Veřejná podpora a podpora de minimis Seminář pro žadatele Brno, 31. května 2011 Praha, 9. června 2011 Ing. Ivana Projsová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu
Advertisements

Veřejná podpora – smysl regulace jejího poskytování
MONITOROVACÍ ZPRÁVY v OP VK Seminář pro příjemce v rámci globálních grantů Olomouckého kraje Olomouc, 20. a 21. dubna 2009.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
Vybrané případy z oblasti výzkumu a vývoje v České republice
PRACOVNÍ REHABILITACE Osob se zdravotním postižením (§69 násl. Zák.č.435/2004 Sb.)
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Regionální individuální projekt OSOBNÍ ASISTENCE A PRÁCE V OBLASTI SOCIÁLNÍ PÉČE zkrácený název „Pomoc potřebným“ Reg. č. CZ.1.04/2.1.00/
1 Seminář. 2 Veřejná podpora Obecná pravidla PRV.
Veřejné podniky a státní monopoly
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Financování sociálních služeb vyrovnávací platbou
VÝHLED NA ROK 2009 Prioritní osa 1 – Počáteční vzdělávání Prioritní osa 3 – Oblast podpory 3.2 Podpora nabídky dalšího vzdělávání Pavlína Mikešová
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Regionální individuální projekt OSOBNÍ ASISTENCE A PRÁCE V OBLASTI SOCIÁLNÍ PÉČE (CZ.1.04/2.1.00/ ) Informační seminář pro poskytovatele sociálních.
Vzdělávejte se pro růst v Karlovarském kraji II seminář pro zaměstnavatele Karlovy Vary
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
rávo Evropské unie –P základní prameny Sytém práva Evropské unie je jiný, než systém práva ČR. Tvoří ho: 1.Primární právo 2.Sekundární právo 3.Obecné.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Právo hospodářské soutěže v EU ochrana jednotného vnitřního trhu EU ochrana národního trhu: vnitrostátní právo ochrana tržních subjektů: soutěžitel, spotřebitel.
1 Dáky v nemoci, mateřství a rovnocenné otcovské dávky.
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Veřejná podpora a PROBLÉMY související
Veřejná podpora a financování sociálních služeb – Hotel STEP JUDr. Karel Zuska.
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Základní pojmy a orientace Praha VEŘEJNÁ PODPORA A VELIKOST PODNIKU.
Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Vyrovnávací platba v MSK v odvětví sociálních věcí Ing. Hana Doleželová,
Veřejná podpora, podpora de minimis a dočasný rámec Seminář pro žadatele – výzva č. 36 GG pro oblast podpory 1.2 Praha, 22. března 2010 Ing. Ivana Projsová.
Veřejná podpora v režimu pravidel podpory na služby obecného hospodářského zájmu Datum Místo Praha.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Seminář na správné zpracování Monitorovacích zpráv Informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro příjemce Petr Bělohrad 1.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Veřejné služby a veřejná podpora Plzeň 4. května2012 JUDr. Hynek Brom 1. místopředseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Veřejná podpora ve výzvě č. B2 Praha
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 5. února 2010 Praha.
Seminář pro příjemce podpory z OP VK Smlouvy + náležitosti.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Monitorovací zprávy projektů realizovaných v OP LZZ z hlediska obsahu Seminář pro příjemce.
JUDr. Simeona ZIKMUNDOVÁ
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Krajský úřad Ústeckého kraje 9. února 2009
GBER – interpretace a často kladené otázky
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Veřejná podpora a podpora de minimis
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
PODPORA NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI MONITOROVÁNÍ PROJEKTŮ SEMINÁŘ PRO PŘÍJEMCE 5. května 2010.
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Ing. Jiří Kalenský Odbor drážní a vodní dopravy
Rozpis rozpočtu a normativy
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe)
Transkript prezentace:

Veřejná podpora a podpora de minimis Seminář pro žadatele Brno, 31. května 2011 Praha, 9. června 2011 Ing. Ivana Projsová

Právní prameny veřejné podpory Základním pramenem práva upravujícího nakládání s veřejnou podporou je Smlouva o ES (dále jen „Smlouva“). Úpravu veřejné podpory obsahují zejména čl. 107 a násl Smlouvy. Definice veřejné podpory (čl. 107 odst. 1 Smlouvy): Podpora poskytovaná v jakékoli formě státy nebo ze státních prostředků, která narušuje nebo hrozí narušit soutěž tím, že zvýhodňuje určité podniky nebo určitá odvětví výroby, jsou, pokud ovlivňují obchod mezi členskými státy, neslučitelné se společným trhem, nestanoví-li tato smlouva jinak.

