Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Fond mikroprojektů Sekundární produkty révy vinné - nové turistické lákadlo vinařských regionů „Spolufinancováno Evropskou unií z Evropského fondu pro.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Fond mikroprojektů Sekundární produkty révy vinné - nové turistické lákadlo vinařských regionů „Spolufinancováno Evropskou unií z Evropského fondu pro."— Transkript prezentace:

1 Fond mikroprojektů Sekundární produkty révy vinné - nové turistické lákadlo vinařských regionů „Spolufinancováno Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj“ „Gemeinsam mehr erreichen. Společně dosáhneme více“.

2 Vinařství Karel Válka Hroznové želé a čokoláda Nosislav 2012 Sekundární produkty révy vinné – nové turistické lákadlo vinařských regionů.

3 Vinařství Karel Válka - rodinné vinařství z Jižní Moravy

4 Historie Vinařství Karel Válka Nacházíte se v malém vinařství rodinného typu Vinařství Karel Válka. Po vzoru předků jsme začali také my začátkem 80 let vinařit. Postupným rozšiřováním ploch, od nákupu pozemků, přes rekultivaci půdy až k výsadbě vinic, jsme se dostali na 6 ha. Začali jsme budovat vinařství od několika soudků a 25 arů v roce 1991, kdy jsme založili firmu, v roce 2000 jsme začali vína lahvovat, a následovala léta, Kdy jsme pro rozvoj vinařství opustili svá zaměstnání a věnujeme se vinařství naplno.

5  Jak začít s turistikou ve vinařství  Hledání inspirace  Marketingový nástroj propagace vinařství Prostory, které jsme se rozhodli věnovat vinařství, nám nedovolují ani v budoucnu velké rozšíření kapacity, a tak jsme při tvorbě strategie a směřování využili našich zálib a zkušeností, a směřovali jsme náš rozvoj také do oblasti turistiky, specifických služeb a regionálních výrobků, s vínem a přírodou vždy související. U posezení ve sklepě se selskými specialitami, tím jsme začínali. V roce 2003 se nám spolu se svazem zahrádkářů podařilo v Nosislavi obnovit a rozšířit tradici zarážení hory, formou dvoudenního vesnického festivalu Vinobraní pod hradbami, letos již bude 9. Ročník.

6 Pro výrobu hroznového želé jsem já osobně našla inspiraci v rodinných vinařstvích v Kanadě, kde každé vinařství mělo osobitý ráz, který ukazoval odkud pocházejí zakladatelé podniku (Německo, Maďarsko, Indiáni). Mimo vína prodávali také rodinné nebo národní speciality. Naše moravská specialita je sice burčák, který už také několik let prodáváme v období sklizně, ale chtěli jsme zkusit změnu. A navíc zkouška vyšla, o odrůdové hroznové želé byl zájem. Stalo se to jednak turistickým lákadlem a zajímavostí, kterou si koupili u nás, a podle toho si nás zapamatovali. Jednoduchý produkt s originálním původem. Vinařka sama vaří „marmeládu“ z hroznové šťávy. Zájem byl větší než byla nabídka a tak nebylo potřeba propagovat. Ochutnávka produktu je vítaným zpestřením jakékoliv vinařské akce. I když už nejsme jediné moravské vinařství, které tento produkt nabízí, je to stále dobrý prostředek pro propagaci celého vinařství.

7 Na veletrh Víno a Delikatesy jsme jeli propagovat naše vinařství, ale odnesli jsme si inspiraci a kontakt na další náš originální výrobek, který jsme uvedli letos na předvánoční trh. Jsou to ručně dělané čokoládové pralinky, které jsme nechali naplnit naším hroznovým želé. Je to opět pouze doplněk naší produkce, takové malé zpestření. Rakousko má samostatný veletrh přímého faremního prodeje ve Wieselburgu (Ab Hof). Najdeme tam mnoho příkladů pro nás, ale tato oblast není v ČR moc podporována. Má malou oporu i v našem právním řádu na rozdíl od Rakouska. Proto chci poděkovat panu Gondášovi za tento projekt jako přínos regionu, inspirace pro vinařské podniky k jejich širšímu spektru produktů.  Čokoládové pralinky s hroznovým želé  Hroznové odrůdové želé  Víno  Turistika

8 Filozofie firmy je být v souladu s přírodou. Vinohrady rostou v přírodním parku Výhon ve vynikajících vinařských lokalitách. Navíc se snažíme o maximální soulad s přírodou při pěstování našich vinic. Přesto, že jsme nyní teprve v přechodném období do BIO, tak díky opatřením přírodního charakteru, nejsou naše vinice ošetřovány vůbec proti žravému a savému hmyzu již přes 20 let. Ve vinicích je taková rovnováha a biodiverzita, že není třeba. Pro hmyz a plazy jsou v našich vinicích útočištěm kamenné meze, které vytváříme z místního přebytečného kamene na místě stávajících mezí. A protože podloží je zde vápencové, půdy jílovité, místy spraše, tak to vše dává našim vínům specifický charakter. Podpoříme-li originalitu také autochtonním kvašením odrůdových vín, přidáme-li několik specifických cuvée z našeho vinařství, pak stačí si jen pohlídat vše ostatní a máme tu vína z nevelkého, ale specifického terroir židlochovického Výhonu, vína z Nosislavi.  Výsadba vinic v dobrých lokalitách  Přírodní postupy  Terroir Výhonu

9 Přírodní akcent najdete i na propagačních materiálech, designu lahví i u dalších produktů, což je dílem nejstaršího syna. Na turisticky orientovaných akcích, které průběhu roku pořádáme, se podílí celá rodina. Období burčáku tradičně zahajujeme akcí Vinobraní ve vinařství, na jaře bude třetí ročník akce „Po Svratce do vinařství“, kdy využíváme blízkost Svratky, a její poslední zachovaný meandr Nosislavská zátočina pro romantickou zastávku. Pro radost jsme obnovili zapomenuté místo s křížem na poli nedaleko cyklostezky, které bylo zarostlé a nevyužité. Ve spolupráci s Nadací Partnerství a obcí se podařilo vybudovat příjemné místo na odpočinek pro cyklisty a kolemjdoucí s posezením, ohništěm a výsadbou starých ovocných druhů dřevin.  Přírodní postupy, přírodní materiály  Akce pro turisty  Turistika v Přírodním parku Výhon  Údržba krajiny

10 Vinařství produkuje cca 15000 lahví ročně, další část vína se prodává jako sudové a část jako burčák, který prodáváme jen ze dvora. Z odrůd které pěstujeme jsou to Chardonnay, Ryzlinky vlašský i rýnský, Aurelius a Moravský muškát, z červených odrůd pak Cabernet Moravia, Cabernet Sauvignon, Svatovavřinecké a Frankovka. Další odrůdy nově vysazené jsou Palava a Merzlink. Typické pro naše vinařství je výroba Cabernetu Moravia a dále nás prezentují bílé, růžové a červené cuvée.  Jedinečnost našeho rodinného vinařství dotváří hroznové želé a čokoládové pralinky.

11 Děkuji za pozornost Přednášku připravila Bc. Milada Válková Vinařství Karel Válka Kroužek 428 691 64 Nosislav Česká Republika Tel.: +420 547231628 Mob. +420 776070644


Stáhnout ppt "Fond mikroprojektů Sekundární produkty révy vinné - nové turistické lákadlo vinařských regionů „Spolufinancováno Evropskou unií z Evropského fondu pro."

Podobné prezentace


Reklamy Google