Úvod do psychologie 8.10.2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moje budoucnost. Založena v roce Vlastní moderní vybavení. Přátelské prostředí. Individuální, partnerský a komunikativní přístup k žákům a studentům.
Advertisements

Studijní program Stavební inženýrství
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
T1 Východiska. Řízení širší pojem než management chápeme jako vztah mezi prvkem, který řídí (řídící subjekt) a prvkem, který je řízen (řízený objekt)
Aplikovaná psychologie
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Psychologie a komunikace Dělení psychologických věd
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Pedagogika jako věda Její předmět, cíle, metody, postavení v rámci společenských věd, jednotlivé disciplíny, základní pojmy.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
dotazníkové šetření na vysokých školách
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Úvod do psychologie PhDr. David Kuneš, Ph.D
Úvod do psychologie
PSYCHOLOGIE JE VĚDNÍ OBOR, KTERÝ SE ZABÝVÁ PROŽÍVÁNÍM (PSYCHICKÝMI JEVY) A CHOVÁNÍM ČLOVĚKA.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Adaptační kurz FPH VŠE1 ADAPTACE na VŠ (E) nemusí být jen LEGRACE Škola Život mimo.
Úvod do psychologie PhDr. David Kuneš, Ph.D.
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Základy psychologie – úvod
Základy sociální psychologie
Obecná a vývojová psychologie
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
Úvod do psychologie Kučera Jan De Waal: Dobráci od přírody.
FSpS MU Androdidaktika Mgr. Lucie Mlejnková. Literatura Hroník, F.: Rozvoj a vzdělávání zamestnancu. Praha, GRADA 2007 Koubek,J.: Řízení lidských zdroju.
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Úvod do psychologie PhDr. David Kuneš, Ph.D
Postavení pedagogiky mezi vědami
Pedagogická diagnostika
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Úvod do biomedicínské informatiky Lenka Lhotska Gerstnerova laboratoř, katedra kybernetiky ČVUT FEL Praha
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Úvod do psychologie PhDr. David Kuneš, Ph.D.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE TÉMATA JEDNOTLIVÝCH PŘEDNÁŠEK: – úvod do poradenské psychologie – poradenský proces, PSDG v PPS – poradenství.
Úvod do psychologie
Systém psychologických věd
PSA_016 Ú VOD DO PSYCHOLOGIE Úvodní přednáška Jiří Čeněk, PSÚ FF MU.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
KATEDRA CHEMIE Fakulta pedagogická Západočeské univerzity v Plzni 2016.
ZÁKLADY PSYCHOLOGIE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Téma č. 3.: Moderní obecná pedagogika Doporučená literatura: Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, 2003.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Úvod do psychologie Výzkumy Jak nás ovlivňuje hlas, nemáme-li přímý kontakt s mluvčím? Jak ovlivňuje grafické zpracování mapy vnímání a rozhodování.
Úvod do psychologie Prezentace Barbora Čechová – Labeling Příště (4.11.): Barbora Palatová – Vězeňský experiment Barbora Skoumalová – Teorie.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
KATEDRA SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY Bakalářské STUDIUM
Pedagogické disciplíny
KATEDRA SOCIÁLNÍ PRÁCE
Pedagogika jako vědecká disciplína
Projekt - K620 Řízení a modelování silniční dopravy
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Studijní program Ošetřovatelství
Studijní obor Fyzioterapie
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Studijní obory Speciální edukace bezpečnostních složek Aplikovaná sportovní edukace bezpečnostních složek.
Úvod do psychologie II. přednáška
Úvod do psychologie
Transkript prezentace:

Úvod do psychologie 8.10.2012

Postavení psychologie v systému věd Řadí se ke společenským vědám Čerpá z/je ovlivněna matematikou (statistikou), lékařskými vědami, sociálními vědami (sociologií) a filozofií a některé z nich zpětně ovlivňuje

Psychologie jako vědní obor Psychologie je věda, která studuje lidské chování a prožívání. nebo lépe Psychologie je věda, která studuje lidské chování, mentální procesy a tělesné dění, včetně jejich vzájemných vztahů a interakcí.

Cíle psychologie 1) popsat různé projevy chování a duševního dění K tomu se používají (nejen) následující metody: pozorování rozhovor experiment diagnostické testy

Cíle psychologie 2) vysvětlit lidské chování a prožívání - vytváření psychologických teorií – souvislých soustav hypotéz, přesvědčení a konstruktů, které umožňují vysvětlit data získaná psychologickými metodami - množství rozličných teorií je dáno tím, že lidské chování a prožívání je velmi složité

Cíle psychologie 3) předvídat (predikovat) lidské chování a prožívání - složité, protože předvídání dějů může ovlivnit jejich průběh (sebenaplňující proroctví)

Cíle psychologie 4) Ovlivnit – např. zvyšování lidské spokojenosti a zdraví

Studium psychologie bakalářské vs. magisterské (výhody, nevýhody) rozdělení studia do dvou cyklů: 1. cyklus - více teoretický, obecný (1. – 6. semestr) 2. cyklus - praktické aplikování poznatků z 1. cyklu (7. – 10. semestr)

Dělení psychologických oborů Základní - teoretické aplikované - praktické Biologická psychologie Obecná psychologie Vývojová psychologie Psychologie osobnosti Sociální psychologie Psychologie životního prostředí Klinická psychologie Poradenská psychologie Pedagogická psychologie Psychologie práce, organizace a řízení Forenzní psychologie speciální psychologické disciplíny Psychometrika, metodologie, psychodiagnostika

Další možnosti vzdělávání Psychoterapeutické výcviky Diagnostické semináře,kurzy Studium v zahraničí (povinné?) Psycholog ve zdravotnictví, dopravě… Studium dalších oborů – lékařství, biologie, ekonomie, práva, informační technologie, ale i např. technické obory

Akademická a vědecká dráha Akademický (malý) doktorát – PhDr. Vědecký (velký) doktorát – Ph.D. Docentura – doc. Profesura – prof.

Hlavní náplň práce psychologa Diagnostika – zhodnocení stavu, způsobilosti, predikce dalšího postupu Vedení osob, práce se skupinami – systémové změny Terapie - léčba Vzdělávání - edukace – kurzy, léčebně vzdělávací programy apod. Mediace – vyjednávání Výzkum