Základní pojmy Standard sítě Důvod vzniku standardů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síťové prvky.
Advertisements

Úvod do počítačových sítí Úvod. Úvod do počítačových sítí •Úvod, síťové protokoly, architektury,standardy •Fyzická úroveň •Linková úroveň •Lokální počítačové.
Počítačové sítě.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
PC SÍTĚ I.
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
USB porty a jejich využití
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - spojová vrstva I. Ročník:4. Datum.
VLAN Projektování distribuovaných systémů Lekce 2 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Počítačové sítě Architektura a protokoly
UČÍME V PROSTORU Název předmětu: Název a ID tématu: Zpracoval(a): Elektronické počítače Počítačové sítě (EL41) Ing. Stanislav Hanulík ELEKTROTECHNIKA.
Zpracoval: Šafránek David
Protokol TCP/IP a OSI model
Programovatelné automaty Vrstvový model sítě
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_169_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
1 Představa komunikačního procesu ve funkčních vrstvách 1.Přístup uživatele k síťové službě prostřednictvím aplikačního programu 2.Vytvoření datové „zprávy“
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Databázové systémy Architektury DBS.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-06.
TCP a firevall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - síťová vrstva I. Ročník:4. Datum vytvoření:srpen.
1 iptelefonie denis kosař. 2 obsah Co je ip-telefonie Jak to funguje Protokoly Kodeky Jak to použít Skype Zdroje.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - transportní vrstva I. Ročník:4. Datum.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Referenční model ISO/OSI
BIS Firewall Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
Firewall.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Telekomunikace Tematická oblast:Datová komunikace Téma:OSI - struktura Ročník:4. Datum vytvoření:Srpen.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.15 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě AKT. SÍŤ. PRVKY – ROUTER, SWITCH Typ: DUM - kombinovaný.
„ EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PCI Express Pavel Stianko. 2 Požadavky doby Vysoká přenosová rychlost Quality of service – data musí být v určitý čas přístupná pro zpracování Zvyšování.
Datové sítě Ing. Petr Vodička.
Zajištění ochrany počítačové sítě - FIREWALL - Samostatná práce Michala Červenky.
Výrok „Vypadá to, že jsme narazili na hranici toho, čeho je možné dosáhnout s počítačovými technologiemi. Člověk by si ale měl dávat pozor na takováto.
Internetové protokoly Autor: Milan Bílek. Internet Internet je celosvětová systém propojených počítačových sítí. Počítače mezi sebou komunikují pomocí.
Sledování sítě Whireshark.
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY ADRESACE SÍŤOVÝCH ZAŘÍZENÍ Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Linková úroveň Úvod do počítačových sítí. 2 Problémy při návrhu linkové úrovně Služby poskytované síťové úrovni Zpracování rámců Kontrola chyb Řízení.
IEC 61850: Soubor norem pro komunikaci v energetice
Základní pojmy Standard síťového hardwaru
Vrstvy ISO/OSI  Dvě skupiny vrstev  orientované na přenos  fyzická vrstva  linková vrstva  síťová  orientované na aplikace  relační vrstva  prezentační.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy.
Informatika. Cíle výuky informatiky Studenti se mají seznámit se základními pojmy, problémy, postupy, výsledky a aplikacemi informatiky tak, aby je dokázali.
Virtualizace ● IP forwarding ● IP tunneling ● Virtuální síť.
Počítačové sítě ● Síťové architektury ● Internet – historie a současnost ● Místní a rozsáhlé sítě ● Síťové prvky ● Adresace v sítích TCP/IP ● URI ● Síťové.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Počítačové sítě pro V3.x Teoretická průprava I. Ing. František Kovařík SPŠE a IT Brno
SMĚROVÁNÍ V POČÍTAČOVÝCH SÍTÍCH Část 2 – Směrovací tabulky Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno,
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
3. Ochrana dynamických dat
Vypracoval / Roman Málek
Síťová vrstva a vrstva síťového rozhraní v TCP/IP
Multiprotocol Label Switching (MPLS)
PB169 – Operační systémy a sítě
Síťová architektura Síťový model Daniel Bobek, Jakub Matějka 8.M.
Počítačové sítě.
Monitoring sítě.
Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.
Představa komunikačního procesu ve funkčních vrstvách
Počítačové sítě IP vrstva
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
IP adresa a MAC Michaela Imlaufová.
Transkript prezentace:

Základní pojmy Standard sítě Důvod vzniku standardů souhrn norem a předpisů řídí se jimi přenos dat v síti Důvod vzniku standardů počítače s různým technickým vybavením přenosové prvky od různých výrobců zajištění kompatibility zajištění bezproblémové komunikace v rámci sítě

Vrstevnaté modely Přenos dat v síti = příliš široká oblast Složité řešení jako celek proto rozděleno do více sekcí (tzv. dekompozice) jednotlivé sekce řešeny samostatně Řešení = tzv. vrstevnaté modely každá vrstva řeší přenos dat na určité úrovni zpracování nutnost přesného vymezení rozhraní mezi vrstvami nutnost přesného definování chování na styku dvou vrstev komunikují spolu pouze dvě sousední vrstvy, nelze tedy některou mezilehlou vrstvu přeskočit

Představa dekompozice kolik má být vrstev? vrstva co má která vrstva dělat? síť (jako celek) vrstva jak má která vrstva fungovat? vrstva vrstva .........?? vrstva vrstva

Způsob komunikace mezi vrstvami tato komunikace je zakázaná poskytování služeb vrstva komunikace s partnerskou vrstvou jiného uzlu vrstva využívání služeb vrstva

Vrstevnaté modely Poskytování služeb Protokoly nižší vrstva poskytuje služby vrstvě vyšší neprobíhá na libovolném místě rozhraní dvou vrstev, ale na přesně vymezených bodech, Service Access Points (SAP) důvod – více služeb na rozhraní komunikace probíhá mezi dvěma uzly, ale pouze mezi stejnolehlými vrstvami Protokoly pravidla komunikace mezi dvěma stejnolehlými vrstvami komunikujících uzlů v rámci jedné vrstvy existuje více služeb, více protokolů

Způsob komunikace mezi vrstvami Interface Data Unit data Service Data Unit příkaz data příkaz data ICI SDU IDU rozhraní mezi vrstvami vrstva IDU ICI SDU Interface Control Information příkaz data SAP (Service Access Point, též: port) vrstva

Způsob komunikace mezi vrstvami komunikace probíhá pouze mezi stejnolehlými (rovnocennými) vrstvami

Vrstevnaté modely Příklady vrstevnatých modelů Výhody ISO/OSI TCP/IP možnost řešení problémů jednotlivých vrstev samostatně funkčnost jednotlivých vrstev je mnohem jasnější dobrý konstrukční základ, o který se vývojáři mohou opřít snižuje se složitost sítí zjednodušené hledání poruch úkoly jedné vrstvy řešeny více protokoly zvyšuje se míra spolupráce mezi odlišnými protokoly, sítěmi i hardwarem např. stejný síťový software pracuje na různé kabeláži Příklady vrstevnatých modelů ISO/OSI TCP/IP ATM (zastaralé)

Datový paket Data jsou při přenosu rozdělena do skupin (tzv. paketů) Pakety se přenáší po síti samostatně Paket se zpracovává postupně na úrovni jednotlivých vrstev Vrstva přidá informace k datům – tzv. header (hlavička) Vše ostatní považuje za data Hlavička je potřebná ke zpracování u protilehlé vrstvy

Datový paket definován protokolem header (s údaji pro partnerskou vrstvu) data vrstva vrstva data vrstva vrstva data vrstva vrstva data vrstva vrstva data

Síťové modely a architektury obecnější než architektura zahrnuje počet vrstev úkoly jednotlivých vrstev např. ISO/OSI Síťová architektura konkrétnější než model zahrnuje navíc způsob fungování vrstev síťové protokoly např. TCP/IP