Čokoláda Vypracovala: Soňa Gráblová Vedoucí práce: Mgr. Pavlína Fialová IX. třída, 2014/2015
Cíl práce Mým cílem bylo dozvědět se něco více o historii čokolády, výrobě a konečně přijít na to, jaká je pravda o psovi a čokoládě. Dále jsem si zjistila, jak často moji spolužáci konzumují čokoládu a jaké druhy preferují.
Osnova Historie čokolády Výroba čokolády Druhy čokolády Pralinky Současnost čokolády Zajímavosti o čokoládě Anketa
1. Historie čokolády hořký xocoatl svůdné pralinky dar bohů první Evropan – Karel V. vznik čokoládoven láska na první ochutnání
2. Výroba čokolády kakaové boby kakaovník počátky výroby
sběr fermentace čištění pražení mletí bobů konšování temperování a tvarování balení
3. Druhy čokolády mléčná čokoláda krémová čokoláda ovocná čokoláda čokoláda s alkoholem bílá čokoláda hořká čokoláda
4. Pralinky vznikly náhodou? velké umění malých čokoládoven výjimečný požitek
5. Současnost čokolády Již na počátku 19. století napsal slavný přírodovědec Alexander von Humboldt o kakau: „Nikde jinde příroda nevtěsnala takové množství živin na tak malý prostor, jako to učinila v případě kakaových bobů“.
malý zázrak čokoláda pro zdraví čokoládové tyčinky
6. Zajímavosti o čokoládě hormon štěstí čokoláda mírní stres psi a čokoláda čokoláda a wellness i kosmetika
7. Anketa 1. Máš rád čokoládu? Zakroužkuj. ano všech čtyřicet žáků odpovědělo na otázku ano ne 2. Jestliže jsi u 1 zakroužkoval ano, tak jakou. mléčnou čokoládu hořkou č. bílou č. mléčnou s přísadami (oříšková,…) jinou (doplň) _________________ 3. Jak často jíš čokoládu? denně týdně měsíčně 4. Kupuješ si čokoládu ve školním automatu? ano 36 žáků odpovědělo ne a 4 žáci ano
2. otázka
3. otázka
Poděkování Ráda bych tímto poděkovala paní učitelce Mgr. Pavlíně Fialové za trpělivost a ochotu mi pomoct při tvorbě mé absolventské práce.