Petr Machala. Je přirozené hájit vždy své zájmy? Napište co nejvíce zájmů jednotlivých nátlakových skupin. podnikatelé důchodcifilmaři vědci lékaři učitelé.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Zastupování zájmů v EU Jak obhajovat zájmy podnikatelů v Bruselu? Praha I.Voleš,
Advertisements

Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
M ÉDIA A POLITIKA Mgr. Vilém Ďoubal Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Péče a pracovní vztahy Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
1 Sdružení řemesel a malých podniků ve stavebnictví (CAPEB) FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍHO DIALOGU Leden 2008 Seminář o sociálním dialogu 15. únor 2008 (na projektu.
ÚVOD DO SOCIÁLNÍ POLITIKY
5. téma:. Práce jako výrobní faktor  půda, práce, kapitál ( + know-how)  „Lidský kapitál“ (vzdělání + praxe = kvalifikace)  Státní politika zaměstnanosti.
Vývoj české ústavnosti
V OLBY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Dělení politických stran
ODBORY Vypracoval: Viktor Vodrážka. Co to jsou odbory? Odbory jsou sdružení zaměstnanců, založená s cílem prosazovat jejich pracovní, hospodářské, politické,
WATCHDOG Cesta pro aktivní občany LOKÁLNÍ Tomáš Kramár.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_231.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Petr Machala. fungování státu, politických systémů, mocenských a vládních institucí vztahy nadřazenosti a podřízenosti politické chování lidí moc a autorita.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_404.
Politická socializace
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Trestní právo hmotné II.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Principy demokracie Petr Machala.
Petr Machala. dobrovolné organizace občanů, které usilují o získání účasti na politické moci (zákon číslo 424/1991 Sb., zákon číslo 500/2004 Sb. správní.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Pozitivní lobbying pro růst průmyslu Bc. Vladimír Šiška tajemník Hospodářské komory ČR.
Politika Pavel Šuranský.
VY_32_INOVACE_51_20 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_3D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
V zaměstnání III. Petr Machala. 1.Jaký je rozdíl mezi mzdou a platem? 2.Za co se dávají příplatky? 3.Co je to hrubá mzda? 4.Co se z hrubé mzdy odvádí.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Jak na nové členy ? Sekce pro práci s členskou základnou Martin Vacek
Petr Machala. Napište 5 kroků, které byste učinili, kdyby jste měli moc? „Jak mohl stát tolik let v čele mocenského aparátu? Nevěděli o něm jaký je? Právě.
Státní správa Petr Machala.
Petr Machala. Proč je důležitá volební kampaň? Napište argumenty pro a proti. Volební kampaň KLADYZÁPORY Volební kampaň = organizované úsilí stran či.
Veřejnosprávní činnost
Petr Machala. nejdůležitější prostředek uplatňování suverenity státu legální a legitimní způsob jak se podílet na moci Napište co nejvíce důvodů proč.
VY_32_INOVACE_51_18 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_51_14 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Občanská společnost VY_INOVACE_32_OBN_920 Autor: Mgr. Marcela Šudichová Vytvořeno: leden 2013 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
VY_32_INOVACE_LID_20 Odměňování zaměstnanců. Obsah Odměňování pracovníků Mzda Mzdová soustava Formy a složky mzdy Druhy základní mzdy Pobídkové složky.
 Vztahy s veřejností můžeme zaznamenat už v dávné historii. V Mezopotámii, Asýrii, Persii a Egyptě, stejně jako v antickém Řecku a Římě se používalo.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 5. Sociální politika státu Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
Občanská společnost, státní občanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
9. Stát, politický systém, demokracie 10. Nástroje veřejné politiky Prameny: Dvořáková, Vladimíra – Kunc, Jiří Demokracie a ústavnost. Praha: Karolinum.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Podpora profesního rozvoje učitelů Programové prohlášení vlády Vláda bude prosazovat následující priority rozvoje ČR: Rozvoj kvalitních a všeobecně dostupných.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/12_VLÁDA__MINISTŘI_PREZIDENT Téma: Vláda, ministři,
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Zaměstnání a podnikání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
Ing. Veronika Dostálková MBA
Politické strany Tato prezentace je doplněním výkladu učitele k tématu politických stran a politické moci v ČR. Cílem prezentace je vymezení pojmů, propojení.
Práva a svobody a veřejná moc
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU
volby Volební systémy v demokratických zemích
Ing. Veronika Dostálková MBA
soudci, advokáti, notáři, exekutoři, státní zastupitelství, Policie ČR
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

Petr Machala

Je přirozené hájit vždy své zájmy? Napište co nejvíce zájmů jednotlivých nátlakových skupin. podnikatelé důchodcifilmaři vědci lékaři učitelé zemědělci umělci prodejci PH dělníciživnostníci

Politické strany – usilují o moc, či podíl na moci Nátlakové skupiny – neusilují o moc, snaží se ovlivňovat ty, kteří ji mají a) legální a nelegální (vztah k zákonům) b) legitimní a nelegitimní (vztah k veřejnému mínění) Jaký je rozdíl mezi politickou stranou a nátlakovou skupinou? Jak dělíme nátlakové skupiny?

A. Odbory zaměstnanecká instituce, která se zaměstnavatelem vyjednává lepší pracovní podmínky (plat, bezpečnost, hygienu, délku pracovní doby a délku dovolené,…) výsledkem je tzv. kolektivní smlouva vyjednávat mohou i se státem (výše mzdy) tripartita (zástupci zaměstnanců, zaměstnavatele a státu) Jaké znáte nátlakové skupiny?

krajní prostředek sporu – stávka krajní prostředek zaměstnavatele – výluka o zákonnosti stávky a výluky rozhoduje soud Jaké nátlakové prostředky využívají odbory?

B. Profesní komory a sdružení, média, zájmové organizace Hospodářská komora, Agrární komora, Asociace českých cestovních kanceláří, Česká lékařská komora, Česká stomatologická komora, Svaz průmyslu a dopravy, Společenství autodopravců, Český svaz chovatelů, lyžařů, včelařů,… lobbování je součástí public affairs (PA), tzv. managementu veřejných záležitostí Jaké prostředky používají k dosažení svých zájmů?

Legální a legitimní v médiích vysvětlují veřejnosti i politikům přínos a užitečnost pro společnost vše je transparentní všeobecný koncensus zrušení vízové povinnosti do USA pro držitele biometrických pasů ČR prosazení registrovaného partnerství Jaké prostředky se při lobbování používají? Uveďte příklad pozitivní role lobbyisty?

Nelegální a nelegitimní skupiny organizovaného zločinu teroristické organizace korupce a) prosazovaná věc by neoprávněně zvýhodnila nebo naopak poškodila určitou osobu nebo skupinu b) prosazovaná věc by poškodila veřejný zájem c) prosazovaná věc je v osobním zájmu funkcionáře d) funkcionář chce za prosazení této věci protislužbu nebo platbu

a) demonstrace b) blokáda budov c) stávka d) petice e) hladovka f) sebeobětování g) vydírání, únosy, teror Jaké prostředky mohou používat nátlakové skupiny?

DAVID, Roman. Politologie: základy společenských věd. 5. přepracované a rozšířené vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2003, 458 s. ISBN DVOŘÁKOVÁ, Vladimíra. Rozkládání (Rozkrádání) státu. Vyd. 1. Ilustrace Kateřina Kloubová. Praha: Universum, 2012, 175 s. ISBN [online]. [cit ]. Dostupné z: Dum_odborovych_svazu.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0b/Dum_odborovych_svazu.jpg/800px- Dum_odborovych_svazu.jpg [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: Druckerstreik.jpghttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/91/Druckerstreik.jpg/800px- Druckerstreik.jpg [online]. [cit ]. Dostupné z: Munk%C3%A1csy_Sztr%C3%A1jk_1895.JPG Munk%C3%A1csy_Sztr%C3%A1jk_1895.JPG [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: strike-3.png