1.Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_NNA_442 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:NNA Tematická oblast:Nealkoholické nápoje a pivo Téma:Minerální voda Obor vzdělání:65-42-M/01 Hotelnictví Popis způsobu použití výukového materiálu ve výuce: Výukový materiál určený pro výuku předmětu NNA dle ŠVP. Obsahuje dvě témata - nealkoholické nápoje a pivo Druh učebního materiálu:Prezentace PowerPoint Ověřeno ve třídě:HŠ2.A
Minerální voda Do roku 2001 Norma ČSN minerálka musela splňovat minimálně jedno ze sedmi kritérií: mineralizace minimálně 1 g/litr obsah CO 2 minimálně 1 g/litr obsah H 2 S minimálně 1 g/litr obsah Fe 2+ minimálně 10 mg/litr musela obsahovat zvýšené množství pro zdraví významného chemického prvku (I, F, S, H 2 SiO 3 aj,) teplota vývěru musela přesahovat 20°C nebo musela vykazovat radioaktivitu 1500 bq/l způsobenou radonem ( 222 Rn)
Minerální voda Jak se stává z vody "minerálka"? obohacením o rozpuštěné anorganické látky proces mineralizace nemá stálou rychlost, záleží na místních podmínkách, tedy rozmístění a druhu hornin, vydatnosti srážek …
Minerální voda Od roku 2001 Zákon č. 164/2001 Sb. a vyhláška 432/2001 Sb.: „je přirozeně se vyskytující podzemní voda původní čistoty, stálého složení a vlastností, která má z hlediska výživy fyziologické účinky dané obsahem minerálních látek, stopových prvků nebo jiných součástí, které umožňují její použití jako potraviny a k výrobě balených minerálních vod.“ To je prakticky každá voda vytěžená z podzemí bez ohledu na úroveň mineralizace!!!
Minerální voda Dělení minerálních vod podle: Celkové mineralizace velmi slabě mineralizované - do 50 mg/l slabě mineralizované mg/l (např. Excelsior mg/l) středně mineralizované mg/l (např. Ondrášovka mg/l) silně mineralizované mg/l (např. Poděbradka 2052 mg/l) velmi silně mineralizované - přes 5000 mg/l (např. Šaratica mg/l)
Minerální voda Dělení minerálních vod podle: Rozpuštěných plynů a obsahu významných složek: uhličité - obsah CO 2 minimálně 1 g/l sirné - obsah síry nad 2 mg/l jodidové - obsah jodidů nad 5 mg/l ostatní, např.: – se zvýšeným obsahem kyseliny křemičité (nad 70 mg/l) – se zvýšeným obsahem fluoritů (nad 2 mg/l)
Minerální voda Dělení minerálních vod podle: pH ( pouze tehdy, jde-li o vody ): silně kyselé - pH pod 3,5 silně alkalické - pH nad 8,5 Přirozené teploty u vývěru: studené - do 20 °C termální – vlažné - do 35 °C – teplé - do 42 °C – horké - nad 42 °C
Minerální voda Servis: Sklo - longovka nebo originál (lázeňský pohárek) Teplota - podle vývěru, gastrořada °C ( podle minerality ) VŽDY BEZ CITRONU!!!
Minerální voda Obchodní značky
Minerální voda Léčivé minerální vody:
Křížovka
Řešení křížovky
Zdroje Literatura: NÁPOJE, Vincent Gasnier ISBN X, Slovart 2006 Všechny obrázky mají hypertextové odkazy na zdroj Pozadí: