Sacharidy ve výživě sportovce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa v zimních sportech - lyžování
Advertisements

Výživa ve sportu.
Výživa II – alpské lyžování
KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
Vytrvalostní výkon. Vytrvalostní sporty Příprava Pitný režim Přísun sacharidů Pravidelnost Po zátěži.
METABOLICKÁ ADAPTACE NA TRÉNINK
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Zásady výživy sportovce
GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají.
Ročníková práce 9.třídy Zdravá strava sportovce.
„EU peníze středním školám“
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Sacharidy.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Já jsem kuchař a příjmu kuchaře a číšníki přijďte hned.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sacharidy a výživa před, při a po výkonu.
SACHARIDY CUKRY RZ
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Poznámky k metabolismu
Energetické krytí. Energetické krytí 1) Systém ATP - CP Rychlostní zatížení s dobou trvání výkonu přibližně 15 s využívá jako hlavní energetický.
Fyziologické Aspekty Cyklických Sportů
Sacharidy a výživa před, při a po výkonu.
Výživa ve sportu - opakování
MUDr. Jolana Rambousková, CSc. Ústav výživy 3. LF UK
Zdravé stravování KC3.
Výživa ve vytrvalostním sportu
METABOLISMUS.
Výživa dětí a mladých sportovců (děti, teenageři)
Výživa běžců.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Mgr. Jana Petrová Mgr. Jana Stávková Mgr. Jana Petrová Mgr. Jana Stávková.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Technika nás připravuje o přirozený pohyb Mobilní telefony a dálkové ovladače nás připravují o přirozený pohyb - chůzi ! 20 krát denně x 20 m = 400 m Celková.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Výživa v zimních sportech - lyžování
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Výživa ve vytrvalostním sportu
Výživa ve sportu Mgr. Kateřina Hortová.
PESTROST STRAVY.
Název projektu: Moderní škola
Fyziologie ASEBS Martina Bernaciková.
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Bazální metabolismus Výpočet denního energetického výdeje
Sacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
= přeměna látek a energií
Sportovní výživa Ing. Babet Linhartová.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Fyziologie sportovních disciplín
SACHARIDY Zuzana Gáliková.
různých tpyech sacharidů
Transkript prezentace:

Sacharidy ve výživě sportovce

Sacharidy Zdroj energie pro činnost svalů a mozku Primární zdroj energie při intenzivním tréninku a při maxim. spotřebě kyslíku Denní příjem 50 - 60% z celkového energ. příjmu Vytrvalostní sportovci až 70 % Normální populace 4 – 5 g/kg/den Sportovci 5 – 10 g/kg/den Množství energie v 1g = 4 kcal = 17 kJ

Dělení sacharidů a potravinové zdroje Monosachariy Disacharidy Stravitelné PS (Škrob) Nestravitené PS (Vláknina) zástupci glukóza, fruktóza, galaktóza,… maltóza sacharóza laktóza škrobové PS s výjimkou rezistentních neškrobové PS, rezistentní škroby potravinové zdroje med, ovoce, džus, vína klíčky obilovin a sladu řepný cukr, javorový sirup mléko obiloviny, luštěniny, brambory zelenina, ovoce, luštěniny,… produkty štěpení v tenkém střevě glukóza, fruktóza, galaktóza glukóza glukóza, fruktóza glukóza, galaktóza acetát, propionát, butyrát (v tlu. střevě)

Přehled trávení sacharidů začátek trávení cukrů – ústa – slinná α-amyláza štěpí škroby na dextriny, maltotriózu, maltózu, toto štěpení pokračuje přes jícen chvíli v žaludku, než se začne secernovat kyselá žaludeční šťáva, jejíž nízké pH inaktivuje slinnou amylázu. v duodenu, kam se vylučuje pankreatická α-amyláza - dextriny na disacharidy, které jsou v tenkém střevě štěpeny specifickými disacharidázami střevní šťávy na monosacharidy sacharóza (sacharózou) = glukóza a fruktóza laktóza (laktázou) = galaktózu a glukózu maltóza (maltázou) = glukóza a glukóza Jednoduché cukry jsou aktivně vstřebávány do enterocytů – sekundární aktivní kotransport s Na+ a po gradiendu vydávána pomocí nosiče (usnadněná difúze) z buněk do portální krve. U fruktózy by prokázán pouze pasivní transport a je vstřebávána rychleji než ostatní monosacharidy Jednoduché cukry mohou být resorbovány do portální krve a dopraveny do jater a dále do tkání kde představují zdroj energie, nebo se uloží v játrech jako zásobní energie (glykogen). Nadbytečný příjem cukru se uloží v podobě tuku.

Glykemický index potravin Udává do jaké míry zvedne sacharidová potravina hl. glukózy potraviny, které přecházejí pomaleji do krve – nižší GI potraviny, které rychle vstupují do krve a zvyšují hl. inzulinu - vyšší GI

Pečivo, přílohy, obiloviny Dělení potravin dle GI Nízký GI (pod 30) Střední GI (30-70) Vysoký GI (nad 70) Ovoce Avokádo, citrony, jahody, grapef., ostružiny, třešně, suš. jablka Ananas, banány, broskve, hrušky, jablka, mandarinky, pomeranče, hrozinky, sušené banány, meruňky, švestky, kompoty Sušené datle, sušené fíky Zelenina, luštěniny, ořechy Luštěniny, ořechy, téměř všechny druhy zeleniny Brambory, cibule, česnek, červ. Řepa, kukuřice, melouny, mrkev, tykev Žádné Pečivo, přílohy, obiloviny Celozrnné mouky, vločky, sój. mouka, graham, chléb se semínky, žitný chléb, bramb. kaše, brambory vařené, rýže natural, těstoviny z tvrdé pšenice Corn flakes, jáhly, bílá mouka, pšen. Klíčky, pšen. Krupice, snídaň. Cereálie, buchty, popcorn, rohlík a bílé pečivo, bílá rýže, knedlíky, hranolky

Mléčné výrobky, zmrzliny Dělení potravin dle GI Nízký GI (pod 30) Střední GI (30-70) Vysoký GI (nad 70) Sladkosti Hořká čokoláda, fruktóza, kaaový prášek, náhradní sladidla Čokolády, musli tyčinky, nutela, bebe dobré ráno Cukr, med, čok. tyčinky, oplatky, sušenky, bonbony, granko, bonboniéry, zákusky Mléčné výrobky, zmrzliny Žádné Jogurt, tvaroh, mléko, kysané ml. Výrobky, smetanové zmrzliny Vodové zmrzliny Nápoje Minerálky, sirupy a limonády s umělými sladidly, zeleninové džusy Ovocné džusy, kakao, víno (suché) Limonády, energy drinky, sladká vína, likéry, šumivé víno

Využití sacharidů během zatížení Rychlý zdroj energie (i kyslíku) Využití při vysoce intenzivním zatížení, při maxim. spotřebě kyslíku Využití svalového glykogenu (záleží na trénovanosti, době trvání a intenzitě zatížení, zásobě svalového glykogenu) Primární zdroj energie při zatížení Makroergní fosfáty (ATP a CP) – do 15s Sacharidy Tuky

Energetické rezervy průměrně těžkého člověka (70kg) v závislosti na stupni vytrvalostního tréninku Stupeň trénovanosti nízká střední vysoká Makroergní fosfáty (ATP, CP) cca 20 kcal cca 30 kcal cca 40 kcal Cukry cca 1200 kcal cca 1800 kcal cca 2800 kcal Tuky cca 50 000 kcal cca 50 000 kcal cca 40 000 kcal

Doporučený příjem sacharidů Jednotky - kJ BM + FA 60 - 65 % S g S/den ženy 5000 6500 - 20000 4000 - 13000 230 - 750 muži 6000 7800 - 24000 5000 - 15000 290 - 870 1/5 – jednoduché sacharidy 4/5 - polysacharidy

Faktory ovlivňující metabolismus sacharidů během cvičení

Výdej energie – sacharidy a tuky

Výdej jednotlivých zdrojů energie během zátěže různé intenzity

Podíl jednotlivých zdrojů energie jako % celkového výdeje energie při různé intenzitě zátěže

Utilizace glukózy a intenzita cvičení

Obnova glykogenových zásob Glykogen – celkem 400 – 600 g Jaterní 100 g Svalový 300 g (10 - 20 g glykogenu/1 kg svalové hmoty) Faktory ovlivňující využití glykogenu Trénovanost Doba trvání zátěže Intenzita zátěže Zásoba svalového glykogenu Cvičení o nízké až střední intenzitě - tuk dostatečný zdroj energie, šetří zásoby glykogenu X Cvičení o maximální a submaximální intenzitě – hlavní zdroj energie sacharidy, po 60 – 90 min. => vyčerpání glykogenu

Intenzita cvičení a rozpad glykogenu

Pokles glykogenu během tří 30 min Pokles glykogenu během tří 30 min. cyklech maximální zátěže na kole s 4 min. přestávkami

trvání a intenzita tréninku 7 denní tréninkový plán pro sacharidovou superkompenzaci (vytrvalostní trénink mírné až střední intenzity) Čas před soutěží trvání a intenzita tréninku množství sacharidů šestý den 90 min. při 70-75% VO2max 50% energie (4-5g/kg) pátý den 40 min. při 70-75% VO2max čtvrtý den třetí den 20 min. při 70-75% VO2max 70% energie (10g/kg), tekutiny druhý den jeden den odpočinek den soutěže odpočinek před soutěží 2-3 hod. před výkonem na sacharidy bohaté jídlo, 15-30 minut před výkonem také + tekutiny

Navýšení glykogenových zásob u veslařů (4 týdenní trénink, 10/5 g sacharidů/kg, 2 g B/kg, trénink 65 min. 70% VO2 max a 38 min. 90% VO2 max)

Sacharidová superkompenzace Má význam u aktivit trvajících více než 2 hodiny – maraton, triatlon, ultramaraton, lyžování, plavání na delší tratě, cyklistika, fotbal, horolezectví, běh na lyžích... Menší význam – běh pod 10 km, vzpírání, hokej, baseball, kanoistika, sjezd. Lyžování, skoky, hody... (zlepšuje maximální aerobní i anaerobní výkon) Dříve – vyčerpávající cvičení, pak snížit příjem sacharidů pod 5%, pak vyčerpávající cvičení a 3 dny vysoce sacharidová strava – více než 90% energie ze sacharidů

Shrnutí Intenzita 50 – 60 % VO2 max – sacharidy hlavní zdroj energie Vyčerpání, hypoglykémie - vyčerpání zásob sacharidů – při intenzitě 60 – 85 % VO2 max po asi 2 – 3 hodinách (maratón, triatlon, vytrvalostní cyklistika) ↓ dostupnosti glykogenu => ↓ výkonnosti během supramaximálních výkonů (sprint, silový trénink)

Příjem sacharidů před, při a po zátěži Časové období Množství sacharidů 3 – 4 hodiny před tréninkem 200 – 350 g sacharidů pro maximalizaci glykogenových zásob na počátku cvičení a pro zlepšení výkonu (4 – 5 g/kg) 30 – 60 minut před tréninkem 50 – 75 g sacharidů (1 – 2 g/kg) < 5 minut před tréninkem 50 g (méně pro ženy) může zlepšit výkon bez přeplnění žaludku Během tréninku Vytrvalostní cvičení – 30 – 60 g sacharidů/hod. na udržení stálé hladiny glykémie Pití 600 – 1200 ml 6 – 8% sacharidových nápojů/hod. Po tréninku K doplnění vyčerpaných glykogenových zásob zkonzumovat 1,2 - 1,5 g sacharidů/kg během prvních 30 minut a každé 2 hodiny po dobu nejméně 4 – 6 hodin 2. večeře bohatá na sacharidy (polysacharidy) může být prospěšná při regeneraci kratší než 1 den