1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_NNA_442 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření:3.7.2012 Předmět:NNA Tematická oblast:Nealkoholické nápoje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH16/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Kyseliny a zásady Autor:
Advertisements

Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Balená voda.
Oxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2306_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
Podpovrchová voda Název školy
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Druhy vod Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
VY_52_INOVACE_ZB03_2264TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
VODA.
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Pitný režim u seniorů.
1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_NNA_456 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:NNA Tematická oblast:Nealkoholické nápoje.
Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_401 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:Technika obsluhy a stolničení Tematická.
Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Mléčná pěna Obor vzdělání:65-42-M/01 Hotelnictví Popis.
Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:NNA Tematická oblast:Nealkoholickénápoje a pivo Téma:Druhy piva Obor vzdělání:65-42-M/01.
Šablona: III/2 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_NNA_453 Jméno autora:
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_423 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_352 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Pravidla.
1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_NNA_445 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:NNA Tematická oblast:Nealkoholické nápoje.
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_437 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_344 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Pěstování.
Kyslíkaté kyseliny.
Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_402 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Barmanství Téma:Druhy.
B Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Barmanství Téma:Druhy barů Obor vzdělání:65-42-M/01 Hotelnictví Popis.
Šablona: III/2 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_TOS_343 Jméno autora:
Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_347 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Spotřeba.
1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_351 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Degustace.
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_424 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_428 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Druhy kávy Obor vzdělání:65-42-M/01 Hotelnictví Popis.
Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Kavárenské řetězce a organizace Obor vzdělání:65-42-M/01.
1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_350 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Filtrovaná.
Šablona: III/2 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_NNA_450 Jméno autora:
Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_417 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Barmanství Téma:Druhy.
Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_405 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Barmanství Téma:Barový.
Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_415 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Barmanství Téma:Druhy.
Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Druhy kávy Obor vzdělání:65-42-M/01 Hotelnictví Popis.
Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_411 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Barmanství Téma:Dělení.
Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Čaj Obor vzdělání:65-42-M/01 Hotelnictví Popis způsobu.
Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_412 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Barmanství Téma:Anatomie.
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_427 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_345 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Pěstování.
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_429 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_341 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Baristika Téma:Historie.
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_431 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_430 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_439 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty Téma:Ostatní.
Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_406 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Barmanství Téma:Barový.
Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_416 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Barmanství Téma:Druhy.
Šablona: III/2 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_TOS_348 Jméno autora:
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_436 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_434 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV54 Název školy.
Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_404 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Barmanství Téma:Druhy.
Kyseliny. Látka, která má hodnotu pH nižší než 7 Látka, která je schopna v roztoku disociovat, odštěpit proton H + + H 2 O  H 3 O +
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:NNA Tematická oblast:Nealkoholické nápoje a pivo Téma:Výroba piva Obor vzdělání:65-42-M/01.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Chemické složení živých organismů
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Výskyt vody v přírodě II.
BALNEOLOGIE Léčebná výživa - jaro 2017
Destiláty Šablona: III/2 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_TOS_432
Suroviny pro cukráře I. ročník
Potravinářské zbožíznalství
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Transkript prezentace:

1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_NNA_442 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:NNA Tematická oblast:Nealkoholické nápoje a pivo Téma:Minerální voda Obor vzdělání:65-42-M/01 Hotelnictví Popis způsobu použití výukového materiálu ve výuce: Výukový materiál určený pro výuku předmětu NNA dle ŠVP. Obsahuje dvě témata - nealkoholické nápoje a pivo Druh učebního materiálu:Prezentace PowerPoint Ověřeno ve třídě:HŠ2.A

Minerální voda Do roku 2001 Norma ČSN minerálka musela splňovat minimálně jedno ze sedmi kritérií:  mineralizace minimálně 1 g/litr  obsah CO 2 minimálně 1 g/litr  obsah H 2 S minimálně 1 g/litr  obsah Fe 2+ minimálně 10 mg/litr  musela obsahovat zvýšené množství pro zdraví významného chemického prvku (I, F, S, H 2 SiO 3 aj,)  teplota vývěru musela přesahovat 20°C  nebo musela vykazovat radioaktivitu 1500 bq/l způsobenou radonem ( 222 Rn)

Minerální voda Jak se stává z vody "minerálka"? obohacením o rozpuštěné anorganické látky proces mineralizace nemá stálou rychlost, záleží na místních podmínkách, tedy rozmístění a druhu hornin, vydatnosti srážek …

Minerální voda Od roku 2001 Zákon č. 164/2001 Sb. a vyhláška 432/2001 Sb.: „je přirozeně se vyskytující podzemní voda původní čistoty, stálého složení a vlastností, která má z hlediska výživy fyziologické účinky dané obsahem minerálních látek, stopových prvků nebo jiných součástí, které umožňují její použití jako potraviny a k výrobě balených minerálních vod.“ To je prakticky každá voda vytěžená z podzemí bez ohledu na úroveň mineralizace!!!

Minerální voda Dělení minerálních vod podle: Celkové mineralizace velmi slabě mineralizované - do 50 mg/l slabě mineralizované mg/l (např. Excelsior mg/l) středně mineralizované mg/l (např. Ondrášovka mg/l) silně mineralizované mg/l (např. Poděbradka 2052 mg/l) velmi silně mineralizované - přes 5000 mg/l (např. Šaratica mg/l)

Minerální voda Dělení minerálních vod podle: Rozpuštěných plynů a obsahu významných složek: uhličité - obsah CO 2 minimálně 1 g/l sirné - obsah síry nad 2 mg/l jodidové - obsah jodidů nad 5 mg/l ostatní, např.: – se zvýšeným obsahem kyseliny křemičité (nad 70 mg/l) – se zvýšeným obsahem fluoritů (nad 2 mg/l)

Minerální voda Dělení minerálních vod podle: pH ( pouze tehdy, jde-li o vody ): silně kyselé - pH pod 3,5 silně alkalické - pH nad 8,5 Přirozené teploty u vývěru: studené - do 20 °C termální – vlažné - do 35 °C – teplé - do 42 °C – horké - nad 42 °C

Minerální voda Servis: Sklo - longovka nebo originál (lázeňský pohárek) Teplota - podle vývěru, gastrořada °C ( podle minerality ) VŽDY BEZ CITRONU!!!

Minerální voda Obchodní značky

Minerální voda Léčivé minerální vody:

Křížovka

Řešení křížovky

Zdroje Literatura: NÁPOJE, Vincent Gasnier ISBN X, Slovart 2006 Všechny obrázky mají hypertextové odkazy na zdroj Pozadí: