminář k Národnímu systému hlášení nežádoucích událostí dopolední blok MUDr. Zdeněk Hřib Kabinet veřejného zdravotnictví 3.LF UK.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
Struktura bakalářské práce Seminář2013. Bakalářská práce jako - dokumentovaný výsledek studia oboru na VŠ součást SZZK (její obhajoba)
Plánování směn zdravotnických pracovníku nelékařských oborů v nepřetržitém provozu ve FN Ostrava Angelika Remová, Věra Pazdziorová, Věra Žídková.
Začlenění informací do centrální evropské evidence Hlášení událostí Analýzu a využití informací pro bezpečnost v civilním letectví Ochranu důvěrnosti.
AKČNÍ PLÁN KVALITY A BEZPEČNOSTI ZDRAVOTNÍ PÉČE NA OBDOBÍ 2010–2012.
KONTAKTNÍ SEMINÁŘ Programu CZ11 Public Health Inititatives Iniciativy v oblasti veřejného zdraví Fond bilaterální spolupráce Opatření A.
Sledování dekubitů jako indikátoru kvality ošetřovatelské péče na národní úrovni Prezentace výstupů Praha,
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Identifikace pacientů v MOÚ J. Kocourková, H. Vorlíčková, Masarykův onkologický ústav, Brno.
VZ Zajištění podpory procesů a materiálně technického zázemí pro jednání pracovních skupin Informační systém Národní soustavy kvalifikací Návod na obsluhu.
Zdravotnictví v Regionálním operačním programu Jihovýchod Ing. Erika Šteflová Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Pracovní skupina Standardy Ing. Martin ZEMAN předseda pracovní skupiny NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy,
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
PREZENTUJÍCÍ Rodinné audity Metodika opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života PhDr. Lada Nováková Mgr. Klára Čmolíková Cozlová.
1 Šetření dekubitů na národní úrovni 20. září 2011 Kajetána Ternbachová.
SAFETY 2017 Význam a zásady fyzické bezpečnosti při ochraně (nejen) utajovaných informací. Hradec Králové duben
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Setkání expetního týmu pro přesahové nástroje a přístupy
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Zkušenosti a poznatky o praxích a výuce ve zdravotnických oborech Zdeněk Hon
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Národní ošetřovatelské standardy
Kontrola prací s cytostatiky
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Projekt KA3: ZPRACOVÁNÍ METODIK TVORBY NÁSTROJŮ PRO IMPLEMENTACI NÁRODNÍ STRATEGIE ELEKTRONICKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ (NSEZ)
Transkript prezentace:

Sledování nežádoucích událostí ČAS 2009 MUDr.Zdeněk Hřib KVZ 3.LF UK

Nežádoucí událost Dříve označované „mimořádná událost“ Dle terminologie WHO „adverse event“ 8-12% hospitalizovaných pacientů poškozeno - etický i ekonomický problém Většina pochybení je preventabilních Nemá smysl trestat jednotlivce (mimo záměrných porušení pravidel) Nutnost zaměřit se na zlepšení systému

Národní systém hlášení NU Centrální anonymizovaná databáze NU Po vzoru britské NPSA a dle doporučení WHO Cíle projektu –Benchmarking (jednotná klasifikace WHO) –Vydávání nezávazných doporučení pro praxi Pro účastníky zcela zdarma

Zdravotnické zařízení osobní údaje 3.LF UK anonymizovaná data Varianta zapojení 1 automaticky přes internet benchmarking

Systém pro evidenci NU v prostoru vyhrazeném pro zdravotnické zařízení v datovém centru 3.LF UK osobní údaje Zdravotnické zařízení osobní údaje 3.LF UK anonymizovaná data Varianta zapojení 2 přímé zadání či přepisování z papírového formuláře zabezpečeným spojením přes internet automaticky benchmarking

Zapojená zdravotnická zařízení Nemocnice Valašské Meziříčí Vsetínská nemocnice Nemocnice Svitavy Dům ošetřovatelské péče - Home Care Nemocnice Jihlava Karvinská hornická nemocnice a.s. Nemocnice Břeclav Nemocnice Pelhřimov Nemocnice Třebotov Nemocnice Třebíč Nemocnice Strakonice Vojenská nemocnice Brno Hamzova léčebna Luže - Košumberk Nemocnice Blansko Nemocnice Havlíčkův Brod Ústav pro péči o matku a dítě v Praze - Podolí Nemocnice Semily

Událostí příštích měsíců Nová verze –Zjednodušení hlášení –Přidané funkce –Agenda dekubitů a nosokomiálních infekcí Seminář pro účastníky projektu Metodický návod pro evidenci a analýzu nežádoucích událostí Benchmarking za 4.Q 2009

Události příštích let Zaměření na prioritní typy NU –Medikační pochybení –NÚ spojené s výkonem (záměna strany/pacienta) –Nosokomiální infekce Mezinárodní srovnávání (např.Slovinsko) Vydávání nezávazných doporučení pro bezpečnou praxi

Zjištěné prioritní NÚ v následné péči (studie 2007)

Druhy hlášených NU

NU bylo možné zabránit Nevyplněno

Financování projektu Provoz aplikace předplacen na 3 roky Jednání s Ministerstvem zdravotnictví o finanční podpoře –Další rozvoj –Zapojování dalších zdravotnických zařízení –Edukaci zdravotnických pracovníků

Hlášení NU bez přihlášení

Formulář hlášení Většina polí může být nepovinná a případně i neviditelná (dle požadavků zdravotnického zařízení výběr ze společného seznamu položek) Minimální vyžadovaná data –Datum narození, pohlaví pacienta –Kdy se událost stala a na jakém typu oddělení –Druh události dle WHO –Výsledné poškození pacienta –Text popisující co se stalo a jak bylo řešeno –Případně text popisující jaká byla zjištěná příčina a jaká byla provedena prevence

Seznam NU pro přihlášené

Podmínky zapojení Přístup k internetu Zajištění edukace vlastních zaměstnanců Pozice „manažer(ů) rizika“ (nejde o nové pracovní místo, jen oprávnění v systému) Deklarování nepunitivního přístupu Projekt otevřený lůžkovým zařízením všech typů Nutné uzavření písemné smlouvy dle zákona o ochraně osobních údajů

Další informace Web kabinetu: kabinetu: Demoverze: hlaseninu.lf3.cuni.cz/demo/report/HNU/NNKM