Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví 65-42-M/01 Kuchař – číšník 65-51-H/01 Předmět : Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma: Austrálie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Leonardo da Vinci/ Vetpro leden 2013
Advertisements

Vinné i (ne)vinné produkty - nové turistické lákadlo vinařských regionů Operační program přeshraniční spolupráce Slovenská republika Česká republika.
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Připravil: Jan Polehňa
AUSTRÁLIE nejmenší kontinent (7,7 mil km2)
VOC ZNOJMO vína originální certifikace
Složitá a slavnostní menu
LIKÉROVÁ VÍNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Objevení Austrálie.
AUSTRÁLIE.
STÁTY JIŽNÍ EVROPY JSOU
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:OV Ročník:1 - 3 K-č Téma:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_29.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_133 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětZeměpis.
Austrálie.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:7. ročník Klíčová slova:Evropa, západní Evropa,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Umět charakterizovat víno a jeho význam
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Hlavní města Austrálie
Nový Jižní Wales.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět : Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Inventář vhodný.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NNA_473 Ročník: 3.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NNA_476 Ročník: 3.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět:Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Sommeliérství.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Modré odrůdy.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_391 Ročník: 1.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojíchauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NNA_ Ročník: 3.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma: Vinařský zeměpis.
Ročník:2. Vzdělávací obor:Hotelnictví M/01, Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Bílé odrůdy.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník – H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Výroba šumivých.
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma:Výroba.
Ročník:3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět :Nauka o nápojích Tematický okruh: Světové vinařství Téma: Vinařství.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_299 Ročník: 2.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_STO_388 Ročník: 1.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vinařství na Slovácku. Slovácko se dá charakterizovat jako kraj vinic a vína.Téměř u každé vesnice je nějaká vinece nebo vinné sklepy.Na Moravě ze 4 podoblastí.
Bakalářská práce Vypracoval: Radek Hoferek Vedoucí práce: prof. Ing. Věra Bečvářová, CSc. Brno, 2012 Podmínky rozvoje vinařského podniku v současném modelu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_BILE_PREZENTACE_09 Název školyStřední škola služeb,
Fond mikroprojektů Sekundární produkty révy vinné - nové turistické lákadlo vinařských regionů „Spolufinancováno Evropskou unií z Evropského fondu pro.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMI_HISTORIE_A_PESTOVANI_VINA_PREZENTA CE_01 Název školyStřední škola.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_MODRE_PREZENTACE_10 Název školyStřední škola služeb,
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187, EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
Povídání o víně Barbora Bílková1. Víno – jak poznat kvalitní víno od nekvalitního? V supermarketu nenarazíte na žádné vinařské speciální archix;vní kousky.
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Třídění vína Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Francie - Champagne Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
FRANCOUZSKÉ VINNÉ OBLASTI
Autor: Mgr. Eva Procházková
Pole - kulturní rostliny
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
ASIE - KAVKAZ VY_32_INOVACE_07-30 Ročník: VII. Vzdělávací oblast:
Téma hodiny: English speaking countries – Australia 4.
NÁZEV ŠKOLY: AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_20 TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Dějiny Austrálie
Transkript prezentace:

Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět : Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma: Austrálie a Nový Zéland Jméno autora: Ivana Prokešová Vytvořeno dne: Metodický popis, (anotace) Podpora tematického celku Světové vinařství. Žáci se seznámí se základními informacemi o vinařství v Austrálii a na Novém Zélandě. ŠablonaIII/2Č. materiálu VY_32_INOVACE_NNA_477

AUSTRÁLIE

AUSTRÁLIE – V INAŘSKÉ P LOCHY

anglický guvernér zasadil první révu v Londýně získává víno z Austrálie(vinařská farma v blízkosti Sydney) stříbrnou medaili přivezeno z Evropy 570 sazenic révy různých odrůd založení prvního zpracovatelského podniku v Austrálii úpadek australského vinařského průmyslu Penfolds vyrábí první Grange Hermitage začala pravidelná výroba vína Grange Hermitage další vinařství - Lindemans a Hardysn se začala specializovat na vysoce kvalitní vína Historie

ha vinic všechny vinařské oblasti se nacházejí v chladnějším pásu lemujícím jižní cípy kontinentu : - Western Australia s 9 regiony …… Margaret River - South Australia s 16 regiony …….. Barossa - Victoria s 20 regiony, - New South Wales s 15 regiony - Queensland se 2 regiony - Tasmania Vinařské oblasti

Modré odrůdy : Syrah Cabernet Sauvignon Merlot Bílé odrůdy: Chardonnay Semilion Nejpěstovanější odrůdy : Chardonnay Merlot Syrah Semillion

Současnost: velice kvalitní vína nejznámější víno – Grange Hermitage (granš) – 100% Shiraz známí výrobci – Penfolds, Lindemans, Jacob´s Creak, Capitan Selection, Kangaroo, Hardys 75 % produkce vín plní Austrálie do láhví se šroubovatelným uzávěrem. Je to víno kvalitní, ale na skladování (archivaci) se nehodí. Je to z důvodu nedostatku přírodních korkových uzávěrů.

Současnost: známí výrobci – Jacob´s Creak,

Současnost:

NOVÝZÉLANDNOVÝZÉLAND

James Cook objevil Nový Zéland a zabral do anglického vlastnictví misionář Samuel Marsden zakládá první vinohrad zakládání prvních protialkoholních spolků přivezena réva z Francie biskupem Pompalierem zakládány nové vinice – boom pro výrobce vína firmy Penfolds a McWilliams zakládají své pobočky Sauvignon z Cloudy Bay slaví úspěchy v Austrálii i v Evropě, NZ je uznávaný jako vinařský stát plocha vysázené révy vinné se zdvojnásobuje Historie

Současnost: ha vinic ………………produkce 205 mil.litrů vína cca 70% bílých odrůd dnes je Nový Zéland největším producentem Sauvignon Blancu na světě. Nový Zéland však není pouze zemí bílých odrůd – v posledních letech se zde slibně daří odrůdě Pinot Noir. Místní enologové objevili vysoký potenciál terroiru pro tuto odrůdu a začali se jí před dvaceti lety věnovat. Dnes dosahují jejich vína Pinot Noir světového uznání nejznámější výrobci vín : Villa Maria, Hunter´s, Cloudy Bay

nejznámější vinařské oblasti se nacházejí na jižním ostrově hlavní z nich je bezpochyby velký region Marlborough, který je nejmladší a největší Vinařské oblasti

Bílé odrůdy: Sauvignon blanc Chardonnay Muller Thurgau Modré odrůdy : Pinot Noir Cabernet Sauvignon Merlot Nejpěstovanější odrůdy : Chardonnay Merlot Pinot Noir Sauvignon Blanc

Ú KOLY : 1/ Kdy začala historie australského vinařství? 2/ Jaké odrůdy révy vinné se pěstují v Austrálii? 3/ Která je nejdůležitější vinařská oblast v Austrálii? 4/ Jaký uzávěr používají v Austrálii při ambaláži vína? 5/ Vyjmenuj 2 výrobce vína v Austrálii. 6/ Uveď TOP vinařskou oblast v Novém Zélandě. 7/ Uveď známého výrobce novozélandských vín. 8/ Kterým vinným odrůdám se obzvlášť daří na Novém Zélandu?

Z DROJE : Vlastní zdroje autora