Právní prameny veřejné podpory  4 znaky VP (naplněny kumulativně):  poskytování veřejných prostředků (vždy)  zvýhodnění podniků či odvětví výroby  narušení hospodářské soutěže či hrozba jejího narušení (vždy)  ovlivnění obchodu mezi členskými státy EU

Typy poskytované podpory V případě výzvy č. 75 se posuzování veřejné podpory týká příspěvku na mzdové náklady na nově vytvořená pracovní místa a na umístění na uvolněná pracovní místa. Příspěvek může být poskytnut: mimo režim veřejné podpory – za podmínky, že nejsou naplněny všechny znaky veřejné podpory v režimu podpory de minimis - maximálně EUR pro jeden podnik za poslední tři účetní období ( EUR pro podniky působící v silniční dopravě); dotace až do výše 100% způsobilých výdajů (Nařízení Komise (ES) 1998/2006) Jako veřejná podpora poskytovaná podle blokové výjimky na podporu na nábor znevýhodněných pracovníků v podobě subvencování mzdových nákladů (Oddíl 9, článek 40 Nařízení Komise (ES) č. 800/2008) pro zaměstnávání zdravotně postižených pracovníků v podobě subvencování mzdových nákladů (Oddíl 9, článek 41 Nařízení Komise (ES) č. 800/2008)

Typy poskytované podpory Znevýhodněnými pracovníky se rozumí každá osoba, která: -během předchozích 6 měsíců neměla pravidelné placené zaměstnání, nebo -nezískala střední vzdělání ukončené maturitou nebo odbornou kvalifikací, nebo -je starší 50 let, nebo -žije jako svobodná dospělá osoba s jednou nebo několika závislými osobami, nebo -pracuje v odvětví nebo v profesi v některém členském státě, kde je nerovnováha mezi zastoupením mužů a žen alespoň o 25% vyšší než průměrná nerovnováha mezi zastoupením mužů a žen ve všech hospodářských odvětvích v daném členském státe, a která patří do příslušné menšiny, nebo -je příslušníkem etnické menšiny v členském státě a která potřebuje rozvíjet jazykové a odborné vzdělání nebo pracovní zkušenosti, aby zlepšila své vyhlídky na získání přístupu k trvalému zaměstnání

Typy poskytované podpory Vážně znevýhodněným pracovníkem se rozumí každá osoba, která je nezaměstnána 24 měsíců a déle Zdravotně postiženým pracovníkem se rozumí každá osoba, která je: -uznána za zdravotně postiženou podle vnitrostátních právních předpisů, nebo -postižena uznaným omezením, které je způsobeno fyzickým, mentálním nebo psychologickým poškozením

Postup při poskytování podpory 1.Informace poskytnuté příjemcem dotace ve spolupráci s příjemcem VP/de minimis – nejpozději 1,5 měsíce před vytvořením pracovního místa, v případě de minimis – čestné prohlášení příjemce de minimis, že ve sledovaném období nečerpal de minimis/čerpal ve výši xxx 2.Posouzení veřejné podpory ze strany poskytovatele dotace 3.Informace příjemci podpory de minimis, že mu bude poskytnuta podpora de minimis 4.Oznámení o přidělení veřejné podpory/podpory de minimis – bude zasláno příjemci dotace i příjemci VP/de minimis 5.Uzavření dohody o poskytnutí příspěvku na mzdové náklady – uzavírá příjemce dotace s příjemcem veřejné podpory/podpory de minimis

Postup při poskytování podpory V případě podpory de minimis provede poskytovatel dotace a současně i podpory de minimis (tj. ZS - odbor 82) záznam do registru podpory de minimis ve stanoveném termínu Po skončení poskytování podpory de minimis oznámí příjemce dotace skutečnou výši poskytnuté de minimis příslušnému příjemci podpory de minimis Poskytovatel dotace provede opravu výše poskytnuté podpory de minimis v registru de minimis

Související informace V souvislosti s vytvářením PM a umístěním na PM je nutné respektovat povinnost  mít povolení ke zprostředkování  nutné při tvorbě nových PM či umisťování na PM u třetích subjektů  možné o něj požádat příslušný odbor MPSV – je však nutné splnit příslušné podmínky pro jeho udělení (je nutné splnit stanovené podmínky)  možné zajistit díky partnerovi (zapojení partnera však nesmí být čistě účelové pouze pro tuto aktivitu)  možné zajistit dodavatelem (v ceně obvyklé – nutné mít k tomuto vyčleněné prostředky v rozpočtu projektu)  zajistit udržitelnost pracovních míst  6 měsíců u nově vytvořených PM s čerpáním MP (nutné zavázat případné partnery/3. subjekty ve smluvním dokumentu)  není u volných PM a PM pro OSVČ, kde nejsou čerpány mzdové příspěvky  více viz příručka D2 Desatera – kapitola 10.1 a 10.2

Kde je možné získat informace k VP Legislativa, judikatura a informace: Úřad pro ochranu hospodářské soutěže: Legislativa EU: Generální ředitelství pro hosp. soutěž: Judikatura ESD: Pravidla OP LZZ pro poskytování veřejné podpory: Poskytování veřejné podpory v projektech OP LZZ je upraveno příručkou D7 „Veřejná podpora a podpora de minimis v OP LZZ“.

Děkuji za pozornost.